Andělé nad Teheránem - Gina B. Nahai

Snový příběh o životě v Teheránu, kde se jedna žena rozhodne odejít od rodiny a jedné noci jí narostou křídla a ona odletí do noci... Roxana opustila bez rozloučení svou dcerku a manžela, ale jaký je její životní příběh?

... nemůžu uvěřit, že moje matka, Anděl Roxana, byla kdysi mladou ženou s akvarelovými očima a průsvitnou pletí, že svým smíchem dokázala zastavit svět v pohybu a přinutit muže, mezi nimi i mého otce, aby se za ní táhli přes celé město, aniž by věděli, proč ji vůbec pronásledují, nebo co by udělali, kdyby se zastavila a vyslyšela jejich volání, že bývala tak lehká a křehká, do té míry nepoznamenaná zákony gravitace a tíhou lidské existence, až jí jednou, když temnota byla barvou jejích snů, narostla křídla a ona odletěla do hvězdné íránské noci, která ji přijala za svou...
(str. 9)
Kniha v sobě propojuje několik dějových linií, protože se musíme dozvědět všechny souvislosti životních osudů žen rodu, kde jsou některé poznamenané a zvláštní, protože nezapadají do běžné společnosti. Jedná se o krásné ženy, obletované muži, ale přesto je v nich něco až éterického. Touží po svobodě a volnosti, a pokud trpí, mají tendenci od bolesti utéct. A přesně to se stalo Roxaně, která milovala více mužů, přestože byla vdaná a její bolest na srdci jí pomohla k volnosti – narostla jí křídla a ona odletěla pryč od starostí. Jenže jaký byl její osud, proč nakonec zvolila tuto možnost? Její dcera Lili pátrá po prapodivném příběhu, který se jí dotýká více než by si přála. Průvodcem je jí Miriam, Roxanina sestra, která Lili odhaluje rodinné tajemství.

Z počátku se kniha může zdát zmatená, protože autorka skáče z jedné dějové linie do druhé, jelikož nám všechno chce vysvětlit, což se trochu míjí účinkem. Ale pokud příběhu dáte šanci a oddáte se snovému vyprávění magického realismu, tak věřím, že nebudete zklamaní, protože jde o nádhernou knihu.

Příběh Roxany a Lili jsou jen špičkou ledovce, protože autorka odkrývá spletité klubko rodové linie, odehrávající se převážně v židovském ghettu. Už toto umístění předznamenává těžkosti svobodomyslnějších žen, protože musí žít v tradičním světě jejich společnosti, kde musí být pro všechny důležité tradice, zvyky a víra. Kdo nezapadá, má pouze dvě možnosti – utéct, nebo se podřídit všem zvyklostem a smířit se s osudem matky, ženy v domácnosti a manželky. Jaké jiné místo by také měla mít žena, že? Jenže co když útěk není možný, protože byste tím uvrhli hanbu na rodinu?

Roxana nemá na růžích ustláno, od narození se zdá být prokletá. Jako o dítěti se o ní věřilo, že nosí smůlu. Její krása byla nežádoucí, přestože se nakonec ukázala jako její jediná možnost posunu z ghetta až do bohatého světa íránské aristokracie. Ovšem jak se zdá, smůla Roxanu provází celým životem. A tak jí nakonec zbývá jen žádat o odpuštění za své hříchy...

Autorce se podařilo těžký osud žen zaobalit do vyprávění, které v sobě kloubí realitu s magií a nadpozemskou snovou říší. Není to pohádka a kniha se nehodí pro všechny, ale pokud dokáže ocenit hluboký příběh s ještě hlubším nevyřčeným příběhem skrytým mezi řádky, tak si Andělé nad Teheránem užijete.

Nečekejte svižný děj plný napětí, není tu ani příliš dialogů, protože kniha si plyne svým tempem a vypráví o spoustě postav, z kterých nejsou některé ani důležité. Snový svět se nedá popsat slovy, ten se musí prožít, i když chápu, že někdo může být zklamaný, jelikož očekával od knihy něco jiného. Ale já osobně jsem byla nadšená ze směsice rodinné historie, těžkých osudů žen, místa odkazující na pohádky tisíce a jedné noci, touhy po svobodném životě a hlavně snovým vyprávěním odpoutávající se od reality.

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí knihy k recenzi.

Název: Andělé nad Teheránem (orig. Moonlight on the Avenue of Faith, 1999)
Autor: Gina B. Nahai
Počet stran: 352
Vydal: Slovart, 2016

Komentáře

  1. Milá Zdeňko:-)
    Andělé - to byl pro mne nádherný snový příběh a zároveň hrůza z těžkého života žen. S knihou jsem se vůbec nechtěla rozloučit, měla jsem ji z knihovny, ale usoudila jsem, že ji prostě musím mít, takže je na mém dlouhém nákupním seznamu.
    Přeji klidné podzimní dny s knihami.
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.