Blacksad – Juan Díaz Canales a Juanjo Guarnido

Soukromý detektiv John Blacksad je rozhodně kocour ze staré drsné školy, který si nenechá nic líbit a během své práce je ochoten si trochu ušpinit ruce, přesto si zachovává eleganci a morální kodex. Jsou věci, které neodpouští a sám se nikdy nenechá uplatit. Prostě správný chlap, který je hoden obdivu.


Kdesi uprostřed stínů
Blacksad je přivolán k vraždě, aby identifikoval zavražděnou, kterým není nikdo jiný, že jeho bývalá milenka a známá herečka. Komisař Smirnove, který případ vyšetřuje, ho žádá, aby to nechal na policii, ale to Blacksad nemůže dovolit. Je rozhodnutý viníka najít stůj co stůj a předvést ho před spravedlnost, ať už to dopadne jakkoliv. Jenže brzy se ukáže, že nitky vedou hodně vysoko a Blacksad bude muset hodně vydržet, aby pochopil, že spravedlnost může být slepá, pokud si jí někdo koupí za hodně peněz. Možná přišel čas, aby Blacksade překročil hranici ve svém morálním kodexu a pořádně si ušpinil ruce.

Národ ledu
Blacksad je najat, aby našel zmizenou dívku. Jenže všechno se od počátku komplikuje rasovou nesnášenlivostí, protože je tu skupina „bílých“, který stále zvětšuje, kterým se nelíbí, že musí pobývat ve městě s „barevnými“ a jsou schopni všeho, aby dosáhli „čistých“ ulic. Jelikož je Blacksad černý kocour s bílou bradou, tak se dostává do řady konfliktů. Naštěstí se k němu přichomýtne novinář známý jako “Tejden“, který mu vypomáhá. Dokáže Blacksad najít pohřešovanou dívku, nebo už je mrtvá? A kdo za tím stojí? V závěru se ukáže, že pozadí příběhu je možná trochu jiné, než se na první pohled zdálo.

Rudá duše
Někdy se prostě nedaří, a tak Blacksad pracuje jako soukromá ochranka pro bohatého pána z Las Vegas, ale naštěstí se vrací do svého města, kde se setká se starým známým komisařem Smirnovem. Mimo to také náhodou zavítá na přednášku o jaderné energii, kterou vede profesor Otto Liebber, jenž kdysi Blacksadovi hodně pomohl. Nyní se ovšem někdo pokouší odstranit, a tak se Blacksad pouští do pátrání na vlastní pěst. Stopy vedou do politiky, i do dávné profesorovi minulosti, kdy pracoval pro špatné lidi a díky svým špatným rozhodnutím byl nevědomě zodpovědný za smrt mnoha lidí v koncentračních táborech. A nyní je, díky jeho vynálezu jaderné bomby, možná na spadnutí válka...

Peklo, mlčení
Bohatý podnikatel si najme Blacksada, aby našel zmizelého hudebníka Sebastiana „Little Hand“ Fletchera. Jenže Blacksade cítí, že jeho zaměstnavatel má nějaká tajemství, proto mu přijde vhod výpomoc jeho přítele Tejdna, aby s případem pohnul. Všechno se komplikuje, když se Sebastian objevil u své těhotné ženy a blábolil něco o jeho nové písni, kde všechno prozradí a bude konec. Jaká záhada se za vším skrývá?

Kniha tedy obsahuje souhrn čtyř příběhů odehrávající se v padesátých letech 20. století, kde je hlavní hrdinou kocouří detektiv Blacksad, a jako přídavek tu jsou dva kraťoučké příběhy „Plivnout do nebe“ a „Jako pes a kočka“. Zde můžete obdivovat umění autorů, kteří se skvěle doplňují a dokázali vytvořit úžasnou čtecí podívanou, kterou jen tak nezapomenete.


