Zápisníkové útržky z dubna

Duben je fuč, tak je čas si maličko shrnout, co se v něm odehrálo, jaké knihy jsem si koupila a co všechno jsem přečetla. Nevím sice, zda podobný článek někoho zajímá, ale já si ráda všechno připomenu znovu, tak jen doufám, že nikoho neunudím k smrti. :-)


Mám chybějící díl Pendergasta!
    Možná netušíte, o co jde, ale to je jedno, hlavní je, že jsem konečně sehnala poslední chybějící díl, která se prakticky nikde nedá sehnat, a pokud už se náhodou nějaký výtisk knihy Tanec smrti (6. díl série) objeví, tak stojí minimálně okolo pět stovek nebo i více, což je šílenství. Tak tu juchám a chovám se jako blbec, protože jsem se náhodou zase jednou podívala na Databázi knih, a byl tam nový inzerát na prodej této knihy za 150,- + 50,- poštovného. Pochopitelně jsem na nic nečekala a hned jsem psala, že bych o ni měla zájem. Byla ještě volná, a tak mi v pátek 22. dubna přišel balíček s knihou. Poklad, za který bych dala duši. Mám kompletní sérii! Tedy vlastně už zase ne, jelikož vyšel nový díl, ale ten si koupím bez problémů. :-)
    Zvláštní agent FBI Aloysius Pendergast a jeho sérii napsala dvojice autorů – Douglas Preston a Lincoln Child. Jde většinou o thrillery, kde se řeší různorodé vraždy, které se občas zdají jako dílo něčeho nadpřirozeného (útoky pralesního božstva v muzeu, duchové indiánů, ďábel a jiné), ale obvykle se ukáže, že největších a nejšílenějších bestiálních vražd jsou schopni jen lidé. A Pendergat tomu všemu dodává noblesu, inteligenci a dobrý vkus, protože tohle není jen tak ledajaký agent FBI jak je známe. Nejraději pracuje sám, nebo s malým okruhem svých přátel, které během celé sérii rozšiřuje nebo ztrácí a hlavně dokáže být trnem v oku nejen svým nadřízeným, politikům a policii. Je prostě geniální (v některých momentech se může zdát až šílený, ale to je tím, že ho běžní lidé prostě nechápou) a tato genialita není v jejich rodině ojedinělá, Jen je důležité dávat pozor, protože geniální myšlení jde ruku v ruce s šílenstvím, což se u některých příbuzných také ukázalo. Například jeho bratr Diogenes je zářný příklad toho, že mezi šílenstvím a genialitou je až příliš tenká hranice. No, Diogenes je rozhodně ten šílený, ale úžasný. ;-)
    Jelikož jsem psala na některé díly jen názory na knihy a možná i recenzi, tak je na čase se celé sérii podívat na zoubek a přečíst si ji znovu hezky od začátku. Máte se na co těšit. :-D


Výlet do Plzně za Narciskou
    Co já bych počala bez Daffodily a našich setkání obvykle jednou za měsíc. Většinou jezdím za ní do Plzně a párkrát jsme si udělaly knižní výlet do Prahy (ten zase chystáme v neděli 15. května, kdy se zajdeme podívat na veletrh Svět knihy a pokud počasí dovolí, tak si uděláme i procházku po Praze).
    V dubnu jsem na ní vybafla, zda by se nechtěla sejít ve čtvrtek 14. dubna, protože jsem přehrabala část své knihovny a nabídla jsem nějaké knihy na prodej do antikvariátu Beneš. Bylo to poprvé, kdy jsem do antikvariátu nešla knihy nakupovat, ale prodávat. Nějaký peníz z toho kápl, ale kvůli prachům to nedělám, jen mi bylo líto ty knihy vyhodit k popelnici, když se takhle dostanou k dalším čtenářům.
    Celý tenhle výlet nebyl poprvé o knihách, tedy kromě toho prodeje, ale o procházce okolo náměstí. Jako už obvykle, jsem se na chvíli stavila v La Tartelette café - resto, což je skvělé místo na posezení a hlavně tam mají vynikající sladké i slané koláče. :-)
    Pak už jsem se vydala na MHD, abych dojela na Doubravku a sešla se s Narciskou. Vyjela jsem trochu dřív, tak jsem ještě nakoukla do papírnictví, kde jsem ukořistila nějaké pohlednice. A pak už jsem si šla sednout do CrossCafé, což je další oblíbené místo, které znám jen díky Narcisce. Velké díky za všechno. :-) Původně tam byl klid, ale jen do doby, než se tam nahrnulo několik maminek s dítkami, které tam pořvávali a dělali psí kusy. Ale co, už jsem seděla, tak jsem se snažila všechno ignorovat a do zápisníčku jsem si zapisovala myšlenky na články a jiné věci. S Narciskou jsme si jako obvykle skvěle popovídaly a probraly téměř všechno. Ona pak musela do práce, tak jsem si u ní koupila nějaký sypaný čaj a kávu. No, a byl čas se zase vydat na trolejbus a pak autobusem domů.

