Svět knihy 2016

Minulý rok jsem byla na knižním veletrhu Svět knihy poprvé a letos jsem jela znovu. Opět to byl vyčerpávají, ale krásný výlet za knihami, nejspíš i proto, že mi dělala společnost Narciska. Rozhodla jsem se, že si nebudu kupovat příliš knih, přece jen kdo se s nimi má tahat. :-) A tak jsem si koupila nějaké pohlednice a deset knih. Na cestu jsem si vzala knihu Branou snů od Terezy Matouškové, která měla na veletrhu autogramiádu své nejnovější knihy Děti vánice. Tu mám již doma, protože mi jí Temnářka poslala i s věnováním. Takže jsem neváhala a nechala si od ní podepsat i její prvotinu (tedy alespoň se domnívám, že by to měla být její první kniha).



    S Narciskou jsme se rozhodly cestovat brzy, takže jsem vstávala před čtvrtou ráno, abych nechala proběhnout Toddíka, protože bude muset být celý den zavřený v kleci. Whitee se tvářil trochu podezřívavě, nejspíš tušil, že něco chystám. A po páté jsem vyrazila na vlakové nádraží, abych v 6,06 vyjela vlakem směr Praha. 
    Sice jsem jela rychlíkem, ale České dráhy se zase předvedly, takže jsem v Dobřanech musela přestoupit na autobus, který mě zavezl na nádraží v Plzni, kde jsem opět přestoupila do vlaku. Naštěstí mi Narciska držela místo, tak jsem si měla kde sednout. :-)

    Před devátou jsme dorazily na Hlavní nádraží v Praze a po návštěvě toalet, jsem zaskočila do knihkupectví pro několik pražských pohledů, pak jsme si koupily lístky a šly na metro. Tramvají ještě jednu stanici a konečně jsme před půl desátou stály před veletržním palácem. Hurá! I když všude lidí jak smetí! A protože je veletrh až od půl desáté, tak se tam kupila fronta. Na fotce je ještě malá, pak se protáhla až daleko za nápis #ReadNordic. Vážně to vypadalo, jako by se tam rozdávalo něco zadarmo. S Narciskou jsme se shodly, že počkáme a raději si šly sednout. Knížky nám uvnitř nikdo nesebere, tak proč si neužít trochu čerstvého vzduchu, než vlezeme to té sauny uvnitř.


    Musím se pochlubit, protože jsem dostala záložku od Rachel Roo, kterou znám jen z blogu. Taky jsem jí dala nějakou mou. O mé záložky se nakonec přihlásila jen Dragita, takže mi jich hodně zbylo. No, alespoň můžu udělat nějakou soutěž, pokud by o ně byl zájem. Jinak jsem nějaké blogery viděla, ale neoslovila je.

    Z programu jsem nakonec šla ve 12,00 na Ondřeje Neffa, kterému zrovna vyšla Trilogie Tajemství pěti světadílů jako box. Já zatím četla jen první díl, ale zbylé dva díly mám doma, takže se do nich určitě pustím. A pak ještě v 13,00 na autogramiádu Terezy Matouškové, kde byla také Dragita a Polgara. Jak jsem už psala výše, nechala jsem si od Temnářky podepsat knihu Branou snů, která mi dělala společnost cestou.
    Jinak jsem se potulovala kolem, procházela se mezi stánky a nakukovala na knihy. S Narciskou jsme pochopitelně nebyly celý den, ale taky oblížely samostatně.


    A co jsem si koupila? Do Knižního klubu jsem šla pro Kniha ztrát a nálezů (Lucy Foley), která mě opravdu zaujala a navíc je nádherně zpracovaná. A k tomu jsem přihodila z výprodeje Na ocet (Jiří Růžička). Normálně bych to nekupovala, ale za 9,- to jde. :-)
    Já a Zeměplocha, to je prostě láska, což mi připomíná, že musím dopsat recenze na další tři díly, které jsem už přečetla. Průvodce po Zeměploše (Terry Pratchett a Stephen Briggs) je snad povinností každého milovníka tohoto placatého světa, který lezí na zádech čtyř slonů kráčející po krunýři Velké A´Tuin. Měla jsem jí už půjčenou z knihovny, ale chci ji mít doma.
    U stánku nakladatelství Hejkal jsem si koupila další dva díly od finského spisovatele Arto Paasilinna, kterého mám moc ráda, a to Nejdelší chobot ve Finsku a Šťastný muž.


