Recenze: Pod vlivem úplňku - Nancy Gideon

Jak bude pokrčovat láska mezi detektivem a vlkodlačím bossem? Paranormální romance s příměsí krimi thrilleru, která rozhodně nenudí...


Charlotte (Cé Cé) Caissieová má problém, protože řeší střed zájmů - jako detektiv by neměla udržovat blízký kontakt s bossem New Orleanského podsvětí Maxem Savoiem. Kapitán i její parťák odrazuje Charlotte od vztahu, ale ona nemůže Maxe opustit, miluje ho a hodně už spolu prožili. Doslova si museli lásku vybojovat, protože Maxův šéf Jimmy Leger ho odmítal pustit. Po Jimmyho smrti Max zaujal jeho místo a zjistil, že není jediný svého druhu. Max totiž není člověk, a toho Jimmy dlouhé roky využíval. On je vlkodlak a nyní působí jako vůdce vlkodlaků ve městě. Jenže je brutálně napadena a znásilněna dcera Maxova konkurenta a Max se tak stává hlavním podezřelým. K tomu se ve městě objeví cizí vlkodlak Rollo, jenž se na Maxe příliš vyptává...

Co Rollo od Maxe chce? Kdo brutálně znásilnil dívku? Jak se zachová Charlotte, která nechce uvěřit, že by dívku napadl Max? Dokáží přečkat trable a zůstat spolu, nebo se rozejdou? A nedozví se Max něco víc o své rodině?
..........

Tato paranormální romance vyčnívá v řadě téměř totožných sérií hlavně proto, že hlavní hrdinka Cé Cé není žádná přecitlivělá, nešikovná a zmatená puberťačka, ale dospělá, sebevědomá žena, která se o sebe umí postarat a přestože je jen člověk, tak se nebojí vyhrožovat smečce vlkodlaků se zbraní v ruce, nebo Maxe vyhodit z auta, pokud í dostatečně naštve.
A Max není typ trpitele, jak je u tohoto žánrů zvykem. V jeho životě jsou sice věci, které si vyčítá, ale že by kvůli tomu nespal, to u něho nehrozí, protože k sobě dokáže být až příliš tvrdý, k tomu je i trochu zabedněný a má dlouhé vedení, takže mu Charlotte musí hodně věcí pořádně vysvětlit.

Oba tvoří pár, který se k sobě hodí jako oheň a benzín, proto u nich neustále dochází k výbuchům a čtenář si nikdy nemůže být jistý, jak to skončí, proto je nucen být ve střehu a soustředit se na příběh.
Kniha je určená ženám, které ocení romantický vztah obou hlavních postav, jenž je hodně komplikovaný a občas si připadáte jako na horské dráze, protože Cé Cé i Max to prožívají intenzivně, ale jejich práce jim to všechno dělají těžší, takže se neustále hádají, scházejí, milují a rozcházejí. A to dělá knihu velmi dynamickou, protože si nejste jisti, jak to všechno nakonec dopadne.

Děj má svižné tempo, které rychle odsýpá a nezdržuje se prkotinami, je čtivý a díky dávce napětí i humoru se u knihy nudit nebudete a četbu si užijete, jen nesmíte očekávat příliš, přece jen jde o odpočinkovou literaturu.

Samotná zápletka sice není nijak složitá a lze dost snadno předvídat, protože skutečný pachatel je jasný už jak se objeví na scéně, přesto se snaží maskovat za milujícího otce, který neviděl svého syna přes třicet let, ale přitom mu vůbec nevadí ho napadnout a málem zabít.
Max je sice nebezpečný, ale mezi vlkodlaky se vyskytují opravdová monstra, hlavně pokud nechávají ovládat primitivními pudy toho zvířete v nich. Ale má to i světlou stránku, alespoň se dozvíme něco více o vlkodlacích, přesto však kolem nich zůstane mnoho záhad.

Jde tedy o pěknou knihu, která má zajímavou zápletku, jenž není přespříliš originální, ale o to více je zde doplněno černý humor i napínavé scény. Postavy jsou stejně jako příběh trochu jednoduší a jednotvárné - klaďasové sou dobří, záporňáci jsou zlí, jen Max je prostě Max, který má za sebou hodně temnou minulost, ale zlý nebo zákeřný není. Pokud si s někým potřebuje vyřídit účty, tak to udělá férově, a proto ho Charlotte tolik miluje, protože není žádný zločinecký gangster.

Pod vlivem úplňku je napínavá paranormální romance, kde jde hlavně o čtivost, která vyplívá z akce, krimi zápletky vztahového pošťuchování dvou hlavních postav a dočkáme se i sexu. Výborné počtení, které nenudí a skvěle se u něho odpočívá.

Hodnocení: 3,5/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:



Název: Pod vlivem úplňku (orig. Chased by Moonlight, 2010)
Autor:
Nancy Gideon
Překlad: Olga Staníčková
Vazba: Měkká
Počet stran: 328
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 249

Komentáře