Nečekané variace - George R. R. Martin

Nečekané variace je soubor šesti povídek, které napsal George R. R. Martin, kniha v originále vyšla v roce 1992 pod názvem Portraits of His Children, u nás ji vydalo vydavatelství AF167 v roce 1997.

Soubor obsahuje povídky - V pustinách, Mlhy zrána klesají, Ledový drak, Nečekaná variace, Zavírací hodina a Portréty dětí.
Povídky patří do třech oblastí - sci-fi, fantasy a horor, přinášejí nám takový malý průřez autorovými díly.
.
Všechny příběhy se čtou velmi snadno, přesto je děj občas mírně zamotaný a nejedná se o snadné čtení a už vůbec nejsou pro slabší nátury, to jedině Ledový drak je takové krásné dojemné fantasy, jinak ve všech ostatních jsou minimálně náznaky thrilleru či hororu.
.
V pustinách nám Alys Šedá stáhne vlka zaživa z kůže; Mlhy zrána klesají nám ukážou, co se stane, když zodpovíme všechny otázky a odhalíme všechna tajemství a záhady; Ledový drak se obětuje pro záchranu malé Adary; Nečekané variace odhalí cestování budoucnosti, a jak se to může zvrtnout, když to dělá nenávistný šílenec; Zavírací hodina ukáže, co se stane, když si zahráváte s přeměňováním a Portréty dětí vypráví osud spisovatele, pro kterého byli důležitější jeho literární postavy než jeho rodina.
.
Knihu mohu doporučit všem milovníkům napětí, hororu a dobrodružství, a samozřejmě knižní série Píseň ledu a ohně.
...
V pustinách (v originále vyšla povídka pod názvem In the Lost Lands v roce 1982)
Rytíř Jerais Modrý přijel za Alys Šedou jménem své paní Melanž, ta se chce proměnit ve vlka a Jerais to nechce, proto Alys dostane zaplaceno za obě možnosti.
Alys se vydá do pustin s lovcem Boycem, aby našli vlkodlaka, jenže tím vlkodlakem je právě Boyce a zaútočí na Alys. Ta je však připravená a sama se promění ve velkého stříbrného ptáka a málem ho zabije. Ošetří ho a pak sváže. Boyce ji přesvědčuje, ať spolu odejdou, ale ona neposlouchá...
.
Povídka měla mírně hororové prvky, při kterých příjemně mrazilo v zádech. Určité scény jsou dost brutální, ale čte se to úžasně. Skutečně velice čtivé a také trochu děsivé.
Na závěr připojuji dvě věty, kterými příběh začínal i končil.
"Říká se, že od Alys Šedé si můžete koupit vše, po čem zatoužíte. Ale také se říká, že je lepší to nedělat."
Mlhy zrána klesají (v originále vyšla povídka pod názvem With Morning Comes Mistfall v roce 1972)
Novinář - vypravěč přiletěl s expedicí doktora Dubowského na Planetu přízraků a ubytovali se v hotelu pana Sanderse Zámku v oblacích. Všude kolem je mlha, která zrána klesá a za soumraku zahaluje hory. Planetu prý obývají přízraky, které občas napadají lidi, ale přesto se spousta lidí ze Země přilétají za přízraky, je to skvěla turistická atrakce.
Dubowský má objevit pravdu, zda skutečně přízraky existují, ale spíše chce dokázat, že neexistují, protože sám na ně nevěří. Sanders ho nemá v lásce, protože sám má rád to tajemno. Některé otázky je prostě lepší nezodpovědět...
.
Příběh se záhadným a poutavým dějem, ale se smutným koncem. Celá povídka měla takový melancholický podtext, ale rozhodně na mě zapůsobila. I celá ta příroda byla velmi dobře popsaná, hlavně ta mlha.
Ledový drak (v originále vyšla povídka pod názvem The Ice Dragon v roce 1980)
