Recenze: Napsáno krví - Andrea Kane

Složitý thriller z kriminálního prostředí, který bere dech...
Sloane Burbanková je bývalá agentka FBI, musela odejít kvůli vážnému zranění ruky během potyčky se zločincem, ale nyní pomýšlí na návrat do služby, což by uvítal její přítel, taktéž agent FBI, Derek Parker. Jenže teď sou oba postaveni před složitou situaci, někdo vykradl byt rodičů Sloane a její matka byla zraněna. Otec ví, kdo to udělal, ale chce po Sloane, aby mlčela. Před lety se totiž během obchodů s obrazy zapletl s čínskou zločineckou organizací triádou a ti po něm nyní jdou. Derek navíc vyšetřuje několik vražd a vykradených muzeí, vše nasvědčuje tomu, že spolu případy souvisejí.

Svěří Sloan pravdu svému příteli nebo na to bude muset přijít sám? Způsobí to rozvrat v jejich komplikovaném vztahu? Vrátí se Sloane k FBI? Splní zabiják svůj úkol? O co triádě jde?
..............

Napínavý thriller z prostředí boje s čínskou mafií (triádou) a agenty FBI. Kdo z nich vyjde jako vítěz? Budou zločinci dopadeni?

Jen je tu drobná maličkost, která mě překvapila. Že by triáda svou pomstu plánovala celé roky a všechno tím hrozně komplikovala? To se mi příliš nezdá. Například Jakuza (japonská mafie) dělá se všemi nepřáteli krátký proces, sice umírají pomalu a bolestivě, ale problém je vyřešen hned. Určitě by nečekaly více jak deset let, než by se pomstili. Tenhle detail byl vážně nevěrohodný.

Jen je škoda, že o triádě se toho čtenář příliš nedozví, protože se vše točí pouze okolo hlavního zabijáka, agenty FBI a několika společnících pana Burbarka, kteří z mafie měli naděláno do kalhot. O hierarchii tu nic není, což je škoda.
„Co bych mu měl říct - že můj účetní si s ním touží přátelsky popovídat o tom, že by mi měl snížit poplatky, abych nezbankrotoval, a přesvědčit ho, aby na mě neposlal gorilu, co mi rozmlátí hlavu?“
(str. 234)
Sloane se snaží pomoci otci a vyřešit, kdo stojí v pozadí zločinů, přitom neváhá několikrát riskovat svůj život. Hodně lidí štve tím, že často strká nos tam, kde nemá a dokáže vyštrachat hodně kostlivců ze skříně. A k tomu musí navíc řešit svůj osobní vztah k Derekovi a to, zda spolu začít bydlet, či nikoliv. Jde o velký krok a ona si stále není jista, jestli do toho jít.
 „Tím chci říct, že jsem se právě zúčastnila setkání vyděšených rytířů kulatého stolu. A čím dýl jsem tady byla, minutu od minuty se to zhoršovalo...“
(str. 52)
Děj je hodně komplikovaný a odvíjí se několika směry, což neulehčuje orientaci v příběhu. Hlavně z počátku může působit trochu zmateně. Jakmile se ovšem pořádně zápletka rozeběhne mezi zločince a policii, tak už odsýpá a čtenář si užívá napětí i akčních scén.

Postavy se hodně přetvařují, proto tu čeká několik velkých překvapení, hlavně v závěru, kde vyplave na povrch pravda o přátelích pana Burbarka. Nikdo není takový, jak se tváří. Zároveň některé postavy překvapí i odvahou, třeba matka Sloane se udatně brání zločinci, div, že ho nepřizabije.

Vydařený thriller, kde nechybí akce, napětí, práce vyšetřovatelů, zločinců i obětí. Kniha se čte velmi dobře a čtenář si jí užije.

Hodnocení: 75 %
Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
 
Název: Napsáno krví (orig. Drown in Blood, 2009)
Autor: Andrea Kane
Překlad: Edit Drozdová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 328
Vydal: Fragment, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 349 Kč

Komentáře

  1. O této knížce jsem už slyšela, rozhodně si ji plánuju někdy přečíst :).

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se kniha docela líbila, má zajímavý náboj a svižný děj, četla se mi moc dobře. Je fajn :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.