Smrt pana fotografa - Dana Kovaľová

Kniha mi už nějaký čas ležela na polici, tak jsem si jí vzala sebou na cestu vlakem do Prahy na Knihex. Je to maličké brožované vydání, což už vyplývá z názvu edice Do kabelky, protože se vážně vejde bez problémů do tašky a nezabírá místo. :-) Neměla jsem od ní žádná velká očekávání, prostě jen detektivka na cestu vlakem, ale dočkala jsem se milého překvapení.

„Zatím mi přibývají jenom mrtvoly, ale výsledky žádné,“ dodal pochmurně.
(str. 225)

     V  masážním salonu je zavražděn známý fotograf Záviš Holý, kterého někdo zabil jeho vlastním velkým fotoaparátem. Mladá novinářka Nina šla do salonu zjistit, zda se tam provádí skutečně jen masáže, nebo i něco jiného. Jenže všechno se zkomplikuje, protože se náhodou dostane na místo činu jako první a vyfotí zavražděného. Policii musí hodně vysvětlovat, ale kapitán Petříček z pražské kriminálky ji pustí, aby od ní už měl pokoj. Následující den na něho ovšem čeká velké překvapení. Na titulní stránce bulvárního plátku je fotografie zavražděného a k tomu článek s detaily vyšetřování.
     Tisk i policejní nadřízení se na případ vrhnou a chudák kapitán Petříček má plné ruce práce, hlavně když se novinářka Nina plete do vyšetřování a vypadá to, že je vždy krok před policií. Podezřelých je hned několik. Třeba Ctibor, bratr zavražděného, který je také fotograf, ale se svým bratrem se už pár let nebavil. Nebo Bratko Čurda, o kterém je známo, že svého nadřízeného nesnášel. Kdo je tedy vrahem a jaký je motiv?

     Jak už jsem řekla, kniha je malého brožovaného formátu, takže nezabírá místo a výborně se hodí na cestu. Což je její velká výhoda, navíc jde spíše o oddechovou detektivku, která není nikterak náročná, takže taková pohodovka na léto. :-)

     Hlavní postavou je novinářka Nina, která pracuje pro bulvár, ale rozhodně je pohotová a umí improvizovat. Inteligence jí též nechybí, takže jí z nepatrného náznaku dojdou souvislosti a vydává se sama po stopách vraha. Kdyby ho odhalila dřív než policie, tak by to byl přece trhák. Jenže brzy jí dochází, že šťourat do vosího hnízda se nevyplácí, někdo se Ninu snaží zastrašit a policie jí nebere vážně. Přiblížila se k vrahovi natolik blízko, že by se jí mohl pokusit zabít?

     Kapitán Petříček je sice schopný vyšetřovatel, ale na tu hroznou ženskou z novin nemá a Nina mu každým novým článkem pořádně hne žlučí. Copak jí není nic svaté? Jejich vzájemné pošťuchování drží celou knihu nad vodou, jen se dá předvídat, že by mezi těmito protivníky mohlo teoreticky vzniknout něco bližšího. Pravidlo „co se škádlívá, rádo se mívá“ tady platí určitě. Jen aby nebylo pozdě, protože vrah je neustále připraven a evidentně se mu nelíbí bulvární pátrání.
     Zabalená do osušky si je právě rozčesávala, když někdo zaklepal na dveře. Bez rozmýšlení otevřela.
     „Ženská praštěná, vás se někdo pokusil zabít a vy klidně jen tak otevřete dveře každému, kdo zaklepe? Byla jste vůbec zamčená?“ vychrlil na ni kapitán Petříček bez pozdravu.
     Nina se přinutila zavřít pusu, která se jí při pohledu na něj automaticky otevřela. „Dobrý večer, pane kapitáne, kde se tady berete?“ zeptala se, jakmile překonala první šok. „To je normální, pronásledovat nevinné osoby na opačný konec republiky? Já myslela, že budete rád, když se vám přestanu plést pod nohy…“
(str. 220)
     Detektivní zápletka je dost průměrná a vrah se dá odhadnout už za polovinou, ale policie ho s vítěznými fanfárami objeví až v závěru. No, nějak se to natáhnout musí, a tak má policie trochu delší vedení. Ale zase se děj může více točit okolo novinářky a kapitána, což je jen dobře. Nebojte, romance z toho nevznikne, ale dalšímu vyšetřování téhle dvojice bych se vůbec nebránila, protože si snadno získají čtenářovi sympatie a budete jim prostě fandit, aby vraha našli.

     Smrt pana fotografa je lehčí oddychová detektivka, která ovšem dokáže pobavit a podle mého názoru stojí za pozornost.

Název: Smrt pana fotografa
Autor: Dana Kovaľová
Počet stran: 264
Vydal: Ikar, 2014 (1. vydání)

Komentáře

  1. Nezní to špatně, ale zrovna u detektivek mi většinou příliš zřejmý vrah docela vadí. Nicméně jako letní oddychovka, proč ne :) Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.