Kresby jsou velice reálné a ukazují svět v temných tónech barvy, kde nic nedostanete zadarmo, bohatí a vlivní jsou u moci, svět ovládá korupce a špína. Naštěstí se ještě najdou poctiví lidé, kteří nevzdávají boj se zločinem.

Na to, že jsou postavami příběhů zvířata, se tu odkazuje na hodně lidských problémů, které nás straší i v současnosti. Rasová nesnášenlivost, podvody a vraždy, nečistá hra mafie a gangsterů, nacistická minulost a komunismus, drogy, alkohol i láska k hudbě. V podání zvířat to může vypadat divně, ale jde jen o zastoupení, navíc tím spíše vynikne špatná povaha lidstva.
Ten chlapík dokonale zapadl do role Jacka Rozparovače. A to se vším všudy, včetně působivého zmizení v mlze.
Až na jednu maličkost: Mám dojem, že na světě není jediný detektiv, který by měl radost, když mu někdo zničí baloňák.
Druhou možnost tudíž nedávám.
V jednom se ale spletl: Já nejsem žádná bezbranná londýnská děvka.
Život mezi spodinou lidstva mě naučil pár užitečných triků.
(str. 18 – 19)
John Blacksad je soukromý detektiv, který má styl, noblesu, šarm, inteligenci a taky slabost pro krásné ženy, což ho občas dostává do nevítaných situací. V příbězích zakusí mnohé – vyhrožují mu, několikrát ho zbijí, či se ho někdo pokusí zabít, ale Blacksad se nevzdává a zůstává svůj. Je sice zvyklý už na ledacos, ale stále si uchovává své hranice, které nerad překračuje, i když někdy se situace vyvrbí tak, že nemá na výběr a musí si pořádně ušpinit ruce.


Nesmím opomenout zmínit detektivní zápletku, která je překvapivě dost propracovaná a někdy pěkně komplikovaná, tamže Blacksad má hodně těžkou práci.
O nás kocourech existuje spousta pověr a stereotypů, tak například, že prý máme devět životů.
Po pravdě řečeno jsem nikdy neměl chuť si to prověřovat.
(str. 37)
Přiznám se, že komix čtu málokdy, ale tenhle byl výborný a vážně mě nadchl. Kresby jsou úžasné, doslova jako živé a vychutnávala jsem si je na každé stránce. 


Vypravěčem je sám Blacksad, takže je tu možnost nahlédnout hlavnímu hrdinovi do hlavy a lépe jej pochopit. Postavy mají své povahy, které jsou propracované a velmi realistické. Některé osoby jsou prostě zlé, jiné nevinné, ale je zde ještě mnoho těch, o kterých by se dalo říct, že jsou černobílé nebo šedé. Sám Blacksad je sice klaďas, ale má také své mouchy, kterými si ovšem čtenáře jen získá.

Blacksad je komixová detektivka jako vystřižená z gangsterkých filmů padesátých let, má svou nezapomenutelnou atmosféru a zajímavé zpracování příběhů, které sice končí vyřešením případů, ale často po nich zůstává hořkost v ústech i smutek. Šťastné konce se v tomhle špinavém světě prostě nenosí. Hodně zajímavé počtení, mohu jedině doporučit.

Název: Blacksad
Autoři: Juan Díaz Canales a Juanjo Guarnido
Překlad: Richard Podaný
Vazba: brožovaná
Počet stran: 224
Vydal: CREW, 2012 (v tomto souboru první vydání)

Komentáře

  1. Moc díky za tip! Komixy čtu celkem ráda, dost pečlivě si je ale vybírám - nejsem úplně nadšenec pro superhrdiny, tohle ale vypadá neskutečně skvěle a fakt se mi moc líbí i styl kresby. Navíc mám ráda knížky s dobrou atmosférou a poslední dobou mě chytly detektivky... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Blacksad je jeden z nejlepších komiksových počinů, jaký jsem měl tu čest zatím číst. Neskutečně působivé příběhy a geniální kresba :)

    OdpovědětVymazat
  3. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu Spojte se s více než 4 miliony obchodníků a investorů ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.