Známky
    Od 1. května se zdražují poštovní známky, což někteří lidé možná vůbec nepostřehnou, jelikož už dávno neposílají dopisy ani pohlednice a o poštovní schránku ani nezakopnou. Bohužel (nebo bohudík) já mezi ně nepatřím a hrozně ráda si s někým dopisuji, navíc už několik měsíců dělám Postcrossing, takže zdražování cítím jako nepříjemnost. Navíc si nemyslím, že by Česká pošta nějak zkvalitněla své služby. Je zajímavé, že Ačka se zdraží o tři koruny, kdežto do zahraničí jen o dvě. Možná se řídí tím, čím kratší vzdálenost, tím vyšší cena.
    No, s tím nic nenadělám, takže to vypadá tak, že A = 16,- (ČR), E = 27,- (Evropa) a Z = 32,- (Zámoří, ale klidně můžete poslat jen za 27,-). Nedivte se mi, že jsem si udělala zásobu známek a objednala si je, takže mi pohodlně dorazily domů. Nakonec jsem za známky dala 1760,-, i když to bylo o trochu víc, jelikož jsem nějaké kupovala ještě na poště. :-)


Co jsem v dubnu přečetla?
    Nakonec jsem toho moc nepřečetla, jen 5 knih. Některé dny jsem vůbec nečetla a dělala něco jiného. Mohla bych se vymlouvat na HOG, že mi studium v Bradavicích bere volný čas, ale nebudu si nic nalhávat, už je tak rok, co čtu méně a celkově jsem i na blogu méně aktivní. Snad se to zlepší, protože mě zase začalo bavit psát recenze nebo názory na knihy, tak snad se blíží lepší časy.

Zlověstný podzim (G. M. Malliet)
    Klasická detektivka z anglického venkova, kde na malém městě Nether Monkslip dojde k vraždě neoblíbené Wandy Batton-Smythevé, kterou všichni nesnáší díky její schopnosti všechny zdrbnout a ponižovat úsečnými poznámkami. Podezřelých se silným motivem je mnoho a policie si s případem nevím rady. Naštěstí je tu nový vikář Max Todor, který býval agentem MI5, který během vyšetřování pomáhá, aby byl vrah dopaden. Je jasné, že nebude mít lehkou práci, protože na malém městě má mnoho lidí svého kostlivce ve skříni a rozhodně nechtějí dopustit, aby jejich tajemství vyšla na povrch.
    Knihu mám už nějakou dobu vypůjčenou od Narcisky, tak jsem se konečně do ní pustila. Je to zajímavé počtení, které mi dost připomínalo seriál Otec Brown, i když Max je celkem fešný mládenec, o kterého mají zájem všechny ženské v okolí. Je to rozhodně klasická detektivka, takže rozhodně nelze očekávat akční scény, ale spíše je potřeba používat šedé buňky mozkové a vydedukovat si pravý motiv k vraždě.

