Recenze: audiokniha Prázdniny s dráčkem

Poslechněte si pohádkové vyprávění plné dobrodružství a zajímavých situací...


Malý Vojta se loučí se školkou, po prázdninách totiž půjde poprvé do školy a už se hodně těší. Nejdřív ovšem odjíždí na prázdniny jako každý rok k babičce a dědečkovi na vesnici. Má to tam rád, protože tady vždy zažije spoustu zábavy, ale hlavně je tam jeho psí kamarád Meďula, slepičky, kozy, králíci, krávy a místní děti, s kterými se vydává k řece.
Tentokrát bude Vojtův pobyt ovšem jiný, protože hned po příjezdu objeví v trávě za stodolou, během sbírání slepičích vajíček, podivné zeleně tečkované vejce. Nikomu nic neřekne a schová ho na noc ve stodole do slámy. Je zrovna úplněk a to se mohou kolem dít magické věci. A tak se z vejce vylíhne malý dráček, nebo spíše dinosaurus (jehož předci nevyhynuli, ale prošli evolucí). Vojta mu dá jméno Bronťa a společně zažijí mnoho dobrodružství...
.......

Audiokniha je převyprávěná kniha Prázdniny s dráčkem, jenž je roztomilá pohádka rozdělena do šestnácti kapitol, které utvářejí děj. Jistě se bude líbit dětem od 5 let, které ocení jednoduchost příběhu a zároveň i členitost, protože audiokniha se dá poslouchat také po jednotlivých pohádkách. Věřím ovšem, že dítka budou tak napnutí, jak to bude pokračovat, a tak si knihu poslechnou hezky vcelku.

Příběh předčítají Eva Hrušová a Jan Přeučil, což jsou vynikající herci, ale také vypravěči, kteří se hlasově velmi dobře doplňují (charismatický a podmanivý hlas Jana Přeučila s jemným hláskem Evy Hruškové doslova lahodí uchu). Navíc je vyprávění doplněno o hudbu Jaroslava Pejčocha, která ohraničuje jednotlivé kapitoly a doplňuje příběh o melodii, takže vše působí velmi sladěně. Troufnu si říci, že pohádku si tak posluchači užijí ještě lépe, než knižní formu.

Slyšet příběhy, to rozproudí dětskou fantazii a oni se tak mohou doslova přenést až k Vojtovi a Bronťovi, zažívat s nimi jejich dobrodružství a vše si představovat. To knižní verze z ilustracemi tak dobře neumožňuje, ale také má své kouzlo.

Jsem ovšem šťoural a neodpustím si malou chybku, která mi stále vrtá hlavou. Vojta našel zelené puntíkované vejce v trávě za stodolou. Kde se tam ovšem vzalo? To tam leželo celou dobu, aniž by se ho kdokoliv všiml? Kdyby šel chlapec prozkoumávat okolí a našel vejce třeba v jeskyni, tak na to nic neřeknu, ale za stodolou? Ovšem je to jen drobný detail, nad kterým se pětileté dítě nejspíš vůbec nepozastaví.
I když během poslechu, kde se míchají zvuky, a vnímáte atmosféru vyprávění, tak v příběhu funguje jistá magie. Nebo je snad náhoda, že Vojta vejce našel zrovna o úplňku? A proč ho dal do slámy ve stodole? Ne, to není shoda náhod, ale kouzlo, stačí se jen zasnít. A tak se vejce za stodolou v trávě nejspíš objevilo v ten pravý okamžik, aby malý dinosaurus Bronťa mohl zažívat dobrodružství se svým lidským kamarádem Vojtou...

O bláznivé situace není v příběhu nouze, a tak se vážně pobavíte. Jak dostat babičku do blázince? Dejte jí draka do králíkárny...
Dědeček ještě spal. Později vzpomínal, že to bylo toho dne zvláštní probuzení. Babička skočila k němu na postel, třásla s ním a volala: „Táto, táto, pojď se podívat. Je malej, zelenej a povídá si!“
První, co dědečka napadlo, bylo, že ho potkalo neštěstí, protože bude muset s babičkou do blázince, možná si jí tam nechají a kdo mu bude vařit?
(6. kapitola - str. 24)
Dráček Bronťa je totiž ve skutečnosti dinosaurus, který prošel evolucí a zmenšil se na velikost většího psa. Zní to bláznivě? To jste tedy ještě neslyšeli vyprávět Bronťu o svých předcích a životě v minulosti. A tak to raději napravte, ať se dozvíte více o dinosaurech, kteří přežili pravěkou zkázu a zdokonalili se. Tohle se v učebnicích rozhodně nikdy nedočtete.

Děj je vážně jednoduchý, občas až dětsky naivní, plyne pozvolna a ocení ho každý čtenář, protože nepostrádá vtip i napětí, jelikož drak ve vesnici se nemusí všem líbit. A to přinese nejedno nedorozumění či dobrodružství...

Audiokniha Prázdniny s dráčkem je nádherná pohádka pro děti od 5 let, kterou si mohou poslechnout společně s rodiči, protože vyprávění si užijí i dospělí. Samozřejmě děj nebudou prožívat tak jako malé děti, ale jako krásný příběh plný fantazie jej jistě ocení.

Hodnocení: 90%

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
nebo
na stránkách Audiotéka.cz
audioteka.cz/prazdniny-s-drackem,audiokniha


Název: Prázdniny s dráčkem
Autor: Michal Vaněček
Vypráví: Eva Hrušková a Jan Přeučil
Hudba: Jaroslav Pejčoch
Ilustrace: Ondřej Zahradníček
Délka nahrávky: 1 hodina 40 minut
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře