audiokniha Amélie a tma – Petra Neomillnerová

Pojďte se zaposlouchat do nádherného příběhu pro děti, který vypráví o Amélii a Markétě. Zavřete oči a nechte se unášet snovým vyprávěním, které vás dostane…


Amélii je dvanáct let, nosí černé oblečení a dlouhé černé vlasy má obvykle spletené do copů. Na první pohled byste možná řekli, že je to obyčejná dívka (tedy v noci, protože ve dne by vás to nenapadlo), ale Amélie je duch. Dlouhá léta, přesněji od povodní v roce 1890, žila jen se svou matkou ve starém domě u Stromovky, ale to se nyní změní… Je čas, aby Amélie poznala také barevný svět, který jí může ukázat její nová kamarádka Markéta.
Jak dopadne přátelství ducha a živé dívky? Co všechno spolu Markéta a Amélie zažijí? Vážně mohou i duchové najít štěstí?

Knihu Amélie a tma jsem nejen poslouchala, ale také četla. Jedná se o první díl trilogie o Amélii, která je na pomezí pohádky, hororu a fantasy příběhu. Ano, jsou tam duchové, ale Amélie a její matka Lydie jsou hodní a přátelští duchové, tedy pokud nemusí odhánět nechtěné návštěvníky z jejich domu nebo chránit kamarádku v parku před násilníkem. Amélie je milá dívka, ale dokáže z ní jít také pořádný strach.

Stejně jako kniha, tak i audio verze je namluvená z pohledu Amélie i Matkéty, což nám umožňuje nahlédnout do světa duchů i do běžného života školačky, která až do setkání s duchem řešila problémy s kluky a takové běžné holčičí věci.

Markéta je obyčejná dívka, která vede normální život. Ve škole má kamarádku Denisu a spolužák Sam se kolem ní ochomýtá. Její máma Elen nevydělává v redakci moc peněz a táta na rodinu nemá vůbec čas, protože jezdí po světě natáčet dokumenty. Navíc hrozí, že se budou muset stěhovat ještě do menšího bytu. Vše se pro Markétu změní jednou v noci, když potká podivnou Amélii a náhle objevuje nové obzory a utřiďuje si životní hodnoty. Amélie jí nevědomky ukazuje, že lidský život je smrtelný, což obvykle dvanáctileté děti ani nenapadne. Markéta tak poznává to, co je skutečně důležité, a namyšlená spolužačka, která musí být neustále středem vesmíru, může jít ke všem čertům.

Amélie dlouhá léta žila uzavřena ve starém době jen s matkou a spoustou koček, ale dívka touží po tom barevném světě venku. Chtěla by se rozjet ven a všechno objevit, ale matka ji odrazuje od toulání po okolí, jenže Amélii to tam prostě táhne. A tak se setká s Markétou, což ji změní, protože ten barevný svět je najednou blíž a navíc má kamarádku…

Audiokniha je výborně zpracovaná, takže posluchač z ní má obrovský zážitek, na který jen tak nezapomene. Vyprávěný příběh je doplněn o příjemnou hudbu, Lydiin zpěv či mrazivou ozvěnou, když duchové promluví ke smrtelníkům. Můžete se přistihnout, že se během poslechu usmíváte či naopak napjatě čekáte, jak se daná situace vyvine.

Je to sice příběh pro děti od 8 let, ale obsahuje i děsivou scénu, kde se milé děti dozvědí, že svět pro ně může být vážně nebezpečné… Markéta tou cestou ve Stromovce šla už tolikrát, tak jaká hrozba by tam na ni mohla čekat? Možná je na čase, aby se milé dětičky dozvěděly, že rodiče jim neopakují upozornění na cizí lidi zbytečně, protože někdy se může objevit opravdové nebezpečí, které bude chtít malým holčičkám ublížit.

Amélie a tma je krásná kniha, které uchvátí nejen děti, ale možná i dospělé. A jako audiokniha má asi jen jedinou vadu, a to, že neobsahuje nádherné ilustrace, které najdete v tištěné podobě. Za to je však vyprávění dokreslené o melodii, různé zvuky, zpěv a jiné prvky, které z poslechu udělají skvělý zážitek.

Velmi děkuji e-shopu Audioteka.cz za poskytnutí audioknihy k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Amélie a tma
Autor: Petra Neomillnerová
Knihu namluvili: Nikola Votočková, Veronika Gajerová, Vladana Drvotová, Lenka Zbranková, Ondřej Müller, Martin Kubica, Daniel Fikejz, Ivan Mikota, František Špergl
Délka: 2 hodiny 36 minut
Vydal: Supraphon, 2014

Komentáře