Recenze: Pohyblivé obrázky - Terry Pratchett

Město Ankh-Morpork znovu v ohrožení!
I Zeměplocha objevila slávu stříbrného plátna. Alchymisté totiž vymysleli sloučeninu, která umožní zachycovat „pohyblivé“ obrázky, které kreslí maličcí skřítci ve skříňce. Je to ovšem jejich nápad? A proč to všechny, i nedostudovaného mága Viktora, táhne na opuštěné pobřeží Holly Wood? Co zahlédne Kihovník - orangutan během sledování filmu? A jak unesou slávu hlavní hrdinové filmu - Viktor a Ginger? Nebo se snad lidé zničí sami díky své soupeřivé a závistivé povaze?
.....................

Desátý díl Úžasné Zeměplochy má veliký potenciál, jenže první polovina knihy mě příliš nebavila, vlastně jsem se chvílemi i nudila. Pak se děj ovšem konečně rozjel a napínavé dobrodružství začalo. Přišlo mi, jako kdyby autor příliš prodloužil úvod, a na akce tak zbylo méně místa, vlastně k ní došlo až na konci.

Přesto závěrečná bitva o město Ankh-Morpork stála za to. Chudák Knihovník-orangutan, který se snažil zachránit situaci a málem ho to stálo život. Byl by ho velká škoda, protože po Smrťovi je to má nejoblíbenější postava série, přestože toho příliš nenamluví. To je jen samo Oook. Zvláštní ovšem je, že mu všichni rozumějí.   
„Jestliže je něco zavřené za těžkými vraty a ta jsou zasypána v nitru kopce, nebude to asi proto, že by si lidé přáli, by to noc co noc vylezlo a zaběhlo jim to umýt nádobí, že?“
(str. 366)
Postav je v příběhu požehnaně a chvíli trvá, než se v nich zorientujete, ze začátku může dojít až ke zmatení. Setkáme se zde ovšem i se známými tvářemi jako je Knihovník - orangutan nebo členové Noční hlídky. Mágů si tentokrát pořádně užijete a čekají vás pořádně ztřeštěné nápady i plánů boje.
Už jste někdy viděli dva mágy s kuší na koštěti honící obří ženskou držící Orangutana? Ne? Tak to se máte na co těšit!

Jen je škoda, že filmaři v Holly Woodu nedokázali přijít na něco originálnějšího, než jsou polonahé děvy potřebující záchranu od velkého, chrabrého a silného bojovníka. Navíc v Zeměplošském podání to vypadalo jako nějaký „béčkový“ fantasy film typu Conan. Ovšem lidé na to stále chodili, tak proč netočit stále stejné pohyblivé obrázky, stačilo jen vyměnit obludy a pozadí.

Vtipné bylo, když fanoušci chtěli po Viktorovi, jako představiteli hrdinného barbara, aby zachránil město Ankh-Morpork i ve skutečnosti. Všichni od něho očekávali, že bude stejný jako na plátně. Jo, jo, problémy hvězd.
„Musel jsem na okamžik zamhouřit oči,“ bránil se Viktor.
„Na dost dlouho, aby stačila vstát, roztrhat prostěradlo na pruhy a přivázat tě k židli,“ přikývl s pochopením Gaspoda.
(str. 389)
Zpočátku všechno vypadá idylicky, ale právě to už zavání problémy. Není divu, že na potíže se nemusí dlouho čekat. Ale jak porazit něco, o čem nic nevíte? A všichni, kteří tomu měli bránit v přístupu na tento svět, jsou už mrtví?

Filmaři navíc dokazují, že dokážou být šílenější než mágové, hlavně pokud jde o peníze a slávu. Sami mágové dlouho dělají to co obvykle, takže nic, ale v závěru se předvedou. Vykasají své roucha a půjdou (nebo spíše poletí) do boje o město i Neviditelnou univerzitu, protože obří ženská se rozhodla pohltit magii jejich Knihovny. A Knihovník proměněný v orangutana pobíhá bůhvíkde a snaží se všechno zachránit... 
„Proč se všechny obrázky pana Kolíka odehrávají na pozadí světa, který zešílel?“ zeptal se trpaslík.
Sollovi se zúžily oči. „Protože pan Kolík je výjimečně citlivý a vnímavý muž.“
(str. 370)
Pohyblivé obrázky přinášejí fantasmagorické dobrodružství, které ovšem nepobaví stejně dobře jako předchozí díly. Ale závěr byl úžasný a vážně překvapivý.

Hodnocení: 75 %

Recenze na předchozí díly:
http://literarnikoutek.blogspot.cz/2013/04/uzasna-zemeplocha-reading-challenge.html


Název: Pohyblivé obrázky (orig. Moving Pictures, 1990)
Autor: Terry Pratchett
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 10
Překlad: Jan Kantůrek
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 370
Vydal: Talpress, 2010 (1. vydání v souboru)

Komentáře

  1. Co je to za zvláštní vydání :) Hezké :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je to nové souborné vydání, vycházejí po dvou dílech dohromady.

      Vymazat
  2. Tohle vydání jsem ještě neviděla - ta ilustrace je boží!!! :) Pohyblivé obrázky jsem četla a moc se mi líbily, asi jako všechny knihy od Pratchetta. Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knihu jsem nečetla, ale ta ilustrace je krásná :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.