Recenze: Smrtí život začíná - Gabriela Chrastilová

Zábavná kniha pro ženy, kde "třicítka" zažívá krizi středního věku, nemůže se rozhodnout mezi dvěma muži a má problémy v práci. A vůbec nevadí, že je to upírka, spíše to tomu dodává příjemný šmrnc.

Děj:
Katrina (Rina) Wolfová pracuje jako pojišťovací agentka, ale práce jí příliš nebaví a šéf jí nesnáší, je jí přes třicet, žije sama, často zaspí, má kila na víc a život jí štve. Hlavně jde o to, že sice na to příliš nevypadá, ale je upírka a během nepovedeného rande jí "Archanděl" Gabriel málem probodne osikovým kůlem. Naštěstí se jí podaří utéct, zabiják jí však sleduje a pokusí se zabít Rinu i její stvořitele Alexe, kterého sice před pěti lety opustila, ale stále to mezi nimi jiskří.
Kdo je Gabriel? A jak to, že lovci upírů existují, když mají být jen mýtus? Proč jde Gabriel právě po Rině? Kdo stojí v pozadí? A co má Rina dělat, když jí to sexuální táhne nejen k Alexovi, ale i ke Gabrielovi?
.
Upíři:
Milovníci upířích náctiletých krasavců s pekáčem buchet místo břicha budou zklamaní, protože tihle upíři mají jiné starosti než trávit hodiny v posilovně.
.
Od klasiky jsou sice vzdáleni, a dělají si z ní i legraci, přesto byste s většinou z nich na večeři nešli, protože by se večeře stala jistě z vás. Tedy až na Rinu, která se chová stále lidsky a klidně si jí umím představit jako dobrou kamarádku, co s ní chodím na kafe.
.
Upírům česnek ani slunce nic neudělá, jen je jim při opalování špatně. Jsou rychlí, mají zbystřené smysly, rychle se hojí, jsou sexuchtivý a pijí lidskou krev, i když ani lidskou stravou nepohrdnou.
Upírem se však nemůže stát kdokoliv, ale jen člověk, který má určitou genetickou mutaci a ta mu dává možnost přeměny.
Zabít je může jen osikový kůl a useknutí hlavy, a co už jsem od dob Buffy neslyšela, když umřou, tak se rozpadnou v prach.
.
Můj názor:
Nejde jen o nějakou přiblblou upíří romanci, protože hlavní hrdince je přes třicet a má problémy "středního věku". Láska tady nemá žádný význam, hlavní je sex a touha po krvi.
.
Kniha je napsaná čtivě i zábavně, takže vás čtení prostě musí bavit. Nechybí tu napětí a akce, hlavně když Rina začne pátrat po pravdě okolo zabíjení upírů. To hned následují honičky, přestřelky, potyčky pomocí bojového umění, kůlů a mečů, takže si občas říkáte: "Chudák Rina." Ta to totiž vždy odnese a je jediné štěstí, že se rychle hojí, protože je neustále pořezaná, postřelená či jinak zraněná.
Násilné scény jsou popsány do podrobna, takže si užijete zlomených kostí či mlácení nějakými předměty, až krev stříká kolem a upíři šílí žízní po životodárné tekutině.
.
Příběh je plný sarkastického humoru a různých narážek na vztahy, přesto je vše pěkně všestranné a příjemně na kombinované, takže si užijete zábavu, akci i složité vztahy dospělých lidí, co se chovají žárlivě i hystericky.
.
Autorka se nevyhýbá sexu, takže si ho náležitě užijete a dodává to knize šmrnc. Jen nečekejte romantické scény a postele plné květin, tady si to každý rozdává, kde ho to napadne - na gauči, v kuchyni, ve vaně i jinde.
.
Kniha má příjemnou nadsázku a ze zaběhnutých upířích standartů si dělá legraci, přesto má vkus a nepůsobí jako parodie. Její čtení si užijete a bude vás bavit.
.
Příběh je spíše o složitém životě třicátnice, která má problémy v práci a nemůže se rozhodnout mezi dvěma muži, upíři ho jen doplňují a dodávají mu zábavný podtext.
.
Rina je hodně složitá osobnost, ale tou byla již za lidského života, má kila na víc a přehnaně pije kafe i kouří. Snaží se udržet si lidství, takže chodí do práce a více méně popírá, čím se stala. Pije sice krev, ale jen málo, takže spíše jen živoří. Přeměnil jí Alex, který si připadal sám a tak ji na prvním rande zabil a stvořil z Riny upíra. Ona od něho utekla, ale až nyní, když se k němu kvůli zabijákovi vrátila, poznává plnohodnotný život upíra. Jenže co má dělat, když Alexe miluje, ale lovec Gabriel jí velmi přitahuje? Rozhodně to Rině pořádně zkomplikuje život, až jí z toho půjde hlava kolem.
.
"Smrtí život začíná" jistě ocení všechny ženy, které mají rádi prostořekou Bridget Jonesovou, jak hlásá zadní strana, od knihy chtějí lehký, trochu romantiky, akci i sexuální přitažlivost.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Smrtí život začíná
Autor: Gabriela Chrastilová
edice: Pro ženy s nadhledem
Vazba: tvrdá s přebalem
Počet stran: 232
Vydal: Jota, 2010 (1. vydání)
Doporučená cena: 238 Kč

Komentáře