Barvení vajíček a sladké jidáše
Barvení vajíček k Velikonocům neodmyslitelně patří, mohou se tvořit překrásné kraslice různými technikami, ale já mám nejraději obyčejné barvení potravinářskými barvivy. Úplně nejvíce se mi líbí ovšem líbí barvení pomocí cibulových slupek, vznikne tak nádherná hnědá barva a každé vejce je originál.
A ještě jidáše z kynutého těsta, které se potírají medem, i ty nesmí chybět na velikonočním stole. Jsou sladké a hrozně dobré. :-)
Postup na obarvení vajec v cibulových slupkách je jednoduchý. Připravte si starý hrnec (trochu se totiž obarví), do něj nandejte vrstvu suchých cibulových slupek, na ně dejte vejce a pak další vrstvu slupek. Do hrnce nalijte studenou vodu, nechte slupky namočit, pak přidejte trochu octa a dejte vejce vařit. Od momentu varu, odměřte 8 až 10 minut, pak hrnec odstavte a nechce asi 20 minut odpočinout.
Pak vejce pomocí lžíce opatrně vyndejte a pokládejte na starou utěrku. Nechte oschnout a pak můžete ozdobit, třeba jako já obtisky.
Vím, že ty slupky nevypadají zrovna vábně, ale ta nádherná barva vajec za to stojí. :-)
Já používám klasiku - obtisky, které necháte chvíli odpučet ve studené vodě a pak opatrně přenesete obrázek na vejce. Poté utěrkou osušit. Jednoduché a rychlé. :-)
A je hotovo!
Jidáše (asi 20 kousků)
Ingredience:
42 g droždí (1
kostička)
200 ml vlažného
mléka
80 g cukru krystal
1 vejce
2 lžíce oleje
2 hrsti hrozinek
450 - 500 g hladké
mouky (přidat podle potřeby)
špetka soli
polohrubá mouku na
val
vejce na potření
med na potření (po
upečení)
Postup:
- Připravíme si
kynuté těsto tak, že do mísy nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme
vlažným mlékem. Pak necháme droždí pracovat asi 10 - 15 minut.
- Poté přidáme
vejce, olej, hrozinky špetku soli a hladkou mouku podle potřeby. Těsto
zpracujeme do hladké a vláčné podoby.
- Pomoučíme val polohrubou
moukou, vyndáme na něj těsto z mísy a necháme vykynout asi 25 minut.
- Z těsta tvoříme
různé uzly, pletánky či copy, vše by mělo připomínat provaz, na němž se Jidáš
oběsil, od toho odvozen název „jidáše“.
- Výtvory dáme na
vymazaný plech (nebo můžete použít pečící papír) asi 3 cm od sebe, necháme asi
5 minut okynout a potřeme vejcem.
- Plech dáme do předem
vyhřáté trouby a pečeme na 160´C asi 18 minut, vyndáme až svrchu zezlátnou.
- Ještě horké přeneseme
jidáše na tác a potřeme medem. (Med musí být tekutý, ne zcukernatělý, ten si
musíte případně rozehřát.
Taky jsme s mamkou pekly jidáše, ale musím říct, že nás moc neokouzlily. Byly na nás takové moc suché :D
OdpovědětVymazatNa jidáše se chystám :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky