Další výlet za knihami

Dnes se tu rozpovídám o svém dalším výletu za knihami do Plzně, několikrát jsem ho přeložila, protože jsem se měla sejít s Narciskou, jenže nám to nikdy nevyšlo a ani tentokrát jsme se nesešly, tak snad někdy příště. 
Ve středu 15. dubna jsem po osmé hodině ráno nasedla na vlak, směr Plzeň a cestou si četla časopis XB-1 (č. 4/15), takže cesta ubíhala velmi rychle. Před devátou jsem už vystupovala na hlavním nádraží. Počasí mi přálo, už od rána bylo krásně slunečno, navíc jsem nikam nespěchala, tak jsem šla pomalu a prohlížela si výlohy u obchodů v Americké ulici.

Klatovské nádraží

Nejdřív jsem to vzala kolem muzea do Šafaříkových sadů, je tam socha Hurvínka a pana Spejbla, navíc to tam krásně kvete. A zatočila do Zbrojnické ulice, tam jsem zaběhla se podívat do antikvariátu Dobrovský. Ten je po schodech nahoru a velmi jsem si ho oblíbila. Objevila jsem tam knihu Spříznění volbou (Johann Wolfgang Goethe), která má nádherné ilustrace. Někomu mohou připadat jako načmárané skicy, ale mě se líbí a příběh výborně doplňují. A ještě Villette (Charlotte Brontë).

Dál jsem to vzala přes náměstí do Smetanových sadů, které také krásně kvetou. Docela Plzeňanům ty pěkné parky závidím. :-) Dostala jsem se na Klatovskou třídu, kde jsem zašla do knihkupectví Kosmas. Prošla jsem se mezi knihami a koupila si Kočkování, což je almanach povídek a básní od plzeňských „umělců“. Už jsem si ji prohlídla u nás v knihovně a velmi mě to zaujalo. Je to taková pěkná, různorodá směs literárních prací. A k tomu jsem si přibrala časopis Host 1,2,3/15, abych ho vyzkoušela.


Pokračovala jsem po hlavní (ulice sady Pětatřicátníků), přešla jsem na druhou stranu, až jsem narazila na roh s Divadelní ulicí, kde je antikvariát Beneš. Už jsem v něm dvakrát byla a vždy si tam něco vyberu. Prohrabala jsem se staršími a novějšími knihami a vybrala si knihy Nebezpečné známosti (Choderlos de Laclos) a Sekáč (Terry Pratchet). Obě jsem už četla, ale líbily se mi, tak je chci mít doma, abych se k nim mohla vracet. :-)

Poté jsem došla k Plaze a tentokrát jsem ani moc nebloudila mezi obchody. Nemám ráda velká prostranství a už vůbec ne větší množství lidí! V knihkupectví Neoluxor jsem šla rovnou do koutku Knižního klubu a vybírala jsem si, co si koupit. Nakonec jsem si k pokladně odnesla knihu Porodní bába na Syltu (Gisa Pauly) a ve slevě Angelopolis (Danielle Trussoni).

V Plaze jsou Levné knihy, takže jsem zašla i tam. Je to menší než na náměstí, ale za to je tu klid a je to pěkná procházka mezi kupami knih. :-) Vybrala jsem si Jane Eyre (Charlotte Brontë), kolem níž v Levných knihách chodím již delší dobu a stále po ní pokukuju, tak už jí mám doma.


Tentokrát mě procházka mezi knihkupectvími a antikvariáty zabrala více času, takže když jsem došla na náměstí do „koláčkárny“ La Tartelette café-resto, bylo už po půl jedné, takže největší nával okolo oběda byl už pryč. Dala jsem si koláč - Tvarohový a Pařížský s meruňkami, k tomu jen Sprite, ale chlazený. Na teplý čaj do konvičky jsem neměla ani pomyšlení, protože se venku pěkně oteplilo. Navíc tam se mnou nebyla Narciska, s kterou si dáváme čaj.

Na vlak jsem pomalu vyrazila po jedné hodině a cestou si v Šafaříkových sadech koupila maxi točenou zmrzlinu (vanilko-pistáciovou). Byla to letos moje první zmrzlina a byla výtečná.

Výlet za knihami jsem si užila, ale bez Narcisky to nějak není ono. Snad se nám brzy podaří se sejít, jelikož jsme se letos ještě neviděly. Přeji jí brzké uzdravení a myslím na ni. :-)


Komentáře

  1. Angelopolis jsem četla, celkem fajn kniha.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné úlovky, nejvíc doporučuji samozřejmě Villette a Jane! To jsou úžasné knížky. :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je úlovků! :) Parádní výlet, je super, že sis ho tak užila :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.