Ať žije král Godzilla!

Tohle není recenze na filmy, spíš mé dojmy a názor na Godzillu. Takže toto povídání obsahuje spoilery.

     Obřího ještěra jménem Godzilla nejspíš nemusím představovat, já osobně ji (nebo jeho – je Godzilla samec nebo samice?) objevila až ve stejnojmenném filmu z roku 1998. Ten nebyl úplně zdařilí, vlastně jeho jediný děj bylo, že se objevila Godzilla v New Yorku a začala bořit všechno kolem. Pak nakladla vejce a lidé je zničili. Lidé celkově tak nějak pobíhali okolo a stříleli na vše, co se hnulo.
     Existuje mnoho a mnoho různých japonských či jiných adaptací na tuto legendu o monstru požírající nevinné lidičky, žádný z těchto filmů jsem neviděla, jen nějaké fotky a ty my na kvalitu provedení postačí. Oživlá figurka dinosaura to jistí. :-) I když v nových podobách se filmaři už snaží, aby příšery vypadaly skutečně.


     Nedávno jsem narazila na Godzillu z roku 2014 a ta mi donutila k zamyšlení o různých pojetích tohoto obřího monstra. Protože tady to filmaři pojaly odlišně, než jak se Godzilla obvykle prezentuje. Největší rozdíl byl v tom, že tuto příšeru nestvořili lidé omylem během jaderných pokusů, když došlo k ozáření či dopadu radioaktivního spadu na vejce nějakého plaza a ten zmutoval na Godzillu, ale vyšlo najevo, že Godzilla tu byla dávno před lidmi, dokonce i před dinosaury.
     Zrodila se v době, kdy svět obývali Titáni, tedy obří tvorové různých druhů, kteří absorbovali radioaktivní záření, jenž bylo tehdy na Zemi velmi silné. Jak záření sláblo, Titáni se uložili k hibernaci nebo zalezli do podzemí a oceánů, kde se dál „krmili“ zářením obsažené v půdě. Svět se změnil a postupně se vývojem zrodil člověk, který si myslí, že je pánem tvorstva na Zemi. Jenže to se plete, a svým konáním – průzkum hlubin oceánů, hlubinné vrty, jaderné testy, vymírání druhů, globální oteplování… - probudí dávné Titány, kteří se hlásí o své právo na život na Zemi.

     Ve filmu z roku 2014 se kromě Godzilly představilo stvoření označováno jako MUTO, což byla dvě obří monstra divného hmyzího původu, samec uměl létat, samice neměla křídla, ale byla větší a drsnější. Kromě toho, že se rozhodli spářit v San Francisku, tak proti lidem nic neměli. Ano, všude kam šlápli, tak likvidovali budovy a všechno okolo, ale to je dáno tím, že jsou obrovští. Naštěstí se objevila Godzilla, dávný alfa predátor, který si nenechá zamořit Zemi MUTO, a tak se pustila na lov své kořisti.
     No, armáda se se zachovala, tak jak je u ní zvykem - co neznají, to zabijí. Připraví atomovku a chystají se zlikvidovat tři monstra na ráz. A ono to nevyjde. Ukáže se, že vědci mají pravdu, a že Godzilla dokáže na Zemi nastolit rovnováhu.

     Vlastně to byl první film, kdy jsem Godzillu viděla ráda. Ano, je to monstrum vypadající jako tyranosaurus na steroidech, ale já ji fakt fandila. Vždy když byli lidé v ohrožení, tak jste se mohly vsadit, že se objeví Godzilla a zachrání je. Jasně, taky toho hodně pobořila, ono když jste obří ještěr a padnete na mrakodrap, tak to budova odnese, ale za to přece nemůžete, jste prostě moc velcí pro svět lidí.
     Godzilla v celém filmu neudělala nic, co by lidem nějak zásadně ublížilo. Vojáci na ní stříleli vším, co měli, ale ona to elegantně přestála a dál se pouštěla do boje s MUTO. Musela tak čelit útokům své obří kořisti, tak i lidí, což nebyl zrovna nejmoudřejší lidský krok. Ten hlavní vědec to říkal od začátku, že Godzilla je ta hodná, jenže nevypadá zrovna mile, tak tomu nikdo nevěřil.
     Na konci, když to vypadalo, že umřela… bože, já měla v očích slzy jako by umřel můj oblíbený superhrdina. Naštěstí se ukázalo, že Godzilla je vážně nesmrtelná a dokázala odejít po svých do oceánu, kde zmizela v hlubinách. Nejvíc fascinující bylo, jak tehdy lidé konečně prohlédli a nikdo na Godzillu nezaútočil, všichni jen zírali a hleděli na svého podivného zachránce.

