Arthur a Maltazardova pomsta - Luc Besson

Arthurovo dobrodružství pokračuje a on se znovu vydává do podzemní říše Minimojů, aby pomohl zachránit svou krásnou princeznu Selénii. Jenže je tam i zlý Maltazard, který se ještě nevzdal a střádá plány na obnovení své moci.
 
Děj:
Arthur tráví léto u babičky a dědy, jeho otec válčí s "nebezpečnými" včelami a maminka mu maže rány. Brzy nadejde okamžik, kdy Arthur bude moci navštívit svou princeznu Selénii, jenže otec trvá na odjezdu.
Než odjedou, tak pavouk donese Arthurovi zrnko rýže s vyrytou prosbou o pomoc. To přece nemůže náš mladý hrdina jen tak nechat a dokonce neváhá utéct od rodičů. Bojovníci kmene Bogo-Matasalajů mu pomohou dostat se do podzemí a Arthur se vydává za Minimoji, aby zjistil, jestli jsou v pořádku.
Jsou Minimojové a princezna Selénie skutečně v nebezpečí? Kdo napsal prosbu o pomoc? Vzdal se Maltazard touhy po moci a pomstě?
.
O knize:
Stejně jako u předchozích dílů, tak byl podle knihy natočen i film Arthur a Maltazardova pomsta. Opět je kniha napsaná scénáristou a děj čtenáři připadá, jako by byl za kamerou, anebo ve filmu - akční scény bitvy. Což je škoda, protože jinak má kniha velký potenciál. Proto raději zhlédněte film, ten bude určitě lepší.
.
Můj názor:
Jedná se o dobrodružné fantasy pro děti, které v sobě kloubí napětí, humor, dobrodružství a pocity, čtenář tentokrát však nedokáže pořádně proniknout do děje. Prostě si skutečně připadám jak za kamerou a hloubka děje mi uniká.
Jen je prostě škoda, že potenciál knihy nebyl naplněn. Příběh je sice zajímavý, ale zpracování je trochu krkolomné a jak už jsem se zmínila, skutečně si připadáte jako za kamerou. Film je vynikající a věřím, že děti (i dospělí) ho ocení mnohem víc.
.
Záporák Maltazard se v knize objeví až v závěru a téměř jím jen profrčí a je pryč. Takže si tentokrát ani neužijete jeho úžasné hlášky, což je škoda. I samotný závěr je velmi uspěchaný, takže jsem ho ani příliš nepobrala.
.
Jedná se fantasy pro děti od 9 let, které si mohou přečíst i dospělejší čtenáři, ale jen jako oddychovou četbu. Pokud si chce užít příběh o Arthurovi a Minimojích, tak raději shlédněte film, tam si ho skutečně užijete.
 

Název: Arthur a Maltazardova pomsta (orig. Arthur et la vengence de Maltazard, 2004)
Autor: Luc Besson
Série: Arthur
Díl: 3
Překlad: Bruno Cempírek
Vazba: Pevná
Počet stran: 144
Vydal: Alpress - edice Klokan, 2006 (1. vydání)

Komentáře