recenze: Až na konečnou tmy - Neal Baer a Jonathan Greene

Pokoušet se pomoci nemocnému člověku s psychickými poruchami se občas nevyplácí, o tom se dr. Claire Watersová velmi brzy přesvědčí. A pokud k tomu ještě nejste smířeni s minulostí, tak to může dopadnout hodně špatně. Budete muset procházet nocí s vrahem v zádech "Až na konečnou tmy".

Děj:
Dr. Claire Watersová zažila v dětství strašnou událost, před jejíma očima byla unesena její nejlepší kamarádka Amy a nikdo jí už nikdy neviděl. Claire je od té doby až posedlá touhou odhalit a pochopit příčiny zločinného chování. Chce pomáhat lidem, řešit jejich problémy a nyní se jako stipendistka dostala do ústavu Rikers Island, kde jsou různí devianti zatížení psychickými traumaty.
Její první případ je Todd Quimby, který byl v dětství týrán, a to na něm zanechalo následky. Má špatný vztah k ženám a všechny považuje jen za děvky. Po jeho propuštění někdo začne zabíjet prostitutky a hlavním podezřelým se stává právě Todd Quimby. Claire má podezření, že půjde po ní a začne na případu spolupracovat s detektivem Nickem Lawlerem.
Bude Claire další zavražděná žena? Dokáže Claire rozplést složitý případ, aniž by ztratila své blízké? Jde vrah skutečně po ní? Zjistí, proč před lety zmizela její kamarádka Amy? Nalezne její tělo? A neskrývá se ve tmě ještě někdo jiný?
.
O autorech:
Až na konečnou tmy napsali Neal Baer a Jonathan Greene, dlouholetí producenti a scénáristé televizního seriálu Právo a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti, a je to jejich literární prvotina. Kniha je napsaná podobným stylem jako Právo a pořádek, který čtenáře upoutá a nedovolí mu přestat číst.
.
Můj názor:
Obálka je velmi zajímavá, ale zároveň na první pohled nevýrazná, přesto se mi líbí. Název se ke knize hodí skvěle, protože Jack pomalu ztrácí zrak a upadá do temnoty. Vrah se skrývá v temnotě noci a číhá na své oběti.
.
Hlavními postavami jsou dr. Claire Watersová a detektiv Nick Lawler, ti si nesou bolestné okamžiky, které jim změnily životy.
Ona zažila únos kamarádky a nikdy si neodpustila, že něco neudělala, i když obětí mohla být klidně ona. Její minulost jí připomíná případ Todda Quimbyho a během jejich prvního setkání si vybavuje svou minulost.
On zase zažil sebevraždu své manželky a nějakou dobu byl podezřelý, že ji zastřelil. Zatím se s tím nedokázal smířit, protože ho tato ztráta hluboce zasáhla. Ke všem je od té doby hodně odtažitý a nikoho se nechce pustit k tělu.
Další postavy jsou sice méně důležité, nebo se tak alespoň zdají, ale rozhodně jsou skvěle propracované a vše kolem nich do sebe zapadá a udává další rozměr příběhu.
.
Příběh se zpočátku zdá až příliš jednoduchý, protože hned se dozvíme, kde viník a důvod, proč zabíjel. Jenže pak se vše dramaticky zkomplikuje a nikdo si nemůže být jistý, zda právě po něm nejde vrah. Autoři nám pomalu předkládají indicie o případu i viníkovi, ale přiznám se, že já vraha neuhodla, přesto jsem byla pravdě blízko.
Závěr však byl hodně překvapivý a přišel mi až příliš nereálný. To jediné mi na knize trochu vadilo, jinak se rozhodně jedná o vynikající psychothriller, který vás nenechá ani na okamžik vydechnout. Je plný akce, napětí i mrtvých těl.
.
Kniha je velmi čtivá a doslova se do ní ponoříte, budete číst a číst, dokud nezjistíte, jak to všechno doopravdy bylo. Něco vás nutí soustředit se na děj a hlavně nad ním pořádně přemýšlet, aby vám nic neuniklo.
Rozhodně na mě kniha udělala dojem a ráda jsem si vychutnala každou její větu, přesto se nejedná o nejlehčí knihu, protože na ni musíte hodně soustředit. Takže to není žádná lehká odpočinková četba.
.
Až na konečnou tmy je skvělá kniha a mohu ji doporučit všem příznivcům psychologických thrillerů, napětí a akce. Je to jeden z nejlepších psychothrillerů, které jsem přečetla.
.
Hodnocení: 10/10
.
Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí výtisku k recenzi.
Název: Až na konečnou tmy (orig. Kill Switch, 2012)
Autoři: Neal Baer a Jonathan Greene
Překlad: Jiří Janda
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 360
Vydal: Baronet, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře