Fenomén Hygge

V poslední době je takřka nemožné se (nejen) na sociálních sítích nesetkat s pojmem HYGGE a touhou udělat svůj život šťastnější. Co je to hygge? A proč po tom všichni šílí? Někdy mi přijde, že to lidé přehánějí, v honbě za co nejvíc hyggeligt zážitkem zapomínají na to podstatné, o co v hygge jde.


     Jednoduše přeloženo je hygge něco jako pocit pohodlí, pohody, spokojenost, štěstí. Vlastně to slovo nikdo neumí ani správně vyslovit, natož vysvětlit. Co kniha (nebo kdokoliv, kdo o hygge mluví), to jiná definice.
     „Hygge je atmosféra, která nás obklopuje, a vědomé prožívání štěstí. Je to způsob bytí s lidmi, které máme rádi. Je to pocit domova.“
(Hygge - Meik Wiking, str. 6)
     „Hygge je vlastnost přítomnosti a prožívání sounáležitosti. Je to pocit tepla, pohodlí a bezpečí.
     Hygge je prožívání vlastního já a splynutí s ostatními lidmi a místy, která nás ukotvují, dodávají nám odvahu a útechu.“
(Hygge - Louisa Thomsen Brits, str. 7)

     Mám třeba kamarádku, která tvrdí: „Čím víc svíček, tím víc hygge!“ A já na to jen odpovídám, že pokud někdy vyhoří, tak to bude rozhodně ve jménu hygge. Jelikož snad ani hřbitov o dušičkách není ozářen tolika svíčkami jako její pokoj.

     Hygge je dánský recept na štěstí, protože Dánové jsou podle statistik nejšťastnější lidé na světě. Fajn, to mají skvělé. Ale co se skrývá v tom „štěstí“? A to je ten problém. Stejně jako existuje milion definic na vysvětlení hygge, tak každý to své „hygge“ prožívá jinak. Může to být posezení s přáteli v kavárně, k horkému čaji (nebo kávě) něco dobrého na zub, prostor ozářený svíčkami nebo tlumeným osvětlením, zachumlání do teplé deky a čtení dobré knihy… Možností je spousta.
     Nejčastěji je hyggeligt zážitek spojován se setkáním několika přátel, ale hygge si můžete užít i samotní. Klidně si pusťte oblíbený film, zobejte popcorn a pijte víno nebo pivo. Podle mě to pravé tajemství hygge spočívá právě v tom pocitu pohody, když je vám příjemně a užíváte si ten okamžik. Když zpomalíte a můžete tak vnímat život, který vám obvykle utíká mezi prsty, a třeba jen moment si užít, co život opravdu přináší.

     Pro mě je pocit pohody, když si uvařím čaj, zachumlám se do deky a čtu si, nebo když si na mě lehne kocour Whitee a já ho hladím. Zrovna teď mi vedle počítače svítí svíčka, hrozně ráda pozoruji plamen, jak se pohybuje, jako by tančil. Ten pohyb plamene mě dokáže nádherně uklidnit. Anebo má řasokoule, která si plave ve sklenici s vodou. Je to koule řas, takže neživá, a přesto ji stále podezřívám, že se někde v té semišové kuličce skrývají očička. No, někdo pozoruje rybičky, já řasokouli.

     „Skutečné tajemství štěstí spočívá v tom, zajímat se o všechny drobnosti každodenního života.“
William Morris
     Abych se o hygge něco dozvěděla, půjčila jsem si v knihovně dvě knihy, jelikož každý má svůj názor, tak je lepší se na věc podívat z různých úhlů pohledu. A rozhodně jsem nesáhla vedle. Obě knihy, jak „Malá kniha Hygge“ od Meik Wiking, tak „Hygge“ od Louisa Thomsen Brits, mají jiné zpracování. Přestože mluví o tom samém, tak každý autor to pojal podle svého a podle toho ty knihy vypadají. Téma je stejné, ale dalo by se říct, že jde o „ženský“ a „mužský“ pohled na věc. I když tohle tvrzení je trochu zavádějící. Každý má jiný styl, ať už je to muž či žena. Tak snad nikomu nebude vadit, že jsem obě knihy spojila do jedné recenze.