     Film Kong: Ostrov lebek z roku 2017 patří také do světa „Titánů“, ale ten jsem ještě neviděla, navíc o obří gorile King Kong bych se rozepsala někdy jindy. Ten opičák je můj oblíbenec.

     Včera jsem byla v kině na filmu Godzilla II: Král monster, který byl více méně pokračováním předchozího dílu. Uběhlo několik let, svět lidí se musel smířit s tím, že obří monstra z mýtů existují, ale většina spí nebo jsou ukryti. Vše by mohlo být zalité slunce, protože Godzilla je stále na stráži a ochraňuje lidský svět. I když vlády světa a armáda by nejraději všechno pozabíjeli.
     Jenže to by nebyl člověk, aby se nepokusil hrát na boha a monstra ovládnout, třeba nějakým zvukovým signálem. Jistě, původní myšlenka byla, že by se Titáni drželi v klidu a pokoji, takže by nedocházelo k útokům. No, tušíte, že toho někdo chce využít. A tak zařízení ukradnou nějací teroristé s myšlenkou, že je Země potřeba zachránit. Země je před kolapsem, lidstvo ji už příliš dlouho devastuje, a tak vypustí Titány, aby nastolili na Zemi rovnováhu. Většina lidstva zemře a Země bude vzkvétat v harmonii…

     … Chybička se vloudí v momentu, když probudí v ledu zamrzlého tvora s označením monstrum Nula (nebo jak to bylo), což je další obří alfa predátor a odvěký soupeř Godzilly. Toto monstrum má v bájích jméno Ghidorah, je to tříhlavý drak s dvěma ocasy, který vyvolává elektrické výboje (nechrlí oheň jako v pohádkách), ovlivňuje počasí, hlavně vyvolává bouře a dokáže se až nepřirozeně regenerovat. Což je problém, protože se ukáže, že tohle monstrum nepatří na Zemi. Kdysi spadlo z hvězd a tím narušilo pozemský řád.
     Naštěstí je Godzilla už na cestě, aby se utkala s dalším monstrem a já jí opět fandila, aby vyhrála. Možná by ten souboj dopadl jinak, jenže vojáci dostali super nápad a odpálili na obě monstra nový druh bomby… A drak Ghidorah to přežil bez problémů, za to Godzilla zmizela v hlubinách oceánu a podle senzorů od vědců je mrtvá. Tady jsem už brečela. Ti idioti zabijou jedinou šanci, jak zachránit svět!

     Nový král monster nezahálí a probouzí všechny Titány. Nejvíc místa dostane Rodan, tvor označován jako „ohnivý démon“, což ho perfektně vystihuje. Je to takový ďábelský fénix, až na to, že nemá peří, takže spíše obrovský ohnivý pterodaktyl chrlící oheň. Slouží novému králi a likviduje všechno, kam dorazí.
     Dávní Titáni ještě neřekli poslední slovo a z kukly se vylíhne Mothra, obří můra přezdívaná jako „královna monster“. Co umí? Ehm, umí se rozzářit a být krásná, ovšem v boji se taky umí rozparádit. Tato můra ví, kdo je skutečný král monster a díky ní dokážou vědci Godzillu najít. Ano, lidstvo už konečně pochopilo, kdo je na jejich straně a jdou Godzille na pomoc.

     Jak tohle všechno dopadne? Hmm, myslím, že je to jasné.  Dojde k další epochální bitvě monster, kde se teprve ukáže, kdo je vládcem Země. Ať žije král Godzilla!

Komentáře

  1. Je to zajímavá franšíza, a ačkoliv se v ní moc nevyznám, chápu, proč lidi táhne. :) Jinak pěkný článek... jenom škoda, že už nějakou dobu na tomto blogu nic nového nepřibylo. :(

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé je to, že v Japonsku jsou to také nejoblíbenější knihy a komiksy a my v Evropě jsme zůstali primárně u těch filmů. Nedokážu říct, jestli je to dobře nebo špatně. Prostě to tak je. Co se týče té franšízy jako takové, tak klasická japonská je pro Evropana hodně mimo mísu. Naopak ten Monsterverse je relativně stravitelný.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.