Recenze: Zajícův rok - Arto Paasilinna

Zajícův rok vypráví o tom, jak dokáže i obyčejný zajíc změnit člověku život...

Děj:
Novinář Kaarlo Vatanen a jeho kolega fotograf srazili zajíce, Vatanen se po něm šel podívat a kolega ho tam u lesa nechal. Vatanen se o zajíce postaral a zároveň se zamyslel nad svým stereotypním životem. Manželka ho nesnáší a jeho práce ho už dávno nenaplňuje jako kdysi, proto se rozhodl pro změnu. Prodal svou loď, opustil manželku i práci a společně se zajícem utekl na venkov, později se přesunuli dál na sever Finska. Všude kam šli, na ně čekala dobrodružství, která jen utužovala přátelství mezi člověkem a zajícem.
Vrátí se Vatanen domů do velkoměsta? Jak dopadne jeho život? Nesežere ho i se zajícem na severu medvěd?
.
Můj názor:
Jedná se skutečně o bláznivý příběh, který je hodně přitažený za vlasy, přesto čtenáře donutí zamyslet se nad moderním životem ve městech, který je uspěchaný, stereotypní a hlavně pohodlný.
Takový život vedl i Vatanen, vzal však za své, když přenocoval v lese a ujal se zraněného zajíce. Uvědomil si, že jeho život ho ubíjí, proto vše zahodil a vydal se do přírody, kde žil prostý život v lese.
.
V knize je autorův nahořklý smysl pro humor, který odlehčuje závažní věci a ukazuje je v naprosto jiném světle.
Hlavně tu jde o jakési vzbouření proti dnešní společnosti, přesto ji autor nijak neodsuzuje. Každý si může žít podle svého. Spíše nad ní uvažuje a snaží se dát podněty ke změnám, které si však musí zvolit každý sám.
.
Kaarlo Vatanen je novinář ve středním věku, s manželkou si nikdy nerozuměli, práce ho již dávno nenaplňuje a samotný život pro něho jede jen ze setrvačnosti. Pak však stačí maličkost, v tomto případě bezbranný, zraněný zajíc, aby se odhodlal k radikální změně, která otřese celým jeho dosavadním životem.
Zajíc zde vystupuje jako vyděšený a bezbranný tvor, který záhy Vatanenovi začne důvěřovat a věrně ho následuje kamkoliv, klidně i do boje s medvědem či k požáru. Jeho věrnost nezná mezí a je to obdivuhodný tvoreček, který prohopká celým příběhem až do posledního písmenka.
.
Z právního hlediska je Vatanen "zločinec", protože porušil nespočet zákonů či nařízení. Např. nenahlásil nové bydliště, pár dní neoprávněně držel divoké zvíře, načerno chytal ryby, požil nelegální alkohol, týral ptáka, zabil medvěda a další a další přestupky. Přesto jde o svobodomyslného člověka, který miluje přírodu a chce si žít po svém na okraji společnosti, hlavně když bude mít blízko svého zajíce.
Vatanen rozhodně budil rozruch, všude kde se objevil. Hlavně šlo o jeho neobvyklého parťáka, takže občas musel hodně vysvětlovat místním úřadům, co je zač a jaký má záměr. Přestože měl povolení k vlastnění zajíce, tak s tím neustále měl nějaké potíže. Nesetkal se jen s vyjevenými lidmi, ale také bezohledností, když ho i se zajícem málem ulovili opilí lovci.
.
Kniha je čtivá, a přestože jde o tenkou knížku, tak stojí za přečtení, protože přináší zajímavý pohled na život člověka.
Děj je sice hodně přitažený za vlasy, přesto je zároveň i úchvatný a nutí čtenáře číst dál, jen aby se dozvěděli, jaké další příhody Vatanen se zajícem ještě zažijí, a zda vždy vyváznou se zdravou kůží.
.
Kniha se mi líbila, přestože jsem z počátku nevěděla, co si o ní mám myslet. Je to druhá kniha od tohoto autor, kterou jsem četla a rozhodně se vrhnu i na další.
První byl Prostopášný modlitební mlýnek, který mi přišel více vtipný a odlehčenější, přesto i Zajícův rok mě bavil, jen trochu jiným způsobem.
.
Zajícův rok je finský román s nahořklým humorem, ukazující tamější společnost i zákony. Nejde však o politiku, jako spíš o filozofii života. Knihu si mohou přečíst všichni, kteří rádi během čtení i přemýšlí nad různými tématy obsaženými v ději.
.
Hodnocení: 7/10
Název: Zajícův rok (orig. Jäniksen vuosi, 1975)
Autor: Paasilinna, Arto
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 152
Vydal: Hejkal, 2004 (1. vydání)
Doporučená cena: 169 Kč

Komentáře