Recenze: Templářské dědictví - Steve Berry

Templářský řád byl v minulosti zrušen a všichni bratři byli popraveni nebo umučeni, alespoň tohle se učí v dějepisu. Co když to bylo trochu jinak a templáři existují i dnes? Kam zmizel jejich velký archív a poklad, kdy měl být uschován i "odkaz"? Templářské dědictví se odkrývá a existují lidé, kteří ho chtějí zneužít...

Děj:
Bývalý kryptolog Cotton Malone žije v Kodani a vede antikvariát. Jeho poklidný život však naruší jeho bývalá nadřízená Stephanie Nelleová, když si s ním domluví schůzku, ale je přepadena a okradena. Malone zloděje chytí, ten si však s latinský pokřikem podřízne hrdlo a zřítí se z věže.
Malone tuší, že je Stephanie v nebezpečí a sleduje jí, proto je také poblíž, když se jí ozbrojení muži, které vede muž jménem Roquefort, snaží zabít. Malone se tak dostává do problémů, aniž by tušil, o co tady vlastně jde. Zároveň jsou Malone a Stephanie postaveni před rozhodnutí, zda uvěří tou, že templáři stále existují a pro odhalení svého pokladu jsou ochotni udělat cokoliv.
Je možné, aby templářský řád přetrval do dnes? Kam zmizel jejich velký archív i s pokladem? Jaké tajemství ukrývá okolí Rennes? Dokáže Malone odhalit pravdu o minulosti? Co ukrývá ztracený odkaz?
...
Cotton Malone je, kromě blbého jména, vcelku zajímavá postava, která několikrát překvapí. Na první pohled vypadá jako tvrdý chlap zvyklý na potíže, které si ho hodně často najdou. Umí si poradit v každé situaci a je zároveň je i přirozeně inteligentní, protože během pár dní rozlouskne šifru, s kterou si vědci a vzdělanci lámali hlavu celé roky.
Bratr Roquefort se projevuje jako fanatický šílenec a jedná se o hlavní zápornou postavu, ale to čtenáři jasné, hned jak se pokusí zabít Stephanii Nelleovou. Roquefort se chce pomstít církvi za dávnou křivdu spáchanou na templářském řádu a jejich členech. Byly totiž prohlášení za kacíře a hodně bratrů bylo umučeno k smrti nebo popraveno. A Roquefort se rozhodl pomstít, k tomu však potřebuje nalézt ztracený "odkaz", kde by mohl být důkaz o tom, že Ježíš byl jen člověk a žádné zmrtvýchvstání se nekonalo.
.
Můj názor:
Templářské dědictví se trochu hůře čte, protože se tu prolínají hned tři linie děje - minulost z dob poprav templářů, hledání Malona a Stephanie a také události v templářském chrámu, kde se volí nový velmistr. Nakonec se všechny tři protnou a my se konečně dozvíme pravdu.
.
Kniha si pohrává hned s několika teoriemi o templářích a jejich pokladě, ale i o lidství Ježíše Krista.
Přestože mě tyto legendy a teorie dost zajímají a ráda o nich čtu, tak mě tahle kniha zase tak moc nenadchla. Jde jen o lepší průměr.
Děj se totiž odehrává podle běžně zaběhnutého schématu - na začátku dojde k vraždě, je stanoven náznak tajemství, následuje pátrání a boj s "nepřítelem", a na závěr je záhada odhalena a dobro vítězí. To jsem ale už četla mnohokrát, takže ani závěr nebyl nijak překvapivý.
.
Templářské dědictví je druhá kniha, kterou jsem Steva Berryho četla. Z Rasputinova proroctví jsem byla nadšená, ale tahle kniha mě spíš zklamala. Je to vcelku průměrná kniha o hledání něčeho, co má dokázat Ježíšovo smrtelnost a otřást celou církví.
Snad mě další knihy od tohoto autora překvapí, protože jsem na něj slyšela jen samou chválu.
.
I když knihu nelze úplně zavrhovat, něco v sobě má, co stojí za přečtení. Sice se na děj musíte dost soustředit, aby vám žádný poznatek neunikl, chvílemi děj připadal zdlouhavý a čte se trochu hůř, ale za to postavy jsou skvěle propracovány a templářský řád působí hodně věrohodně. Vztahy mezi bratry a nutnost dodržovat přísahu, bylo hodně zajímavé počtení.
Až mě nejedenkrát napadlo, jak svět vypadal, kdyby templáři nezanikli. Nebo snad v ústraní existují dodnes?
.
Pokud máte rádi akci a pátrání po nějakém pokladu a záhadě, která může otřást celým světem, tak si Templářské dědictví rozhodně přečtěte.
.
Hodnocení: 7/10
Název: Templářské dědictví(orig. The Templar Legacy, 2006)
Autor: Steve Berry
Série: Cotton Malone
Díl: 1
Překlad: Zdeňka Vaníčková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 467
Vydal: Domino, 2006 (1. vydání)
Doporučená cena: 289 Kč

Komentáře