Recenze: Sběratel kostí - Jeffery Deaver

První případ Lincolna Rhyna a Amélie Sachsové jako jeho asistentky, která pro něho prohledává místa činu a společně se snaží odhalit někdy až příliš zvráceného pachatele...
Děj:
Všechny bezpečnostní složky v New Yorku jsou v pohotovosti, protože se zde má odehrávat konference OSN, všichni jsou prověřováni, k tomu policistka Amélie Sachsová nachází mrtvolu a zajišťuje stopy, vůbec jí nevadí, že zastavila i vlak. Právě díky jejímu postupu a citu pro odhalování stop na místě činu se jí změní celý život.
Mrtvé tělo patřilo unesenému muži, ale podle stop to vypadá, že zmizelá žena oběti by měla být ještě naživu a v rukou šíleného vraha. Policie si neví rady, proto se obrací na bývalého detektiva Lincolna Rhyna, který je však ochrnutý a upoután na lůžko. To jeho zaujme práce policistky Sachsové na místě činu a přizve jí k případu. Amélie se tak stává jeho rukama a očima na místě činu. Společně se vydají po stopách geniálně šíleného vraha, který si s nimi pohrává a obětí přibývá.
Dokáže se Amélie smířit s drsnou prací na místě činu? Vytvoří s Lincolnem sehraný tým? Bude vrah odhalen? Nebo má snad pachatel skutečně navrch?
.
O autorovi a knize:
Myslím, že Jefferyho Deavera nemusím příliš představovat. Rozhodně patří mezi nejoblíbenější autory thrillerů nejen u nás a jeho knihy se stále skvěle prodávají, svědčí o tom i několikátý dotisk či vydání knih.
Sběratel kostí je první kniha s postavami Lincolna Rhyna a Amélie Sachsové, kteří spolu nakonec najdou společnou řeč i spolupráci. V díle vyniká psychologický profil vraha a ukázka práce na místě činu.
Tato kniha se dočkala i filmového zpracování s Denzelem Washingtonem a Angelinou Jolie v hlavních rolích.
Více se o autorovi i jeho knihách se dozvíte na stránce jefferydeaver.ic.cz.
.
Postavy:
Lincoln Rhyne je úžasně různorodá postava a ukazuje nám hned několik tváří. Z počátku se jedná o zlomeného muže, který chce spáchat sebevraždu, protože jeho naděje na uzdravení jsou mizivé. Jakmile však začne pracovat na případu, je z něho úplně někdo jiný. Opět v sobě nachází nadšení a odhodlání k vyšetřování a snad i touhu dopadnout vraha.
Amélie Sachsová je citlivá, ale zároveň odhodlaná postoupit do jiného oddělení než jsou pochůzkáři. Nejdřív má k praktikám na místě činu odpor, a když po ní Lincoln chce, aby z mrtvoly oběti uřízla ruce kvůli poutům, tak odmítne. Postupně však stále více proniká do spletitosti důkazů a zjišťuje, že pokud chce pomoct obětem a chytit vraha, tak všechny city musí jít stranou.
.
Můj názor:
Líbí se mi skvěle propracovaný vztah mezi policisty a vrahem, kdy se z počátku zdá, že najdou oběť včas, ale vrah je daleko před nimi. Od začátku si s nimi hraje jako kočka s myší a policie se musí pořádně zapotit, aby našla stopy vedoucí k dalšímu místu činu a možná i k pachateli.
.
Jednotlivé postavy jsou hodně zajímavé a každá přináší příběhu nějaký přínos. Například Amélie děj trochu zjemňuje a dává do něho procítěnost, naopak Lincoln přispívá odborným, ale chvílemi příliš tvrdým až bezcitným pohledem. Pak je tu také vrah, u kterého se sice dozvíme, kdo to je, až v závěru, ale přitom tu má také hodně místa a tak nám může předvádět svou zvrácenost.
.
Kouzlo knihy však nespočívá v rukou policistů, ale vraha, který nám předkládá své výtvory (vraždy), díky kterým vždy něco vyjádří. A rozhodně je to různorodý chlapec, protože své oběti zabíjí pokaždé jinak - například pohřbení zaživa, utopení, předhození vyhladovělým psům či krysám, nebo i uvaření v páře. Jen z tohoto výčtu by se mohlo komukoliv udělat špatně, ale díky mistrovskému zpracování autora se vyhneme odporně popisujícím scénám. Několik jich tu je, ale nezacházejí až příliš do detailu.
Pachatel je posedlý kosti, vzal si jako vzor jednoho vraha z historie a stal se z něho "Sběratel kostí". Když se zaměříte na jeho způsoby zabíjení, tak je tahle paralela nanejvýš přímá - nehybné a chladné tělo se velmi podobá kostem, které vrah tak zbožňuje.
.
Přestože má knih téměř čtyři sta stran, je vlastně stručná, protože zde nenajdeme příliš obsáhlé dialogy, kterými by se autorovi stejně nepodařilo vytvořit tak skvělou atmosféru. Tu dokáže navodit jen myšlenky postav a popisování míst činů, které jsou nějakým způsobem napojeny na minulost města, kterou pachatel nechal silně inspirovat.
Atmosféra je dokonalá, místy jde o psychologicko-detektivní thriller a jindy se přibližuje téměř až k mystickému hororu. Vše je doplněno zvláštním, až špatným humorem, který však příběhu dodává specifickou příchuť.
.
Sběratel kostí je mistrovské dílo detektivních thrillerů, které ocení všichni příznivci tohoto žánru, přesto věřím, že zaujme i ostatní čtenáře.
.
Hodnocení: 10/10
Název: Sběratel kostí (orig. The Bone Collector, 1997)
Autor: Jeffery Deaver
Série: Lincoln Rhyme
Díl: 1
Překlad: Jiří Kobělka, Michal Švejda
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 392
Vydal: Domino, 2008 (1. vydání - dotisk)
Doporučená cena: 289 Kč

Komentáře