Řeky Londýna (Ben Aarononitch)
    Peter Grant pracuje u londýnské Metropolitní policie, když jednou v noci vyslechne svědectví vraždy od ducha, což ho přivede až k inspektorovi Nightingaleovi, který se specializuje na vyšetřování podivných vražd spáchané pravděpodobně nadpřirozenými bytostmi. Věděli jste například, že v Londýně sídlí bohyně Matka Temže? Ne? Tak to se připravte na další zvláštnosti, protože okolo inspektora Nightingalea se děje neustále něco zvláštního a Peter Grant má co dělat, aby uvěřil na kouzla, protože se stává čarodějovým učněm. Navíc něco zabijí lidi v Londýně, tak mají pořád plné ruce práce.
   Další kniha vypůjčená od Narcisky, někdy mám pocit, že jí trochu zneužívám. :-) No, kniha je rozhodně skvělým počtením, i když z ní mám trochu rozporuplné pocity. Příběh a spousta detailů v něm je vážně skvělý, ale něco mi na té knize nesedlo.
    Mohu se zeptat, co má mít společného s Harrym Potterem, jak hlásá přebal? To mi spíš připomíná krimi Jackaby, kde detektiv vyšetřuje nadpřirozené vraždy, jen se to odehrává v minulosti a celkem se mi kniha líbila daleko víc než Řeky Londýna.

Šepotání (A. G. Howard)
    Inspirace Alenkou v Říši divů, kde se Alyssa musí vydat skrz králičí noru, aby pomohla sobě i matce zlomit rodinné prokletí a napravila staré chyby své předchůdkyně v Říši divů…
Kniha měla velký potenciál, ale autorka jej nedokázala pořádně využít, protože se hlavně soustředila na trojúhelník Alyssa, Zach a Morfeus. Kdyby se na to vyprdla a raději se věnovala příběhu a světu plného fantazií, tak by udělala líp. Pěkná oddychovka, nad kterou je lepší nepřemýšlet.

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (J. K. Rowling)
    Na HOG byla hledací soutěž, kde bylo zadáno několik úryvků a za úkol bylo najít stránku, kde v knize jsou. Některé jsem si tipnula, protože jsem knihu četla už mnohokrát, takže ji znám. Věděla jsem tedy přibližné místo nálezu, takže najít úryvek bylo snadné. Přesto jsem toho využila k přečtení celé knihy a byl super zážitek, stejně jako už několikrát v minulosti. Harry Potter mě nikdy neomrzí. :-)

Izolovaný (Sebastian Fitzek, Michael Tsokos)
    Koroner Paul Herzfeld během pitvy najde v mrtvém těle čísla a jméno své dcery. Ta byla unesena a on se musí pustit do vyšetřování, aby našel další stopy. Na ostrově Helgoland zrovna zuří orkán, když Linda, kreslířka konixů, najde na pobřeží mrtvého muže. V těle se pravděpodobně skrývá další únoscova indicie, a tak Paul po telefonu radí Lindě, jak provést ohledání těla a pitvu. Jenže všechno je mnohem složitější, než jak se může zdát…
    Kniha je skvělý thriller, který v sobě má akci, záhadu a napínavé momenty. Jsem ráda, že mi k Izolovanému přivedla Rodaw, u které jsem četla před časem četla její recenzi. 
    Příběh se dělí na tři dějové linie, které se střídají v krátkých kapitolách. Na ostrově Linda se správcem nemocnice Enderem Muellerem nachází další mrtvá těla, Paul Herzfeld a senátorův syn Ingolf von Appen hledají v Berlíně informace k únosu a zároveň se chtějí dostat na ostrov, a dívka uvězněná ve sklepě musí snášet únoscovo perverzní mučení. Jak tohle všechno dopadne? A kdo stojí za únosem Paulovi dcery? Napínavé počtení, které vám nedá spát a musíte číst dál a dál.

Komentáře

  1. Izolovaného jsem taky četla a byla jsem nadšená. Nakoupila jsi krásné známky. S kvalitou služeb České pošty máš, bohužel, pravdu :(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.