Adara se narodila za velmi chladné noci, když se v kraji po letech znovu objevil Ledový drak, její matka při porodu zemřela a Adara byla chladná a bledá, byla zimní dítě. Milovala jedině zimu a Ledového draka, kterého prý nikdo nedokáže zkrotit. Ale Adara si ho po čtyřech letech poprvé pohladila a další rok na něm několikrát letěla. Zima přicházela čím dál dříve a odcházela později, farmáři z toho měli obavy, psali králi, jenže ten měl jiné starosti, prohrával válku na severu, kde bojoval i strýček Hal jako drakojezdec...
.
Povídka byla velmi dojemná, až sem ke konci málem uronila slzu. Je to taková pohádka, ale moc pěkně napsaná a snadno se čte a krásně se představuje.
Je plný dětských pocitů, lásky, ale i odvaze a drakova obětování. Adara nejdřív velmi chladná v okamžiku ohrožení rodiny, začíná konečně cítit pocity a slzy jí ohřejí tělo.
Příběh vyšel v roce 2008 jako kniha pro děti.
Nečekaná variace (v originále vyšla povídka pod názvem Unsound Variations v roce 1981)
Petr je neúspěšný spisovatel a novinář, jede zrovna se svou ženou Kathy za starými přáteli z vysoké školy, se kterými hrával šachy. Budou bydlet u Zydela, který je velmi úspěšný v oblasti počítačů a má mnoho peněz.
Po příjezdu se Petr setká s E. C. a Stevem Delmariem. Zydela nikdy moc nemuseli a utahovali si z něho, nyní je však úspěšný on a ještě k tomu je zamkl ve svém domě v horách, kde nejsou telefony.
Zydel je všechny nenáviděl už od školy a celý svůj život hledal způsob, jak by jim to vrátil. Nakonec ho našel, objevil stroj na cestování v čase - jen duše, tělo zemře - a změnil minulost. Původně měli všichni tři být úspěšní, ale on to změnil a zničil jim životy... 
.
Děj povídky má nádech psychologického thrilleru a občas vám skutečně bude běhat mráz po zádech, ale nakonec vyhraje zdraví rozum a zjistíte, že nenávistí nemůžete ničeho dosáhnout. I v šachové partii jsou varianty, kdy prostě nelze vyhrát, ale přiznat si to, na to musíte mít odvahu.
Zavírací hodina (v originále vyšla povídka pod názvem Closing Time v roce 1982)
Hawk je majitel hospody, kde je jen Barney, který si stěžuje na těžký život se svou manželkou a přiřítí se Milton, který je šílený vzteky a chce Peta zabít. Pete mu totiž prodal amulet na přeměňování na ptáka, ale Milton se změnil v králíka, málem ho přejelo auto a pak sežral pes. Barney ten amulet odkoupil a spěchal za svou manželkou, která bude jistě jako králík moc milá...
.
Velmi zajímavá povídka, kde nadělá nepříjemnosti amulet k přeměňování. Závěr je velice překvapivý až děsivý. Čte se to velmi lehce a má to takové prvky sci-fi.
Portréty dětí (v originále vyšla povídka pod názvem Portraits of His Children v roce 1985)
Richard Cantling žije osamocen a nedávno se pohádal s dcerou Michelle, protože zničila svůj autoportrét. Nyní mu poslala obraz, kde je postava Dunnahoo z jeho prvního románu Flákač a v noci se mu Dunnahoo zjeví v obýváku, ale byl dost drzí a úplně jiný, než si ho Cantling představoval...
.
Velmi emotivní povídka plná ztráty, bolesti, zrady a samoty. Co se stane, když je pro vás psaní důležitější než vaši blízcí? Portréty ožívají a ukazují nám naše chyby a omyly, které však už nemůžeme změnit.
Tenhle příběh je rozhodně hororový a klidně o něm mohu říct, že je až nervy drásající.

Komentáře