Doctor Who: Silueta – Justin Richards

„Doctor dělá zrovna něco chytrého,“ vysvětlila Clara.
(str. 187)

Doctor zachytil ve vesmíru podezřelý signál, a tak se rozhodne jej nalézt. Stopy ho společně s Clarou zavedou až do viktoriánského Londýna, kde se zase něco děje... Dochází k záhadným úmrtím, pan Marlow Hapworth byl zavražděn v zamčeném pokoji, odkud nevedl žádný jiný východ a zároveň někdo v ulicích vysává život z lidí, kteří se ocitnou v temných uličkách města. Poslední obětí se stal boxer Rick Bellamy, což naštvala Sontarana Straxe, pro kterého to byl přítel i soupeř v jejich bitkách. A tak se o záhadu začne zajímat Madam Vastra s Jenny. Všechny indicie vedou až na místo zvané Karneval kuriozit.
Co se za vraždami skrývá? Jak s tím souvisí bohatý průmyslník Orestes Milton? Co se přihodí, až do Londýna dorazí Doctor s Clarou? Je svět opět v ohrožení?

Třetí příběh vesmírného cestovatele časem a prostorem Doctora, který u nás vychází, jistě potěší všechny příznivce seriálu Doctor Who. Znalost událostí v seriálu jsou velkým přínosem, jelikož se tady objevuje Dvanáctý Doctor (hraje jej Peter Capaldi), a ten se prostě chová divně. Oproti Jedenáctému, který měl neustále dobrou náladu, je tenhle věčně nabručený a plný vzteku. Ale to už je problém samotné přeměny, každý Doctor je tak povahově úplně jiný.

Doctor není člověk, i když tak vypadá, patří k rase známé jako Páni času. Když umře, tak to pro něho není konečná, ale zregeneruje a přemění se. Nejde o žádnou metaforu, on se vážně změní jak fyzickou podobou, tak i povahově. Každý Doctor je tak jiný. Vždy má svou TARDIS a nějakého lidského společníka, kteří však vždycky jednou odejdou. Momentálně jej doprovází Clara Oswald, jenž znáte už od Jedenáctého Doctora.
TARDIS, neboli loď na cestování časem i prostorem. Měla by dokázat měnit podoby, aby zapadla do okolí, jenže Doctorovo TARDIS se zasekla v podobě modré policejní budky. Ale hlavní její výhodou je to, že je zevnitř mnohem větší než zvenku.
„Na to, že jsme procestovali pár století napříč pár miliony světelných let, to není špatné. A mimoto by nemělo být dvakrát těžké vystopovat v Londýně mimozemšťana. Pravděpodobně bude nápadný, povýšný a bude si o sobě myslet, že je lepší než ostatní.“
Clara Doctora zpražilo pohledem. „Jak jinak!“
Doctor se zamračil. „Naznačuješ snad něco?“
„Kdepak,“ opáčila Clara rychle. „Co máme tedy v plánu? Stavíme se na Paternoster Row a poradíme se s našimi přáteli?“
„Myslíš Vastu, Straxe a Jenny? Ale ne, nemusíme je vůbec rušit. Věř mi. Zavrtěl hlavou. Bude to hračka.“
(str. 24)
Silueta nás tedy přenese do viktoriánského Londýna, kde dochází k záhadným úmrtím. Na scéně se tedy musí objevit „ještěří žena“ Madam Vasta se svou lidskou družkou Jenny a samozřejmě nesmí chybět ani Strax, který pochází k hrdé válečnické rase Sontaranů.
"Máte teda ňáké ponětí vo tom, kdo všecky tyhle lidi vraždí, pane Strax?" zeptal se seržant, když už se měl k odchodu.
"Nemám," odpověděl Strax. "Ale mám druha, který mi tvrdí, že jakmile vyloučíte nemožné, všechno ostatní, co zbude, ať je to jakkoli nepravděpodobné, musí být pravda. Přeji pěkný den."
(str. 79)
V knize nechybí „doctorský“ humor, napětí, akce, záhady i prvky detektivky, takže jistě zaujme nejednoho fanouška seriálu. Autorovi se totiž podařilo skvěle vystihnout atmosféru Doctora Who.
A jelikož tu není Doctor sám, tak se můžete těšit i na další zajímavé postavy. Přiznám se, že nejvíce si mě získal Strax, se svou neutuchající touhou své nepřátele eliminovat, nebo je alespoň odpálit granátem. Rozhodně přináší příjemné odlehčení, protože Doctor je věčně naštvaný a vyjít s ním je občas o nervy.
„Budeme bojovat?“ zeptal se Strax. „Zahájíme krycí palbu a napadneme nepřítele zničujícím přímým útokem za použití nůžkových granátů, fragmentačních výbušnin a těžké laserové artilerie?“
„Ne tak docela,“ připustil Doctor.
(str. 185)
Kniha má až detektivní zápletku, takže naši přátelé musí zapojit nejednu šedou buňku mozkovou, aby odhalili záhadu a případy vyřešili. Kdo v Londýně vraždí? A jak? Tajemno prochází celým příběhem a téměř až do konce se napětí stupňuje, až vygraduje ve velké finále, kdy jde o všechno.

Doctor Who: Silueta je knižní doplněk sci-fi seriálu Doctor Who a tak se musí brát. Nemůžete od knihy čekat příliš, jelikož tady jde o zábavu i odhalení záhady. A ač se Doctor změnil, pořád je to Doctor, který potřebuje mít neustále přátele hezky po ruce. Skvělá oddychovka.

Hodnocení: 80 %

Velice děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
http://www.knihcentrum.cz/doctor-who-silueta

Název: Doctor Who: Silueta (orig. Doctor Who: Silhouette, 2014)
Autor: Justin Richards
Překlad: Tomáš Oakland
Vazba: pevná
Počet stran: 228
Vydal: Jota, 2015 – 1. vydání

Komentáře