Recenze: Syn pekel: Vlčí krev - Michaela Burdová

Má bytost temnoty naději na spásu a odpuštění? Nebo to co vzešlo z pekla, je navěky prokleté?


 
Weer worfů ubývá, protože je lidé loví, oni proto žijí v tichosti leda a skrývají se, jenže mladá Aragen se vzbouří proti otci, ovládne prastarou moc a vytvoří silnou smečku Temnovlků. S těmi se pak vydá na lov lidí, někdy i elfů, aby opět získala dávnou slávu jejího druhu...
Neran, jeden z posledních obyčejných Weer worfů, se snaží nalézt Étarlininy slzy, aby zachránil svého bratra Gerreta. Dokonce kvůli tomu vstoupí na území dryády a znepřátelí si ji, ale vše zlé je pro něco dobré a Neran díky tomu pozná elfku Liadel, která mu nedobrovolně pomůže. Jenže oba skrývají svá tajemství, která na ně dolehnou stejně jako zloba Aragen...
Dokáže Neran získat lék pro Gerreta? Najdou s Liadel společnou řeč, nebo navzájem zabijí? Co elfka skrývá? A po čem Aragen skutečně prhne?
..........

Mladá a talentovaná autorka fantasy pro mládež Michaela Burdová vytvořila další zajímavou sérii. Po trilogii Poselství jednorožců a sérii Křišťály moci, tu máme první díl Syna pekel. Opět se jedná o fantasy literaturu určenou mládeži, hlavně dívkám, které ocení propletené vztahové linie a citové rozpoložení postav, kterých v této knize není nikdy dost, protože každý před ostatními něco skrývá a ukazovat city si postavy nemohou dovolit.

Nejde však o klasické fantasy, přestože se zde objevují elfové i trpaslíci a děj se odehrává v imaginárním světě, který je sice rozlehlý, ale přitom hrdinům netrvá dlouho se někam dostat a to ještě k tomu pěšky. Prostě jdou a za chvíli jsou na místě, což je maličko nedotažené.

Postav je zde požehnaně a zpočátku trvá, než se v nich zorientujete. Jsou dost dobře vykreslené, takže si je umíte představit a udělat si o nich obrázek. Jen nevím, komu bych v této knize měla fandit, protože mi nesedla žádná z postav.
A Neran je naprostý idiot, když neuhodl hádanku od dryády (str.70):

„Vidíš ho na každém kroku, je všude kolem tebe, a přece je vzácný. Vzít ho je snadné a darovat nemožné. Jeho sestry se každý bojí, ačkoliv bývá laskavější než on sám. Často je krutý, ale přesto ho milujeme a nechceme je ztratit. Pověz, o kom mluvím?“

To dá přece rozum, že je to život a ten pitomec Neran řekne příroda. Tím mě dožral a už jsem si na něho dávala pozor, jenže on i nadále prokazoval svou vysokou „inteligenci“ a to jeho dlouhé vedení mě občas až dojímalo.

Ale abych mu jen nenadávala, tak se mi líbil jeho smysl pro humor a to, jak si i ve vážné situaci, kdy jde o život, dokáže udělat legraci z kohokoliv. S elfkou Liadel se neustále slovně pošťuchoval a to děj zpestřovalo. Tím se vyplnila hluchá místa, jinak by se mohlo stát, že by kniha chvílemi nudila, ale takhle to bylo dobře zakamuflováno.

Vlkodlaci, jinak Weer worfové či Temnovlci, jsou tu zpracováni běžným způsobem, tedy až na to, že dokážou chrlit oheň, to je novinka. Jinak to však jsou bestie mezi člověkem a zvířetem toužící po krvi a mase lidí, silní, rychlí a téměř neporazitelní. Ublíží jim jedině stříbro nebo útok na jejich mateřské znaménko. Temnovlci sou mocnější než běžní Weer worfové, přesto mají slabinu, jelikož se příliš dlouho páří mezi sebou a jejich degenerovaný genofond potřebuje novou krev, jinak jim hrozí vymření.

Obálka se hodně vydařila, ten vlkodlak je k sežrání, i když ve skutečnosti by člověka smlsnul jako malinu. Ke knize se však skvěle hodí a dodává jí na kráse. Zaujme na první pohled a já od ní nemohla odtrhnout oči, jak se mi líbila.

Kniha je zábavná, čtivá i napínavá, ale chybí jí větší hloubka příběhu, který je povrchní a snadno předvídatelný, tedy až na závěr. Naštěstí tu jsou i krvavé scény, které sice nesou nijak brutální, ale dodávají ději na zajímavosti.
Rozhodně je určená spíše mladším ročníkům, ti si ji jistě vychutnají a lépe postavám porozumí. Dospělejšímu publiku toho příliš nedá, ale jako nenáročná oddychovka s jednoduchým dějem jistě zaujme.

Hodnocení: 3/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.

Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

 
Název: Syn pekel: Vlčí krev
Autor: Michaela Burdová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 256
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 

Komentáře

  1. Ano, ta scéna s hádankou a hlavně Neranova odpověď! To jsem taky zíral. Obálka se je opravdu pěkná.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.