Recenze: Měsíční píseň - Patricia Briggs

První díl série o Mercedes Thompson, kde se sice potkáme s vlkodlaky, upíry, čarodějkami a jinými obludami, ale rozhodně se nejedná jen o další přihlouplou paranormální romanci. Tohle je trochu jiná káva - napětí, rychlý děj a nebezpečné dobrodružství, u kterého se čtenář nudit nebude.

Děj:
Mercy vede autodílnu, je kožoměnec a její soused je Adam, alfa zdejší sečky vlkodlaků. Oba se navzájem neustále škádlí a verbálně pošťuchují.
Jednou se však u Mercy objeví mladý vlkodlak Mac, který potřebuje pomoc. Někdo ho přeměnil, prodal a pak na něm dělali nějaké pokusy. Když se ho někdo snaží odvést, Mercy zabije vlkodlaka, jenže tím problémy teprve začínají. Mac je v noci zavražděn, Adam vážně zraněn a jeho dcera Jesse zmizela. Je jen na Mercy, aby zachránila Adama a Jesse, zjistila, kdo za tím vším vězí a pomohla vlkodlakům to s ním skoncovat.
Zvládne Mercy nastávají problémy? A jak dopadne její setkání a zjišťování informací u upírské královny? Jakou minulost mají původní kožoměnci - indiánští čarodějové měnící se pomocí kůže na kojota? Proč se upíři kožoměnců bojí? A skutečně za únosy vlkodlaků stojí jiní vlci?
.
O knize:
Měsíční píseň je první díl série o Mercedes Thompson, kde se před námi rozprostírá svět současnosti. Některé bytosti (fea) se před nedávnem odhalili lidem a nyní to mají v plánu i někteří vlkodlaci. S rozmachem civilizace totiž mizí volná příroda, kde by vlkodlaci mohli nespatřeni žít a tak se rozhodli vyjít na světlo, což se některý z jejich druhu příliš nelíbí.
.
Vlkodlaci jsou v knize zobrazeni jako vlci, kteří žijí podobně jako jejich zvířecí příbuzní. Člení do smeček, kde vládne alfa samec, k tomu je tu ještě marok, který "vládne" všem vlkodlakům.
Alfa je vládce, sálá z něho moc a autorita, kterou prostě všichni musí poslouchat. Pak tu jsou ještě vlci samotáři, kterých však není mnoho, protože jsou nebezpeční a nezvladatelní. Vlci prostě potřebují ke spokojenému životu rodinu a tou je pro ně smečka.
.
Mercedes je kožoměnec, dokáže na sebe vzít podobu kojota, ale není dlak a neovládá jí měsíční cyklus, její předci byli indiánští šamani, kteří se pomocí magie a kojotí kůže dokázali přeměnit. Mercy to však zvládá normálně, je to její přirozenost, ale zároveň jí předci dali do vínku i schopnosti, o kterých nemá nikdo ani ponětí, tedy až na upíří královnu, která se je kdy pokusila vymítit.
Líbí se mi její postava, která si nenechá nic líbit a alfu smečky neustále provokuje. Ona je zvyklá se o sebe postarat a přizpůsobit se situaci, prostě velmi často improvizuje za pochodu a tak i její "záchranné mise" působí často hodně zmatku.
Přestože nepatří do smečky, tak ji Adam chrání a nejen proto, že to slíbil marokovi Branovi, u kterého Mercy vyrostla a je jako její otec.
.
Můj názor:
Prvních pár kapitol je hodně volných a čtenář má možnost se pomalu seznámit s jednotlivými postavami, které si jistě zamiluje a stane se na nich závislý.
.
Pak se však děj rozjede velmi rychle a následují akce nabité vlkodlačími rvačkami, vše je prokládáno zvláštním, sarkastických humorem, který knihu trochu odlehčí a dělá ji nohem atraktivnější.
Hlavní zápletka je skvěle odhalena až na konci, proto jsme několikrát svedeni stranou, aby se mohla ukázat i další část příběhu. Vše je promyšlené a nechává to v čtenáři dostatečné napětí, aby knihu přečetl jedním dechem a nemohl se dočkat pokračování.
.
Líbí se mi pojetí vlkodlaků jako přerostlých vlků, kteří mají svoji hierarchii a historii, dále jsou někdy i dlouho vlky, tím se před námi rozevírá jejich nitro a hlavně jejich vnitřní boj s vlkem uvnitř, což může skolit i pořádného chlapa.
Autorka se zabývá vlčí smečkou, hlavně nadřazeností a podřízeností jednotlivých členů, a také co se může stát, pokud se setkají dva stejně dominantní vlkodlaci, hlavně pokud je jeden z nich alfa a ten druhý ne.
.
Mercy je velmi zvláštní postava, která však působí sebevědomě a rozhodně je zvyklá dělat si, co se jí zamane a hlavně provokovat alfu smečky. Její osobnost je zajímavá a mnohostranná, takže si ji čtenář prostě musí oblíbit. Jen je otázkou, který z vlkodlaků je pro ni vhodnější - Adam či Samuel?
.
Jedná se o moderní (městské) fantasy s nadpřirozenými bytostmi, velkou dávkou napětí a akce, ale i humorem. Vše na mě v knize působilo velmi vyváženě, takže jsem si četbu více než užila.
.
Hodnocení: 9/10
Název: Měsíční píseň (orig. Moon Called, 2006)
Autor: Patricia Briggs
Série: Mercedes Thompson
Díl: 1
Překlad: Kateřina Niklová
Vazba: tvrdá s přebalem
Počet stran: 283
Vydal: Fanton Print, 2009 (1. vydání)
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře

  1. První díl byl fajn, jako že upíro-vlkodlakárny nemusim, druhej a třetí taky ušly, ale pak už to šlo z kopce a od pátýho jsem to už radši nečetla.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.