     The Little Book of Hygge“ od Meik Wiking je asi nejslavnější kniha o fenoménu hygge, nebo alespoň s ní se setkávám na Instagramu nejčastěji. Obálku má velice pěknou, ta modro-bílo-zlatá kombinace se mi líbí. Ve stejném stylu jsou uvnitř ilustrace doplňující text, a samozřejmě v knize nechybí pěkné fotografie se severským stylem.
     Během čtení na vás dýchá severský duch a vy si užíváte dánský způsob „šťastného“ života. Na knize oceňuji, že kromě informací o hygge tu najdeme i spoustu věcí o životě v Dánsku. Ať už jde o desingové lampy, oblečení nebo recepty na tradiční jídla.
     Jen je tu malý detail, který ovšem někomu může lézt na nervy. Autor je Prezident Institutu pro výzkum štěstí v Kodani, a zřejmě proto, aby kniha působila odborněji, tak texty dokládá statistikami a odpověďmi z různých anket. Sice se dozvíte například „co si Dánové spojují s hygge“, ale je to trochu nudné. Výsledky pak autor dále rozvádí svými slovy, ale někomu to prostě vadit může. Je to takový rušivý element na jinak velice pěkné knize.
     Přestože jde vlastně o naučnou literaturu, tak se i pobavíte a dozvíte se pár drobných „drbů“ z autorova života, protože do knihy vložil i několik vzpomínek na posezení s přáteli, nebo jiné události.
     Pokud chcete hygge pohodu jen pro sebe, vezměte si ovoce, pečené kaštany a knihu, se kterou je vám dobře. Já to tak mám s Hemingwayovými povídkami Pohyblivý svátek. Děj se odehrává ve dvacátých letech dvacátého století v Paříži, kde se jen s velkými obtížemi Hemingway tehdy snažil uživit jako spisovatel.
(Hygge - Meik Wiking, str. 171)

     „The book of Hygge - The Danish art of living well“ od Louisa Thomsen Brits pojala svou knihu v minimalistickém stylu. Obálka je nenápadná a uvnitř jsou jednoduché minimalistické fotografie, které doplňují text. Kapitoly jsou krátké, výstižné a „povídání“ se nese v příjemně přátelském duchu. Vlastně během čtení máte pocit, jako by vám o hygge povídala nějaká kamarádka. Text je doplněn o různé citáty, které do knihy přesně zapadají a tvoří velice přívětivý celek.
     Rozhodně je na knize patrné, že ji psala žena, prostě ten styl vyprávění a zpracování je ryze ženské. A oproti druhé knize není tak odborná, ale zase tu nejsou třeba recepty na dánská tradiční jídla. Celé je to pojaté minimalisticky, dozvíte se to podstatné o hygge, ale kniha si nehraje na nic velkolepého, a tím mi přišla sympatičtější oproti knize od Wikinga.
     „Štěstí je jako motýl; ším víc se za ním ženete, tím spíše vám uniká, ale když budete věnovat pozornost jiným věcem, přiletí a zlehka vám dosedne na rameno.“
Henry David Thoreau
     „Ve svém aspektu pohodlí hygge zahrnuje i pocit pohody, který navozuje relaxaci a klid. Ze své podstaty vyčleňuje roztěkanou nebo zahloubanou mysl: hygge je par excellence odevzdání se přítomnému okamžiku ve své základní podstatě.
    Slovy Hartmann-Petersena: ,Hygge se přiřítí, jakmile je člověk v pohodě.´“
Judith Friedman Hansen
Název: Hygge (orig. The Little Book of Hygge, 2016)
Autor: Meik Wiking
Překlad: Monika Vitinová
Počet stran: 288
Vydalo: Jota, 2017 (1. vydání)

Název: Hygge - Tajemství spokojeného života (orig. The book of Hygge - The Danish art of living well, 2016)
Autor: Louisa Thomsen Brits
Překlad: Radka Klimičková
Počet stran: 192
Vydalo: Euromedia Group – edice Esence, 2017 (1. vydání)

Komentáře