Mumie - Barbara Steinerová

Napínavý dobrodružný příběh spojující současnost a minulost z dob Starého Egypta.
 
Děj:
Lana vypomáhá v muzeu, Starý Egypt jí fascinuje již od dětství, jako by z oka vypadla princezně Urbeně a k tomu jí nějaká síla přitahuje k mumii prince Nefry, který byl Urbanin snoubenec. Je to snad všechno jen náhoda?
Lana na proroctví či prokletí nevěří, jenže slyší princovo volání, aby se k němu vrátila, dokonce se jí začnou zdát sny ze života princezny Urbany a vše působí až příliš reálně. Domů se jí nastěhuje černý kocour, na kterém je něco zvláštního. Ale to stále není všechno. Kolem Lany se začnou dít podivné věci a ona začíná být vyděšená.
Kdo ukradl Urbanin náhrdelník? Je možná, aby Lanu pronásledovala mumie? Odkud se vzal černý kocour a co ho na Laně tolik přitahuje? Je snad Lana skutečně převtělená Urbana a Nefry jí volá k sobě?
.
Můj názor:
Na knihu jsem náhodou narazila v knihovně v oddělení s romány pro dívky, i když nechápu, kdo tam tuto knihu dal, protože to rozhodně není nějaká přihlouplá romance, ale plnohodnotný dobrodružný příběh.
.
Děj je možná až příliš fantastický, hlavně to volání prince Nefry z onoho světa, což nepůsobí reálně, i když pochodující mumie po městě asi taky ne, ale to b se dalo skousnout. Některé mystické záhady se v závěru vysvětlí a zjistíme, že za nimi stál fanatický člověk, ale jiné zůstanou viset ve vzduchu a je na čtenáři, zda uvěří, že zesnulý princ Nefra přišel za svou mrtvou snoubenkou.
V knize z toho důvodu hraje hodně důležitou roli víra v převtělování - princezna Urbana převtělená do Lany a princ Nefra do záhadného černého kocoura? Protože ten kocour se moc jako obyčejná kočka nechoval, ba naopak, až příliš hlídal Lanu a dokonce i žárlil na jejího přítele, chodil jí naproti do práce a několikrát jí zachránil.
.
Kniha nepostrádá ani napětí, místy až trochu hororový děs, třeba když někdo hodí Laně do pokoje mumii kočky nebo když jí v parku honí mumie, ale také humor a lásku, která přetrvává po staletí. Přesto to není jen romance, hlavním žánrem je dobrodružná tak trochu detektivka, u které se čtenář nudit nebude.
.
Příběh je sice místy trochu přitažený za vlasy, a občas je těch mumií už trošku příliš, ale díky tou, že kniha není moc natahovaná, tak je čtivá a napínavá. Rozhodně jako oddychovku ji mohu doporučit.
 
Název: Mumie (orig. The Mummy, 1995)
Autor: Barbara Steinerová
Překlad: Lída Petříková
Vazba: Měkká
Počet stran: 192
Vydal: Egmont, 1996 (1. vydání)

Komentáře