Recenze: Chuť na hřích - Veronika Černucká

Další sbírka krimi povídek od Veroniky Černucké je tady a rozhodně stojí za pozornost, protože se v ní kloubí krimi zápletky s thrillerem. Obsahuje 13 povídek a každá zaujme něčím jiným, takže se nudit rozhodně nebudete.


Autorka je skutečně nadějná spisovatelka, protože jí stačí jen několik stránek, aby načrtla napínavý děj, který vyústí v nečekaný, někdy až šokující závěr, jenž bere dech. Taková zakončení příběhů by vás ani ve snu nenapadlo, proto se od knihy neodtrhnete. Zároveň nám ukazuje, že vrahem může být kdokoliv a většinou je to právě ten, koho bysme nikdy nepodezírali.

Masoví vrazi nemají na čele napsáno, že jsou masoví vrazi. Asi vás to udiví, ale neběhají nám tu se sekáčkem na led.
povídka Cínový vojáček (str. 135)
 
Co povídka, to vražda (někdy i více vražd), pokaždé jde o něco jiného. Někteří vraždí neplánovaně, jiní to mají promyšlené, přesto nemají jistotu, že se to neobrátí proti nim, klidně totiž mohli narazit na silnějšího nepřítele, než se domnívali. Občas je to náhoda a jindy si v tom vrah libuje. Jedno je však jisté, policie z toho nikdy není nadšená a stejně málokdy něco odhalí, natož aby vraha zatkli.
Ne nadarmo má tato kniha své motto:

Spravedlnost je dáma, která má zavázané oči a zlomyslný úsměv. Moc dobře totiž ví, že šťastné konce bývají jen v pohádkách.
 
Tím, že se jedná o krátké povídky, tak tu odpadá hlubší charakteristika postav, ty jsou jen nastíněné, ale stejně občas působí děsivě, tedy hlavně v závěru povídek, když čtenáři i své oběti odhalí svou pravou tvář.
Obdivuji autorku za to, jak skvěle píše a dokáže výborně vystihnout pocit napětí i děsu, zároveň si často pohrává s nevyřčeným, což na čtenáře zapůsobí mnohem víc, než kdyby napsala všechno do detailu. Takhle je tu spousta místa pro představivost, za což jí patří velký dík. Ze čtení je tak daleko větší požitek.

Povídky jsou od sebe velmi odlišné, stejně jako vraždy v nich, někdy se vraždí z běžných důvodů, jako je žárlivost, pomsta, peníze či neochota se rozvést, ale vyskytnou se zde i sériový vrazi či atentátníci. Nikdy tedy nevíte, odkud se vrah může vynořit a o co mu jde (pokud to ví on sám). Velice často se totiž již domníváte, že o něm víte vše, ale v závěru se ukáže, že zabijákem je někdo úplně jiný. Překvapení tedy na sebe nenechají dlouho čekat.

Každý případ je něčím zajímavý, ale kdybych si měla vybrat, které povídky mě oslovily nejvíce, tak by to byly tyto - Smolný den Boba Kerbyho, Co zavinila paní Cooperová a Cínový vojáček. A pak je tu ještě Bestie od Měsíčního jezera, kde byl závěr až k smíchu, tedy pro toho násilníka ne, ale já se jen škodolibě smála. Tak dlouho „ho“ strkal, kam neměl, až se mu vymstilo...

Chuť na hřích je výborná krimi povídková kniha, kterou si jistě oblíbí všichni milovníci detektivek i thrilleru, a nejen oni, ale všichni čtenáři napětí. Některé povídky jsou vážně drsné, takže to není moc pro citlivky.

Hodnocení: 5/5



Název: Chuť na hřích
Autor:
Veronika Černucká
Edice: Původní česká Detektivka, sv. 179
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 224
Vydal: Moba, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 239 Kč

Pozn.:
Knihu mám prozatím z knihovny, ale co nejdříve to napravím a Chuť na hřích si koupím, protože se k ní určitě budu ještě mnohokrát vracet.

Komentáře

  1. Děkuju moc za skvělou recenzi a vážím si toho že si knížku koupíš:-)
    Verča

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.