Recenze: Dračí oči - Stephen King

Dcera spisovatele Stephena Kinga si přála, aby jí otec vyprávěl pohádky, a to by nebyl on, kdyby si nějakou rovnou nevymyslel, a tak vznikly Dračí oči.
.
Děj:
Král Roland má dva syny - chytrého a odvážného Petra, který je dědic trůnu a zbabělého Tomáše, který nemůže "dokonalému" bratrovi konkurovat, a tak si ho nikdo nevšímá. Jenže král Roland je otráven a z vraždy je obviněn a odsouzen Petr, který je následně doživotně uvězněn do věže. Slabomyslný Tomáš se stává králem a Rolandův zlotřilý čaroděj Flagg je jeho rádce, který Tomáše plně ovládá a tedy v podstatě vládne on.
Jistě vám už vrtá hlavou, že pohádka má přece skončit šťastně, takže jak to celé bylo? Skutečně Petr otrávil svého otce? Nebo za tím stojí někdo jiný? A dopadne příběh nakonec dobře?
Seznámí s autorem a knihou:
Velkého pana Kinga nemusím asi dlouze představovat, o něm slyšel snad každý, i kdyby jen jeho jméno. Já jsem v pubertě od něho četla hodně knih, ale uvažuji, že bych se k němu skoro po deseti letech vrátila, protože on je láska, která neomrzí.
Většina Kingových knih se řadí mezi horory, ale Dračí oči jsou z trošku jiného soudku. Jedná se sice o pohádku, ale dětem bych jí moc nečetla, jedině těm trochu odrostlejším, kteří mají rádi napětí a horory, protože v knize nejde jen pohádku, ale i trochu hororu a velkou dávku napětí, proto jsou Dračí oči spíče pohádka pro dospělé.
.
Proč Dračí oči?
Asi se ptáte, kde se v knize vzaly ty dračí oči, protože drak se v ději jen mihne, což je velká škoda. Vlastně se objeví na začátku, kdy král Roland neohroženě zabije draka, vyřízne mu srdce a hlavu si pověsí v hradu. A tady jsou ty dračí oči. Jedná se o takové malé kouzlo, kdy Flagg "pomáhal" mladému Tomášovi, aby mohl potají pozorovat otce a alespoň na chvíli být s ním. A díky dračím očím spatří Tomáš, kdo zavraždil krále, ale nikomu to neřekne.
.
Hlavní postavy:
Petr se má stát králem a podle toho ho otec vychovává, přesto není namyšlený, spíše naopak je čestný, spravedlivý a chytrý. Jeho matka ho učila k čistotě a vychovanosti. Přestože je doživotně uvězněn za vraždu, kterou nespáchal, nevzdává se a chce spravedlnost.
Tomáš je mladší bratr Petra a i když by se mohlo zpočátku zdát, že je zlý, on takový není. Vždy stál v Petrově stínu a nikdy ho v ničem neporazil. Vlastní otec mu nevěnoval ani pohled, a tak se z něho stal zbabělec slabý na duchu, snadno ovladatelný a toho čaroděj Flagg využil.
Flagg byl čaroděj krále Rolanda a později i Tomášovo rádce. Přirovnání "slizký jako had" v jeho případě naprosto sedí. Pro dosažení svých cílů neváhá jít přes mrtvoly. Zajímá ho jen moc a dobro v jeho srdci nehledejte.
.
Můj názor:
Obálka je velmi výstižná a obsahuje "klíč" k ději, je na ní obsaženo vše podstatné z příběhu, jen je potřeba se trochu zamyslet a možná v knize objevíte, i nějaké poselství jednotlivých postav.
Kniha je psána z pohledu vypravěče, je to, jako by Stephen King vyprávěl čtenářům svou pohádku. Nevýhodou je, že vypravěč skáče sem a tam v časových liniích příběhu a poodhaluje tím záhady, ještě než stanou. Děj proto může být chvílemi trochu zmatený a čtenář se musí soustředit, aby mu nic neuteklo. Tento tah je sice zajímavý, ale ne každému sedne, takže by se klidně mohlo stát, že to nějaké čtenáře odradí od dočtení knihy.
Děj vcelku příjemně ubíhá a napětí na sebe nenechá dlouho čekat. Jen chvílemi se to trošku zasekne, pak však děj opět nabere tempo.
Příběh je jednoduchý a šťastný konec je jistý, vždyť je to přece pohádka. A od té se to čeká, ne?
Dospělí čtenáři budou knihu brát jako oddychovku, protože je děj hodně předvídatelný, takže už na začátku je jasné, kdo je tady padouch a kdo "klaďas".
.
Mně se Dračí oči líbily, měly zajímavý a napínavý děj s troškou strašidelnosti, a to je vše, co bych si od fantasy přála, takže to podle mě není tak úplně pohádka, ale prostě to jde špatně zařadit do nějakého šuplíku.
.
Hodnocení: 9/10
Název: Dračí oči (orig. The Eyes of the Dragon, 1987)
Autor: Stephen King
Překlad:Linda Bartošková
Vazba: pevná
Počet stran: 344
Vydal: Laser-books, 1996 (1. vydání)
Doporučená cena: 159 Kč

Komentáře