Velikonoční pečení a beránek
Velikonoce jsou zase tady a já připravila pár dobrot. Asi už víte, že moc ráda peču a různé sladké sušenky obzvlášť často. Tak proč nepojmout sladkou mňamku stylově a nepohrát si s velikonočními motivy. :-) Dokonce jsem si rozpustila trochu bílé čokolády na zdobení a snažila se o zajímavé kousky cukroví.
Vanilko-kakaové sušenky už znáte ve vánoční verzi, ale jak vidíte, snadno z nich jde udělat i velikonoční sušenky. Místo hvězd a zvonečků jsem použila vajíčka, slepičky a kuřátka, jinak je postup stejný.
Původní recept je od skvělé Veroniky z blogu Knižní přátelství.
Jak vidíte, tak linecké cukroví si klidně můžete udělat i na Velikonoce...
Na zdobení jsem použila bílou a tmavou čokoládu, ozdobné kuličky a na slepení domácí broskvovou marmeládu.
A ještě mé oblíbené perníčky, ty nesmějí chybět. :-)
Beránek patří k Velikonocům stejně jako mazanec, jidáše a barevné vajíčka, prostě u nás nemůže chybět. :-) Klidně si ho můžete pocukrovat nebo třeba potřít čokoládou, dát mu mašli nebo jinak nazdobit, ale mě se nejvíce líbí tato základní část.
Velikonoční
beránek
Ingredience:
2 vejce
2 vanilkové cukry
80 g cukr krystal
2 lžíce oleje
400 ml mléka (nebo
vody)
250g mletých
ořechů
500 g polohrubé mouky
2 prášky do pečiva
špetka soli
Postup:
- Formu na beránka
si vymažeme rozpuštěným ztuženým tukem (Omega) a vysypeme hrubou moukou. Pokud
používáte silikonovou formu, tak byste to dělat nemuseli, ale já to raději
dělám i tak, jelikož se mi beránek v loni špatně vyklepl z formy a
vypadal jako po setkání s Hannibalem Lecterem - byl bez obličeje. :-)
- Do mísy
vyklepneme vejce, přidáme cukr krystal i vanilkový cukr a vyšleháme do řidší
pěny (nebude tuhá jako sníh). Pak přidáme olej, mléko (nebo vodu), polohrubou
mouku (tu dáváme postupně podle potřeby), prášky do pečiva a mleté ořechy. Vše
vyšleháme do hladkého těsta.
- Do
vysypané formy beránka nalijeme těsto a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme
na 160 ´C asi 1 hodinu.
Jak poznat,
že beránek je už doopravdy pečený?
Těsto na povrchu
zezlátne a po stranách se bude odchlipovat od formy nebo do beránka opatrně
píchněte špejlí (nic by se na ní nemělo lepit).
Poznámky:
- U nás se sladí hodně
málo, takže si klidně do receptu přidejte více cukru. Nebo si beránka po
vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.
- Pokud někdo nejí
lískové oříšky, tak si do těsta místo nich dejte co máte rádi - strouhaný
kokos, mandle, vlašské ořechy... A ti, kteří mají alergii, tak si upečte
beránka bez ořechů, jen budete muset do těsta přidat o trochu víc mouky.
- Množství přísad
záleží na velikosti formy, ta by měla být naplněna tak prst od okraje. Jen
pozor u oboustranné kameninové formy, aby beránek nepřetekl.
Nádhera ♥
OdpovědětVymazatSkvělé! Ten beránek je boží! :)
OdpovědětVymazatArgh, hned bych se zakousla! Vypadá to bezvadně! :)) Díky za odkaz na recept, někdy taky zkusím :)
OdpovědětVymazatMoc se povedl :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky