Báječný krámek s čokoládou - Jenny Colgan

Pojďte si vychutnat vynikající chuť báječné čokolády přímo z malého obchůdku v Paříži. Věřím, že vás, stejně jako kniha samotná, dostane. Já si ji prostě zamilovala…


Třicetiletá Anna byla zaměstnána v továrně na čokoládu na severu Anglie, jenže po těžkém úrazu ztrácí nejen práci, ale také smysl života. Uvědomuje, že zatím nic nedokázala a že je postradatelná. A v nemocnici se setkává se svou bývalou učitelkou francouzštiny Claire, která se zde také léčí. Tato postarší dáma na Annu velmi silně zapůsobí, a tak nakonec souhlasí s tím, aby jí Claire domluvila práci v malém obchodě s čokoládou v Paříži, který vede slavený výrobce čokolády Thierry Girard.  Anna tedy odjíždí do neznámé země, a po prvních trochu negativních zkušenostech se do svého nového života postupně zamiluje. Objevuje nejen tajemství výroby té nejchutnější čokolády, ale také příběh Claire a Thierryho, kteří v sedmdesátých letech spolu prožili své chvilkové štěstí…

Najde Anna své místo v životě? Co se před lety přihodilo? Proč se Claire vrátila do Anglie? A jak se Anně bude dařit při výrobě čokolády?

Kniha má nádhernou obálku, která mě zaujala na první pohled. Čokoláda je velmi silným lákadlem a během čtení knihy jsem často měla neutuchající touhu uždibovat nějakou výbornou a hlavně kvalitní čokoládu. Chutná úžasně, ale přitom máte tendenci ji pomalu rozpouštět na jazyku, abyste mohli vnímat každičkou vteřinu čokoládové chuti. A přesně taková je i kniha, musíte se ji pozvolna vychutnávat a užívat si každý kousek příběhu, který dokáže vzít za srdce.
„Čerstvá čokoláda je to nejdůležitější,“ začal, jako by odříkával psaný text. „Protože když je čerstvá, je jemná a nadýchaná a delikátní, což nepřichází v úvahu u obrovského kusu, který tři měsíce trůní v regálu a je čím dál tím hutnější, jak vlastní vahou sesedá. NON! Tohle není dobré. S čokoládou by se mělo zacházet jako s lahůdkou, jako s čerstvě natrhaným ovocem.“
(str. 72)
Původně jsem se obávala, aby nešlo jen o další hloupou romanci, ale Báječný krámek s čokoládou v sobě má mnohem víc. Sice dojde na lásku, ale je to pouze jako doplnění příběhu o hledání místa v životě, objevování svého nitra a odhalení tajemství výroby čokolády.
Závislí na heroinu říkávají, že jediné, co je žene k další dávce, je touha zažít znovu tu prvotní zkušenost, kdy se cítili jako v bavlnce, oproštěni od všech starostí světa. Neřekla bych, že to bylo až takhle dramatické. Nicméně v ten okamžik, kdy se teplá, jemná, hustá hmota dotkla mého jazyka, jsem si skutečně na chviličku myslela, že do toho kotle spadnu, ne, že do něj skočím po hlavě, abych vypila každičkou kapičku té slaďoučké, ale ne přeslazené, krémové, ale ne hnusně husté, dokonale ochucené, chuťově výrazné, jemné všeobjímající čokoládové dobroty. Bylo to, jako by mě někdo vroucně sevřel v objetí.
(str. 76)
Anna je po úrazu skleslá a od všech se odtahuje, protože nestojí o lítost. A tak její cesta do Paříže je z počátku možností útěku, ale již po prvním dnu v obchodě pochopí, že tady je její místo, které tak dlouho hledala. Je v kontaktu pouze se svou přítelkyní Claire, a postupně odhaluje její příběh ze sedmdesátých let, kdy Claire pracovala jako au-pair v Paříži.

Na první pohled uvidíme rozdíl mezi Angličany a Francouzy. První jsou decentní a nikdy nedávají najevo své pocity. Taková je z počátku Anna, která se sice uvnitř rozplývá společně s úžasnou chutí čokolády, ale nakonec řekne, že jí to chutnalo. Za to Francouzi jsou vášnivý a všechno možná až moc prožívají. I Anna postupně nachází pochopení k těmto rozdílům, možná v tom ale určitou roli hraje jeden fešný Francouz.


Čokoláda tady má hlavní slovo. Společně s Annou pochopíte rozdíl mezi čokoládou poctivě ručně dělanou (největší tajemství je v míchání a šlehání) a z továrny. Ta to může vychutnat na první setkání, když jí Thierry Girard dá ochutnat svou čokoládu.
„Řekni, co si o tom myslíš,“ požádal.
Zakousla jsem se do bonbonu. Jemná hořkosladká příchuť citrusu – musel být utržen přímo v limetkovém sadu – zjemňovala dokonale vyváženou chuť čokolády. Ta věc byla tak úžasně nadýchaná a lehká, že by ji doporučilo devět lékařů z deseti. Bohatost chuti se v ústech prohlubovala, byla čím dál výraznější. Malý kousek želé na vršku vytvářel protipól sladkosti bonbonu a nedovolil jí, aby převládla. Bylo to dokonalé, vynikající. Blaženě jsem se usmála.
„Tak tohle rád vidím, ha?“ Thierry šermoval rukama směrem k ostatním v místnosti. „To je ten výraz, co mám rád. Takový výraz  mě vždycky potěší…“
(str. 82-83)
Děj se příjemným tempem odvíjí a postupně poznáváme i další postavy, které jsou nějak spojené s čokoládou. Čtení si užijete a často se přistihnete, že se usmíváte, jako by kniha dodávala dobrou náladu.
Jistě že je to nenáročná oddychovka, ale přitom má své kouzlo a hloubku příběhu, který si mě získal. Nebo to byla ta čokoláda? Těžko říct. Mohu jedině doporučit, abyste si knihu také přečetli. Dokonale sladěná chuť i prožitek.

Název: Báječný krámek s čokoládou (orig. The Loveliest Chocolate Shop in Paris, 2013)
Autor: Jenny Colgan
Překlad: Zora Šípová
Vazba: Vázaná
Počet stran: 360
Vydal: Argo, 2014 (1. vydání)

Komentáře

  1. Taky jsem z ní byla nadšená. Natolik, že už mám její nejnovější počin - Rosiin sladký krámek snů a mooc se na ni těším. Od téhle autorky vyšly nějaké knížky už kdysi, ale tyhle dvě jsou prostě nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle zní jako příjemná oddychová četba :) Čokoládu navíc miluju v množství libovolném!

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha se mi líbila. Příjemná oddechovka. Bylo to dost předvídatelné a naivní, ale nelituji toho. Popisy výroby čokolády byly tak přesvědčivé, že se mi při čtení stále sbíhaly sliny :) A pak popisy Paříže - no to byla také nádhera. Mou nejoblíbenější postavou byl spolubydlící hlavní hrdinky, škoda, že nedostal větší prostor :)

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasná knížka :) asi nejlepší z knih, které autorka zatím v Čechách vydala, rozhodně stojí za přečtení :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.