Recenze: Aphra - Hana Whitton

Jak se mladá Aphra zvládne zviditelnit v mužském světě...
 

Aphra Johnson je dcera sloužících i bohaté rodiny Colepepperových, kteří jí berou jako schovanku. Dívka je nejen půvabná a vznešené chování je její přirozeností, ale zároveň je milá, přátelská a vlastní silný důvtip, který jí nejedenkrát zachrání. Jejím snem je stát se spisovatelkou, ale všichni ji od toho odrazují, protože to je mužská profese.
Jako patnáctiletá odjede s rodinou Colepepperovými do Afriky, kde za měsíce strávené na plantážích v Surinamu vyzraje v ženu a vášnivě se zde zaplete s bohatým plantážníkem. Oba dva si však uvědomují jejich nesourodé postavení a Aphra po návratu do Londýna zahájí dráhu spisovatelky. Všichni na ni však hledí skrz prsty, a proto se provdá za váženého ovdovělého obchodníka Johanna Behna, který však záhy umírá. Z dívky Aphry se stává mladá vdova Aphra Behnová a zjišťuje, že jsou jí bližší divadelní hry než knihy. Po krátkém, ale intenzivním, románku s králem Charlesem II. je vyslána do Nizozemska jako špeh. Nepřízeň osudu i krále ji nakonec uvrhne až do žaláře pro dlužníky a vypadá to s ní velmi špatně.
Dokáže si Aphra poradit v každé situaci, nebo nakonec bude ráda za pomocnou ruku od nějakého dobrodince? Postaví se na vlastní nohy a naplno se věnovat psaní?
...
Aphra v sobě ukrývá neobyčejný příběh, který chvílemi bere dech, a během čtení uvažujete, zda se jedná o historický román, červenou knihovnu nebo životní příběh skutečné osoby. Děj totiž působí velmi věrohodně, jen místy je patrné, že autorkou je žena, protože je procítěný a možná i trochu romantický.

Na to, že kniha má jen něco přes dvě stě stran je obsahově velmi bohatá a příběh ubíhá místy až příliš rychle. Než se nadějete už Aphra prožívá nové dobrodružství a některé scény jsou vidět jako z rychlíku. Přesto hloubka děje příliš neutrpěla a všechno působí celistvě, jen detaily a popisování občas mizí v nenávratnu.

Kniha se zabývá a v podstatě i vypráví životní příběh Aphry Behnové, která je údajně první profesionální spisovatelka, jak hlásá zadní strana knihy. Já bych to trochu upravila na první profesionální autorku divadelních her, kde čerpala inspiraci z toho, co zažila, nebo by možná chtěla zažít, protože některé fakta z knihy nelze historicky doložit.

Přesto jde o nádherný příběh mladé ženy zasazený do druhé poloviny 17. století. Byla to dost obtížná doba plná změn a převratů, kdy se Cromwell po zavraždění krále prohlásil vůdcem země a na trůn později usedl Charles II. Ten byl známí zálety a počtem svých milenek. A v tomto prostředí se objevuje Aphra, která má sen se stát spisovatelkou, ale k tomu cíli ji čeká dlouhá cesta plná překvapení, zrady i smutku.

Knižní Aphra je krásná, inteligentní a hlavně okouzlující, až jí všichni muži padají k nohám a ženy jí ze žárlivosti nenávidí. Ona se několikrát zamilovala a s muži prožívala velmi vášnivé vztahy, ale vždy šla dál za svým snem, a tím bylo psaní.
Jen co se týče lásky ke králi, byla až příliš zaslepená, a to se jí také málem stalo osudným. Tahle odevzdanost lásce mi k Aphře příliš neseděla, protože jinak to byla praktická a zodpovědná mladá dáma.

Aphra se čte velmi lehce a rozhodně jde o příjemné odpočinkové čtení, které pobaví i zaujme svým příběhem a zajímavými postavami.

Hodnocení: 4/5
 
Název: Aphra
Autor:
Hana Whitton
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 224
Vydal: Moba, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 239 Kč

Komentáře