Recenze: Hlubinná bouře - Lincoln Child

Je možné, aby bylo v mořských hlubinách ukryto nějaké zařízení? Jedná se snad skutečně o dávnou Atlantidu, nebo tam snad nějací mimozemšťané něco zanechali? Podmořské tajemství Země se odhaluje.

Děj:
Dr. Peter Crane je povolán na vrtnou plošinu v Atlantiku, kvůli záhadné nemoci dělníků. Brzy se však dozvídá, že plošina je jen zástěrkou a problém leží pod ní, ve vojensko-vědeckém komplexu zvaném Hlubinná bouře. Zde tým vědců odhalují dávné tajemství - Atlantidu.
Pokud se jedná jen o archeologické vykopávky, proč se tím zabývá armáda a fyzikové? Dr. Crane má zkušenosti s vojenským velením, ale tady stále naráží na překážky. Vše je přísně tajné a téměř nikdo netuší, na čem pracují doopravdy. Jenže nemocných přibývá a mají mnoho rozdílných příznaků, k tomu vědci zaznamenají záhadný signál vycházející z jádra Země.
Dokáží vědci včas rozluštit tajemný signál? Co se skrývá v hlubině pod zemskou kůrou? Jde snad o nějakou mimozemskou technologii? Stačí dr. Crane odhalit pravdu včas, nebo všichni zemřou?
.
O autorovi a knize:
Autora znám hlavně z jeho spolupráce s Douglasem Prestonem a jejich série o agentu FBI Pendergastovi, ale oba napsali i nějaké knihy samostatně. Knihy od této dvojice mi vždy četli skvěle, proto jsem se rozhodla přečíst si i další knihy, které jsou z pera výborného spisovatele psychologických či politických thrillerů Lincolna Childa.
Hlubinná bouře rozhodně nese autorův styl, protože nejde jen o nějaký akční thriller plný napětí, tady je hlavní i hloubka a poselství příběhu, který čtenáře donutí k zamyšlení.
.
Můj názor:
Obálka mě velmi zaujala a nedokázala jsem o ní vůbec odtrhnout oči. Ta "planeta" (nebo snad jádro?) nad vrtnou plošinou a téměř hypnotický záblesk, prostě mě naprosto fascinuje. Rozhodně se k ději hodí a skvěle jí doplňuje.
.
Ach ty byrokratické kličky a přetahování. Tady v knize se jich užijeme, protože dr. Crane od počátku naráží na vojenské zatajování. Všechno je přísně tajné a nikdo nesmí vědět, o co jde. Jenže, to se pak dost špatně analyzuje nějaká nákaza, když mu nikdo nic neřekne.
Až když se situace natolik zhorší, že je ohrožen celý projekt, tak mu vojenští velitelé prozradí větší část pravdy. Na záchranu je však možná už pozdě.
Jako obvykle armáda vůbec nebere žádné ohledy na obyvatele komplexu a klidně by je obětovala kvůli dokončení projektu. I když je vědci varovali, že hrozí zničení celé planety, možná i galaxie. Armádní velitel má prostě vždy pravdu.
.
Dr. Crane je racionální člověk, který se jen tak nenechá vyvést z míry a ve všem používá vědecké myšlení, takže vše jde nějak vysvětlit. Tentokrát však stojí před něčím novým a on musí uvěřit, že je vesmíru plný života a hlavně vyspělejších civilizací než jsme my, lidi ze Země.
Je to rozhodně zajímavá filozofická otázka? Je ve vesmíru život? A pokud ano, jak by nás brala o mnoho vyspělejší civilizace? Je klidně možné, že jejich existence bude stán na jiné bázi než je uhlík, takže by nás mohli brát jako nepotřebný hmyz.
.
Kniha se sice z počátku čte trochu pomaleji, ale jakmile dr. Crane pronikne do podmořského komplexu, tak už vše ubíhá rychle a čtenář si užívá vědecko-technických blábolů. Když se spolu baví dva vědci, tak jim laik němá šanci rozumět, ale jinak je kniha plná akce a hlavně touhy po poznání.
Závěr je naprosto dokonalý a ponechává mnoho otázek, které jsou sice vyřčeny, ale je na čtenáři, zda nad nimi pouvažuje.
.
Hlubinná bouře je zvláštní kniha, která v sobě ukrývá science fiction i psychologický a zároveň akční thriller s notnou dávkou až mystického napětí.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Hlubinná bouře(orig. Deep Storm, 2007)
Autor: Lincoln Child
Překlad: Tomáš Bicek
Vazba: tvrdá s přebalem
Počet stran: 336
Vydal: BB/art, 2008 (1. vydání)
Doporučená cena: 246 Kč

Komentáře