Odejdi s láskou – Pavla Sara Boukalíková

Krásná básnická sbírka, která dodá sílu k životu a cestu k naději…


Věnování od autorky:
     „Tyto básně bych ráda věnovala těm, jejichž život je klec, od níž nemohou nalézt klíč. Oni vědí, že někde tu je snad odvaha, která jim umožní cestu ven. Nebo by to měla být touha, která jim však není vlastní? Pomoc u druhých lze nalézt, tu však oni vnímají jen jako krátkodobé otupení smyslů, vždyť proč by měli používat zbraně proti někomu, kdo je nešťasten a koho mají rádi?
     Nechť ve Vás tyto básně rozsvítí světlo, které Vás vyvede z tohoto bludného kruhu, aniž by se Vás poté snažilo oslnit natolik, že byste neviděli své možnosti. Přeji Vám, aby Vám poté svítilo na cestu už celý život.“
(str. 5)
    Odejdi s láskou je útlá knížečka s jednoduchou, ale nádhernou titulní stranou, která přesně vystihuje poselství této sbírky. Autorka ji zasvětila obětem domácího násilí, aby jim dodala odvahu a ukázala, že každý člověk v sobě má sílu se zvednout ze dna a opět vyjít na světlo.

     Jako laik, který poezii nečte moc často, se mi básně četly velmi snadno a věřím, že dokážou každého čtenáře chytnout za srdce a pohladit po duši. Některé v sobě mají smutek, jiné bolest, ale také naději, že zítřek může přinést jasnou oblohu bez mráčku.
Snad mohu pomoci
Marně hledám vhodná slova
dneska, zítra, zas a znovu,
marně dobývám se ven.
Marně sedím, prostor dávám,
marně se zas Tebou stávám,
ticho ve mně jen.
(str. 14)
     Básně jsou různě dlouhé, ale většina je kratších, takže se v nich čtenář neztrácí. Někdo může říct, že jsou to jen básničky, ale mají své kouzlo, které donutí čtenáře k zamyšlení nad jejich obsahem i poselstvím.

     Ve sbírce je 23 básní a ještě jeden přídavek, všechny jsou krásné a melodické, takže si jejich čtení vychutnáte jako sladký dortík. V závěru možná zalitujete, že jich autorka nenapsala víc.

     Sbírka „Odejdi s láskou“ přináší zajímavý literární zážitek, který stojí za pozornost. V tomhle případě rozhodně platí, že co je malé, to je hezké.


Velice děkuji nakladatelství ČAS za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Odejdi s láskou
Autor: Pavla Sara Boukalíková
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 32
Vydal: ČAS, 2016

Komentáře