Barvení vajíček a sladké jidáše

Barvení vajíček k Velikonocům neodmyslitelně patří, mohou se tvořit překrásné kraslice různými technikami, ale já mám nejraději obyčejné barvení potravinářskými barvivy. Úplně nejvíce se mi líbí ovšem líbí barvení pomocí cibulových slupek, vznikne tak nádherná hnědá barva a každé vejce je originál. 
A ještě jidáše z kynutého těsta, které se potírají medem, i ty nesmí chybět na velikonočním stole. Jsou sladké a hrozně dobré. :-)


Postup na obarvení vajec v cibulových slupkách je jednoduchý. Připravte si starý hrnec (trochu se totiž obarví), do něj nandejte vrstvu suchých cibulových slupek, na ně dejte vejce a pak další vrstvu slupek. Do hrnce nalijte studenou vodu, nechte slupky namočit, pak přidejte trochu octa a dejte vejce vařit. Od momentu varu, odměřte 8 až 10 minut, pak hrnec odstavte a nechce asi 20 minut odpočinout.
Pak vejce pomocí lžíce opatrně vyndejte a pokládejte na starou utěrku. Nechte oschnout a pak můžete ozdobit, třeba jako já obtisky.

Vím, že ty slupky nevypadají zrovna vábně, ale ta nádherná barva vajec za to stojí. :-)



Já používám klasiku - obtisky, které necháte chvíli odpučet ve studené vodě a pak opatrně přenesete obrázek na vejce. Poté utěrkou osušit. Jednoduché a rychlé. :-) 


A je hotovo!



Jidáše (asi 20 kousků)

Ingredience:
42 g droždí (1 kostička)
200 ml vlažného mléka
80 g cukru krystal
1 vejce
2 lžíce oleje
2 hrsti hrozinek
450 - 500 g hladké mouky (přidat podle potřeby)
špetka soli

polohrubá mouku na val
vejce na potření
med na potření (po upečení)

Postup:
- Připravíme si kynuté těsto tak, že do mísy nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Pak necháme droždí pracovat asi 10 - 15 minut.

- Poté přidáme vejce, olej, hrozinky špetku soli a hladkou mouku podle potřeby. Těsto zpracujeme do hladké a vláčné podoby.

- Pomoučíme val polohrubou moukou, vyndáme na něj těsto z mísy a necháme vykynout asi 25 minut.

- Z těsta tvoříme různé uzly, pletánky či copy, vše by mělo připomínat provaz, na němž se Jidáš oběsil, od toho odvozen název „jidáše“.

- Výtvory dáme na vymazaný plech (nebo můžete použít pečící papír) asi 3 cm od sebe, necháme asi 5 minut okynout a potřeme vejcem.

- Plech dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 160´C asi 18 minut, vyndáme až svrchu zezlátnou.

- Ještě horké přeneseme jidáše na tác a potřeme medem. (Med musí být tekutý, ne zcukernatělý, ten si musíte případně rozehřát.



Komentáře

  1. Taky jsme s mamkou pekly jidáše, ale musím říct, že nás moc neokouzlily. Byly na nás takové moc suché :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.