Velikonoční pečení a beránek

Velikonoce jsou zase tady a já připravila pár dobrot. Asi už víte, že moc ráda peču a různé sladké sušenky obzvlášť často. Tak proč nepojmout sladkou mňamku stylově a nepohrát si s velikonočními motivy. :-)  Dokonce jsem si rozpustila trochu bílé čokolády na zdobení a snažila se o zajímavé kousky cukroví.

Vanilko-kakaové sušenky už znáte ve vánoční verzi, ale jak vidíte, snadno z nich jde udělat i velikonoční sušenky. Místo hvězd a zvonečků jsem použila vajíčka, slepičky a kuřátka, jinak je postup stejný.
Původní recept je od skvělé Veroniky z blogu Knižní přátelství.

Jak vidíte, tak linecké cukroví si klidně můžete udělat i na Velikonoce...
Na zdobení jsem použila bílou a tmavou čokoládu, ozdobné kuličky a na slepení domácí broskvovou marmeládu.

A ještě mé oblíbené perníčky, ty nesmějí chybět. :-)

Beránek patří k Velikonocům stejně jako mazanec, jidáše a barevné vajíčka, prostě u nás nemůže chybět. :-) Klidně si ho můžete pocukrovat nebo třeba potřít čokoládou, dát mu mašli nebo jinak nazdobit, ale mě se nejvíce líbí tato základní část.


Velikonoční beránek

Ingredience:
2 vejce
2 vanilkové cukry
80 g cukr krystal
2 lžíce oleje
400 ml mléka (nebo vody)
250g mletých ořechů
500 g polohrubé mouky
2 prášky do pečiva
špetka soli

Postup:
- Formu na beránka si vymažeme rozpuštěným ztuženým tukem (Omega) a vysypeme hrubou moukou. Pokud používáte silikonovou formu, tak byste to dělat nemuseli, ale já to raději dělám i tak, jelikož se mi beránek v loni špatně vyklepl z formy a vypadal jako po setkání s Hannibalem Lecterem - byl bez obličeje. :-)

- Do mísy vyklepneme vejce, přidáme cukr krystal i vanilkový cukr a vyšleháme do řidší pěny (nebude tuhá jako sníh). Pak přidáme olej, mléko (nebo vodu), polohrubou mouku (tu dáváme postupně podle potřeby), prášky do pečiva a mleté ořechy. Vše vyšleháme do hladkého těsta.

- Do vysypané formy beránka nalijeme těsto a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 160 ´C asi 1 hodinu.

Jak poznat, že beránek je už doopravdy pečený?
Těsto na povrchu zezlátne a po stranách se bude odchlipovat od formy nebo do beránka opatrně píchněte špejlí (nic by se na ní nemělo lepit).

Poznámky:
- U nás se sladí hodně málo, takže si klidně do receptu přidejte více cukru. Nebo si beránka po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.

- Pokud někdo nejí lískové oříšky, tak si do těsta místo nich dejte co máte rádi - strouhaný kokos, mandle, vlašské ořechy... A ti, kteří mají alergii, tak si upečte beránka bez ořechů, jen budete muset do těsta přidat o trochu víc mouky.

- Množství přísad záleží na velikosti formy, ta by měla být naplněna tak prst od okraje. Jen pozor u oboustranné kameninové formy, aby beránek nepřetekl.


Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.