Recenze: Levá ruka boží - Paul Hoffman

Velechválen budiž Oběšený vykupitel a jeho víra, že se všichni rodíme hříšní a je potřeba se vykoupit!
"Poslouchejte. Svatyně vykupitelů na Střelecké stráni je zatraceně lživý název, protože tam nikdo vykoupení nedojde a o svatyni už vůbec nelže mluvit."
první slova knihy, str. 7
Přesto tam stále přicházejí zástupy chlapců ve věku šest až deset let, jejichž život se smrskne do pouhých třech věcí, a to bolest, hlad a víra, jenže na ně čeká ještě temnota a smrt, které je mohou sevřít a už nepustit. Na vše dohlížejí vykupitelé a trestají chlapce za jakoukoliv maličkost, dokonce i za přátelství mezi sebou a za projev vlastního myšlení.
Velechválen budiž Oběšený vykupitel!
.
A přesně sem byl ve svých pěti letech, jako nejmladší chlapec v historii Svatyně, přiveden Thomas Cale. Ujal se ho vykupitel Bosco, který je Cala přísnější než na kohokoliv jiného.
Cale již deset let snáší bití a tvrdý vojenský výcvik v zabíjení, ve kterém je nejlepší a nemá soupeře. Jenže se od ostatních chlapců odlišuje, protože se nebojí myslet sám za sebe, vírou v Oběšeného vykupitele pohrdá a hlavně se snaží přežít. Proto nemusíme na problémy čekat dlouho, začne to ukradeným jídlem, pokračuje vraždou vykupitele, přičemž zachrání dívku, která by ve Svatyni ani neměla být a nakonec se mu ještě s dvěma chlapci a tou dívkou podaří utéct, což se ještě nikomu nepovedlo.
Jenže tím jeho problémy teprve začínají a ještě mnohokrát bude v ohrožení života. Jak si Cale s přáteli povede v okolním světě? Smíří se vykupitel Bosco s tím, že Cale uprchl?
.
Paul Hoffman ukazuje velmi temný svět podobný středověku, a to jak lidmi, tak i názory, přičemž banda okolo Oběšeného vykupitele jsou dost fanatičtí šílenci s velkou dávkou středověké inkvizice, takže od nich nelze čekat nic dobrého.
Objeví se zde i dosti drsné věci, jako pitva snad ještě živé dívky nebo Calova chuť k zabíjení, jako by autor chtěl čtenáře co nejvíc šokovat, což se mu u mě povedlo. Kdybych měla zvolit žánr knihy, tak bych řekla, že se jedná o dobrodružný, temný fantasy thriller.
.
V příběhu je nejdůležitější temnota, která však nevychází ze zdí a chodeb Svatyně, kde nejsou žádná okna ani světlo, ale spíše ze samotné postavy Thomase Cala. Ten totiž není typický hrdina s chrabrým srdcem, odvážný sice je, ale občas se v boji zdá, jako by vůbec nic necítil.
K záchraně dívek sice také dojde, ale poprvé to udělá vlastně náhodou, a podruhé přitom s chutí pozabíjí celý nepřátelský tábor. Cale se prostě v zabíjení vyžívá a vlastně se není ani čemu divit, protože život před Svatyní si nepamatuje a tam ho učili jediné věci - zabíjet.
Nadejdou chvilky, kdy čtenář bude Cala litovat za jeho těžký život, ale nikdy nepochopí jeho myšlení, které je tak trochu divné, možná až nelidské.
.
Příběh je hodně čtivý, ubíhá rychlým tempem a Cale přechází z průšvihu do průšvihu. Děj je velmi dynamický a čtenář nedostane čas, aby se začal nudit, protože nikdy netuší, co se ještě přihodí.
.
Jen je tu jeden detail, který mi během čtení celé knihy vrtal hlavou. Kde jsou vysvětleny ty katastrofy, které hlásá přebal? O tom v knize není ani zmínka, tak mohu jen doufat, že se snad více dočtu ve druhém díle trilogie. A co ten anděl smrti? Na to je takový náznak až téměř na konci knihy.
Až v posledních dvaceti stránkách se konečně dozvíme o Calově předurčení a proč se o něj vykupitel Bosco tolik zajímá. Tyto fakta mě hodně navnadily a určitě si přečtu i další pokračování, i kdyby je kvůli tomu, abych se dozvěděla, zda Cale přijme svůj osud anděla smrti nebo se tomu vzepře.
.
Knihu bych doporučila příznivcům temnější fantasy nebo i dobrodružné literatury, kteří však neočekávají "šťastný konec", protože v této knize se ho nedočkají, čímž se Levá ruka boží hodně odlišuje od většiny fantasy.
.
O knize jsem slyšela hodně pozitivní ohlasy, tak jsem na ní byla zvědavá a rozhodně mě nezklamala. Jedná se o zajímavou knihu, která sice není nic přelomového a trochu mi připomíná Tetovaného od Petera V. Bretta, ale jinak je to příjemná dobrodružný, temný fantasy thriller.
.
Levou ruku boží jsem dostala od Bookfanu jako recenzní výtisk, za což jim velmi děkuji a snad budou s mojí recenzí spokojení.
.
Hodnocení: 8/10
Název:Levá ruka boží (orig. The Left Hand of God, 2010)
Autor: Paul Hoffman
Série: "Thomas Cale"
Díl: 1
Překlad: Pavel Medek
Vazba: Pevná
Počet stran: 416
Vydal: Euromedia Group - Knižní klub, 2010
Doporučená cena: 349 Kč

Komentáře