     A těhle pět krásek jsem nakoupila u stánku Epochy, kde měla autogramiádu Tereza Matoušková. Kotleta prostě jede, takže Vlci mi nesmí chybět doma. :-) A ve slevě měli starší díly edice Pevnost, tak jsem si dokoupila Legenda o Rennardovi a Legenda o Garonně (Jiří Mazurek), Vládci močálu (Anna Šochová) a Zlý sen (David Glockner).


Tohle jsou mé nakoupené knihy pěkně na hromádce. :-)


     Jsem milovník pohlednic a ráda je posílám, takže jsem si udělala malou zásobičku. Tushita má vážně úžasné pohledy. Klidně bych si vzala všechny, ale nakonec jsem si vybrala těchto deset, které se mi líbilo nejvíce. :-)


Eshop Pohledy.cz měl také stánek na veletrhu, tak jsem si u nich nějaké pohledy koupila. Ti Dubánci jsou prostě úžasní. :-) Ale měli také jiné nádherné pohlednice.


     A taky u stánku Obrázkový ostrov jsem se zastavila a nakoupila veselé pohlednice a záložky. Ty zvířátka jsou prostě boží. :-)


     A ještě nějaké letáky k prohléžení, to prostě nesmí chybět. :-) Veletrh byl vážně úžasný zážitek, ale vyčerpávající, takže jsem se už těšila domů. Po 17h nám jel vlak do Plzně, kde jsem se po rozloučení s Narciskou vydala hledat autobus, který mě zaveze do Dobřan, abych vlakem dojela do Klatov. 
     Domů jsem dorazila skoro v 21h, hned jsem musela pustit fretku Todda z klece, málem mi sežral fusekla, aby mi názorně vysvětlil, že se přes den v kleci nudil. A kocour Whitee se tvářil uraženě, protože jsem s ním nebyla doma, ale miskou masíčka jsem si ho udobřila. :-D


Tak zase za rok. :-) Nebojte, určitě se ozvu dřív, navíc máme s Narciskou naplánovaný Knihex na červen, takže budou další knižní výlety. :-D

Komentáře

  1. Pěkné úlovky :-) Já se chtěla podívat i do antikvariátu, ale tam to bylo beznadějně ucpané...

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkné úlovky a ty záložky se zvířátkama jsou super! :D Já jsem si koupila jenom 4 knížky, protože jinak bych tam vykoupila snad všechno, takže jsem se rozhodla, že budu držet zkrátka. Bohužel tam bylo tolik lidí, že jsem nepotkala žádnou blogerku, nebo možná jo, ale ani o tom nevím. Vždycky nás ten dav nějak odtlačil a já nestíhala skoro ani ty knížky. Příští rok určitě pojedu ve všední den.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsi měla koukám Svět knihy pěkně nabytý. Krásné úlovky, i když se musím přiznat, že tu obdivuji spíš pohlednice. Já jsem si zase odnesla neoficiálního průvodce Pánem prstenů, Hravraní trilogii od Barclaye a Loviště od Briggs :) Záložky mám schované, díky za ně ;) (spíš schovávám, než používám). Dragita

    OdpovědětVymazat
  4. Jee to jsem rada ze mel nekdo z ty my zalozky takovou radost ze dokonce pises ze se musis "pochlubit" jsi zlato :) ty tvoje byly ale taky moc povedene! Rada jsem te konecne poznaala. A zase brzo na nejake knizni akci ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Jee to jsem rada ze mel nekdo z ty my zalozky takovou radost ze dokonce pises ze se musis "pochlubit" jsi zlato :) ty tvoje byly ale taky moc povedene! Rada jsem te konecne poznaala. A zase brzo na nejake knizni akci ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem se musela zastavit na pohledy :) Nemám jich sice tolik rozmanitých, ale zase mám radost z 18ti kousků Alfonse Muchy, které teda nepoputují do světa, ale zůstanou u mě, protože jsou prostě boží a Muchu miluju :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pohledy i knihy jsou super. Třeba jsme se potkaly a ani o tom nevíme. Bylo tam příšerně moc lidí.:-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.