Recenze: Krvavá kreatura - Darren Shan

Zlo se probouzí...

Grubbs Grady se snaží žít život obyčejného kluka, má kamarády s kterými může chodit do kina, jen Bill-I mu do toho všeho nezapadá, přesto i na něho si občas čas najde. Dervish neustále pracuje a nyní dokonce odjíždí na víkend pryč. Grubbs sice uspořádá párty, jenže se v něm probudí dávné rodinné prokletí i magie, takže o problémy je postaráno. K tomu se Grubbs s Bill-Im a jedním klukem Lochem rozhodnou hledat poklad v lese, místo toho však objeví jeskyni plnou magie a Grubbs v ní spatří tvář dívky, která na něho křičí neznámou řečí.
Dokáže Grubbs přemoci bestii v sobě? Nebo se snad promění v krvelačného vlkodlaka? Pomůže mu Dervish, nebo raději povolí Beránky, aby se o Grubbse postarali? Kdo je záhadný pobuda v lese? Co se skrývá v jeskyni a proč byla magicky uzavřena? Kdy se o slovo přihlásí Lord Lítost?
...
Krvavá kreatura je pátým dílem série Demonata, kde se střídají tři hlavní postavy a zároveň i tři časové úrovně. V dávných časech byla Bec, pak Pecka a v přítomnosti je Grubbs. Přestože si jsou časově vzdáleni, tak se jejich příběhy prolínají a utváří soudržný celek.

Kniha se soustřeďuje kolem Grubbse, který má noční můry a je vyděšený z toho, že se v něm probouzí magie a on jí nedokáže ovládat, přestože Dervishovi tvrdí, že se nic neděje. Největší starosti však má s rodinným prokletím, každé dítě v období dospívání je ohroženo, protože mu hrozí proměna ve vlkodlaka.
Jediná pomoc je zkusit si zahrát šachovou partii s Lordem Lítostí, jenže to u Grubbse nepřichází v úvahu, jelikož společně s Dervishem proti Lordu Lítosti a jeho fámulům už několikrát bojovali a přežili, tím ho ponížili a on je chce zabít hodně pomalu. Pokud se tedy u Grubbse skutečně probouzí prokletí, tak je jediná možnost poprava od Beránků, protože Dervish nebude mít žaludek na to, aby zabil synovce.

Grubbsova rozpolcenost prochází celou knihou, ale rozhodně nečekejte žádné lítostivé nebo sentimentální kecy, protože on s tím bojuje a nehodlá se té bestii uvnitř poddat.
Jeho boji je věnováno hodně místa, ale vůbec to nepůsobí nudně, spíš naopak, knihu to obohacuje.

Má oblíbená postava této série je Lord Lítost, bohužel se tentokrát objeví až na konci knihy, tedy kromě několika Grubbsovo zavzpomínání. Některé postavy nepotřebují příliš místa, aby udělaly maximální dojen a to je bezesporu právě Lord Lítost, protože ten umí přijít na scénu ve velkém stylu. Stačila jsem jen zírat s otevřenou pusou, jak se skvěle uvedl. Jen je velká škoda, že autor to celé utnul v tom nejlepším. Doufám, že drahý Grubbs toto shledání přežije.

Závěr mi prostě vyrazil dech. Celá kniha se nesla v mírném stylu, takže jsme se démonů nedočkali. I když tu byla akce, tak nechutné scény z minulých dílů se nekonaly. Tedy až na několik posledních stran, kde se ukázal Lord Lítost se svými fámuly. A vraždění mohlo začít.

Děj byl hodně jednoduchý, bez vedlejších odboček a první polovina se dá snadno předvídat, za to ta druhá jistě hodně překvapí. Kniha byla prostě o dost slabší a něco tomu chybělo. Závěr však knize reputaci o hodně zvýšil. I když šlo jen o několik stran, tak to na mě hodně zapůsobilo. Jen to nemuselo končit v nejlepším. Grrr...

Krvavá kreatura je čtivé, napínavé fantasy, které si čtenář užije. Doporučil bych ji spíše starší mládeži, která už něco vydrží, ostatně jako celou sérii.

Hodnocení: 4/5
Název: Krvavá kreatura (orig. Blood Beast, 2007)
Autor: Darren Shan
Série:Demonata
Díl: 5
Překlad: Richard Podaný
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 208
Vydal: CooBoo, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.