Moje zajímavé knihy roku 2016

Za chvíli bude nový rok a já se ještě stále ptám, kam sakra zmizel ten předešlý? Ano, rok 2016 byl plný milých setkání s Narciskou, která se dokonce jednou vypravila za mnou do Klatov, ale jinak většinou máme sraz v Plzni. Vypravila jsem se podruhé na Svět knihy a poprvé jsem se podívala na Knihex. Já na bilancování nikdy moc nebyla, na jednu stranu se ráda dívám do minulosti, ale přemýšlet o tom, co jsem udělala tak a jak by to vypadalo, kdybych to udělala jinak… na to mě nikdo moc neužije. Ale kdybych měla rok 2016 shrnout, vypadalo by to asi takto: knihy, Narciska, knihy, káva a čaj, pohlednice, knihy, a zase knihy. :-)

Dnes vám tu ještě předám seznam několika zajímavých knih, které jsem letos přečetla. A pak už se můžete těšit na leden, kdy bych chtěla na blogu zavést pevný řád článků. Jen mi ještě zítra dejte volno, jelikož je poslední termín na odevzdání závěrečných esejí na Hogwarts.cz a já jich ještě musím napsat celkem pět. Takhle to dopadá, když nechávám všechno na poslední chvíli. Ale poté budu mít měsíc volno, než začne další ročník, takže to se pak plánuji pořádně opřít do blogování.

Jaké knihy mě zaujaly v roce 2016?

Ano, je to dětská kniha, ale je plná fantazie, dobrodružství, sov a boje zla s dobrem. Zachrání malé děvče Jája nejen Prahu, ale celý svět před zlem a nadvládou mlžných stvoření?


Otec Prasátek – Terry Pratchett
Další dobrodružství z Úžasné Zeměplochy, tentokrát jde do tuhého, protože Otec prasátek se ztratil (zemřel, pokud je to vůbec možné) a jeho práce se ujal samotný Smrť s Albertem, který mu dělá pomocníka. Je pochopitelné, že se na tohle dětská vychovatelka Zuzana (Smrťova vnučka) nemůže dívat, a přestože si nepřeje nic jiného, než být normální, tak se vydá na misi nejen záchranu Svátku prasečí hlídky, ale celého světa. Nesmím zapomenout zmínit nejmocnější zbraň v boji proti bubákům a strašidlům – pohrabáč, kterým se Zuzana umí vážně dobře ohánět…
Knihu sem četla již několikrát během toho roku a stále u ní prskám smíchy. A Smrť i Zuzana jsou mé nejoblíbenější postavy. :-)

Zajímavá kniha, která rozhodně není nikterak lehká na čtení, ale ten požitek z ní stojí za tu námahu. Pověděla mi o ní Narciska, a tak jsem se do ní pustila. Byl to rozhodně zajímavý zážitek.


Malý bílý koníček – Elizabeth Goudge
O této knížce mi pověděla Narciska, a přestože jde o čtivo pro děti, tak je to nádherné dobrodružné počtení, které si mě získalo. Jsou tu tajemství minulosti, kouzla i dětská představivost tak silná, že může změnit osud a malá dívka jménem Maruška musí zachránit nejen hodné lidi, ale také ty zlé…

Jackaby – William Ritter
Je rok 1892 a Abigail Rooková právě dorazila do Nové Anglie. Hned po příjezdu se setká s podivným detektivem R. F. Jackaby, který se zabývá podivnými případy, kde hrají roli nadpřirozené věci. Abigail u něho na zkoušku začne pracovat a hned od začátku má plné ruce práce, aby nejen přežila, ale také aby se vyrovnala se světem, ve kterém Jackaby žije…
Napínavé, dobrodružné, detektivní čtení, které dokáže překvapit, a rozhodně bych uvítala další díl.

Kvítek karmínový a bílý – Michel Faber
Velkolepá podívaná, která stojí za to, si ji přečíst a hlavně se nebát její tloušťky. Příběh se dobře čte a příjemně odsýpá. Jen se připravte na to, že vám autor ukáže trochu jiný viktoriánský Londýn, než který znáte běžně z ženských románů. Tady je svět surový a přežijí jen ti nejsilnější, nebo nejpřizpůsobivější. Děvky a prostitutky tu mají hlavní roli a ti galantní pánové jsou schopni pěkných nemravností, jen aby se trochu pobavili.

Purpurová stuha je vážně skvost, už samotné zpracování je nádherné. Běžný text se střídá s komiksovými stránkami, čímž vyniká celá ponurost knihy. Jen vážně nejde tak docela o pohádku, kniha je sice určena pro čtenářky od 12 let a místy má hororový nádech plný deprese a smutku. Do knihy jsem se zamilovala.


Pohlednice z kavárny - Lenka Horňáková Civade
Útlá knížka, která v sobě ukrývá poklad – různé příhody psané formou dopisů a pohlednic. Vše s příchutí Francie, čemuž se nedá odolat. :-)

Když jsem se knihu chystala otevřít, byla nervózní jako malé dítě před nástupem do školy. Co když se mi nebude příběh líbit? Co když negativní ohlasy mají pravdu, a jde jen o ždímání peněz z naivních fanoušků? Nejde o román, ale o divadelní hru, což není zrovna populární žánr, kterému by holdoval každý čtenář. Sama divadelní hry nečtu, ale zřejmě změním názor a ještě jim dám šanci, protože to není vůbec špatné, ba právě naopak. Řeknu to rovnou, už po pár větách jsem byla nadšená a přistihla jsem se, že se usmívám jak blázen, protože Harry je prostě Harry…


Mějte se krásně a užívejte si čtení knih.
Šťastný nový rok 2017!

Komentáře

  1. Některé výše zmíněné knihy jsem již četla, na další jsi mě navnadila :) Děkuji. A taktéž ti přeji co nejkrásnější, nejúspěšnější rok 2017.

    OdpovědětVymazat
  2. Nemohu přestat děkovat děkuji dr. Ekpenu za to, že mi pomohl získat zpět své ex, s kouzlem dr. Ekpena můžete získat své ex zpět bez ohledu na to, jak dlouho bylo oddělení. Kontaktujte dr. Ekpena ještě dnes (ekpentemple@gmail.com), aby vám pomohl získat zpět své ex.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.