Mrtví odcházejí - Charlaine Harris

Mrtví odcházejí, tedy osmý díl série Pravá krev, napsala Charlaine Harris v roce 2009 pod názvem Dead and Gone, u nás jí vydalo nakladatelství Baronet v září 2011.
.
Díl byl opět plný napětí a trochu i tajemna, protože se vlkodlaci a měňavci odhalili světu a Jasonova manželka byla zavražděna a Sookie celou knihu pátrala po vrahovi. Zároveň musela řešit velké problémy s jejími vzdálenými příbuznými - vílami, protože jí chtěli vidět mrtvou, tak se musela ohánět železnou motyčkou a citronovou šťávou (jedině železo a citron zabije vílu), k tomu se stačila vdát za Erica (tedy jen po upírsku) a ještě se s ním několikrát vyspat. Jejich sex byl jedním z vrcholů celé knihy.
 
Dalším důležitým faktem byla válka s vílami, do které se nakonec zapletli úplně všichni a ztráty byly na obou stranách. Několik Sookiiných přátel zemřelo, jiní (jako Sookie sama) bylo vážně zraněno, takže není jisté, zda to přežijí.
Jason se konečně dozvěděl o vílách a poznal i svého pradědu Nialla, ale moc se nepohodli. Ani Sookie ze svých příbuzných moc nadšená není, hlavně když jí unesou a mučí.
.
Kniha je napsaná velmi svižně, jen v několika místech děj trochu vázne, ale jinak se to čte samo a čtenář se od stránek nemůže odtrhnout. Vše se mírně zkomplikuje linií s vílami, takže již nejde jen o vyřešení vražd jako v prvních dílech, ale příběh se uceluje a vše najednou dává více smysl.
Do děje se opět vrací cit mezi Sookie a Ericem, Bill je již pasé, i když ji bránil málem až do smrti, ale stejně už nejspíš nemá šanci. Sookie se chudák ve svých citech moc nevyzná, co když ještě Billa nebo Quinna miluje a co když je ta láska mezi ní a Ericem, jen pouto krve? A tak jsou celou knihou protkány Sokiiny myšlenky, které tápou a snaží si už konečně zvolit jednoho chlapa. Na konci mě zaujaly, když byla mučena a celou dobu myslela na různé věci, jen ne na mučení.
Vše bylo znovu okořeněno pikantním sexem mezi Sookie a Ericem, když prosouložili celou noc, zatímco Bill vyhazoval Quinna.
.
Devátý díl Pravé krve je napínavý, chytlavý a čtivý, stejně jako předcházející knihy, takže pokud jste četli minulé díly, rozhodně si nemůžete nechat ujít i tento. A pokud jste sérii ještě nečetli, tak nevadí, klidně si knihu můžete přečíst samostatně, jen vám něco nemusí dávat pořádně smysl, protože odkazů na předešlé díly je tam docela dost.
.
V říjnu u nás vyšla desátá kniha - Mrtví v rodině a v prosinci nám Baronet přichystal překvapení ve formě jedenáctého dílu - Smrtelná odplata.

Komentáře