Kráska a zvíře – Walt Disney

Kdo by neznal příběh krásky a zvířete, dobrosrdečné krásky Belly a šeredného netvora, kterému ovšem hluboko v srdci dříme láska a něha, jen potřebuje někoho, kdo by mu pomohl projevit city.


     Krásný, ale pyšný princ si odmítne vzít od staré žebračky růži a nechat ji ve svém zámku přespat. Jenže to nebyla žebračka, ale krásná kouzelnice, která prince ztrestala tím, že jej přeměnila ve stejné monstrum, jakým byl uvnitř. Celý hrad pohltilo prokletí i se všemi obyvateli. Jedině upřímná láska dívky může netvora zachránit a zlomit prokletí…
     O mnoho let později cestuje starý Maurice se svým vynálezem na výstavu a cestu si krátí přes les. Je přepaden vlky a kůň s károu se splaší. Maurice se na poslední chvíli zachrání, když vnikne do zámku, ale tam se rozběsní netvor, že mu tam někdo leze a zavře nebohého muže do cely. Mezitím se nejkrásnější muž v okolí, lovec Gaston, rozhodl, že si vezme krásnou Bellu za ženu, ale jej odmítne. Když se kůň vrátí domů, Bella, strachující se o svého otce, nasedne na koně a ten jí zaveze až k zámku. Tam najde svého nemocného otce v cele a navrhne netvorovi, že si s ním vymění místo. A tak se stane, že pán zámku propustí Maurice a Bella se stává jeho vězněm…

     Kniha je pro děti, je v ní hodně obrázků a málo textu, takže se čte rychle a určitě si ji užijete. Ilustrace jsou jako z filmového zpracování, takže doporučuji i zhlédnutí Disneyovské verze.
     Jako dítě jsem tuto knihu milovala a mohla jí číst stále dokola, Kráska a zvíře se zřejmě dokla mého srdce a už v něm zůstala. Před pár dny jsem po dlouhé době opět viděla ten Disney film a pocítila neutuchající potřebu si knihu znovu přečíst. A víte co? Je stále tak nádherná, jako si jí pamatuji z dětství.

     Čtenář má možnost postupně sledovat, jak si zvíře hledá cestu k Belle, což zpočátku není vůbec jednoduché. Bella je smutná a dokáže být i paličatá, a netvor je také tvrdohlavý, takže nějaký konflikt je na spadnutí. Navíc, když jí řekne, aby nikdy nechodila do západního křídla, tak snad čeká, že ho uposlechne? Naivka, který nezná povahu zvědavé ženy.

     O zakletém princi ve zvíře jsem už vlastně vše řekla, byl pyšný, zahleděný do sebe a kouzelnice jej zaklela ve zvíře. Jako odpočet mu v zámku ponechala růži, která má vykvést v den princových jedenadvacátých narozenin a kouzlo se zlomí jedině tehdy, když se princ zamiluje a dívka bude jeho lásku opětovat. Čas má pouze do té doby, než z růže opadne poslední plátek květu. Pokud do té doby nenajde svou lásku, tak zůstane netvorem navždy.

     Bella je sice krásná, ale vůbec to nevnímá. Svůj nosík má věčně zabořený v nějaké dobrodružné knize, které Bella ráda čte a sní o dobrodružství. Lidé sice cítí, že je jiná než oni, ale mají ji rádi, protože je milá, přátelství, dobrosrdečná a ráda pomáhá ostatním. Svého otce Maurice má velmi ráda, přestože je trochu bláznivý snílek, který neustále něco vynalézá.

     Lovec Gaston je nejkrásnější mladík v okolí a dívky po něm šílí, jen Bella se ho nevšímá. A právě ji si vyhlídne jako svou budoucí nevěstu, jenže Bella o něj nestojí. On je vlastně ještě horší než princ, protože ten byl jen pyšný a miloval jen sebe, ale Gaston je zároveň i zákeřný. Je zvyklí, že dostane vše, co si zamane, a pokud není po jeho, tak se neštítí ničeho, aby získal to, co chce. Ničema každým coulem, který v pohádkách nikdy dobře nedopadne.

     Nesmím opomenout obyvatele hradu, kteří jsou zakleti do nábytku a nádobí. Jsou tu například hodiny Rozumbrada, svícen Světlonoš, čajová konvice paní Boubelka a její syn hrnek Všetečka. Tito čtyři se nejvíce ochomýtají okolo Belly, protože věří, že právě ona je ta pravá, která by mohla zlomit zakletí. Je vtipné pozorovat jak se chovají lidsky, přestože už velmi dlouho jsou jen nádobí a nábytek.

     Příběh byl již mnohokrát zfilmován, ocitl se na divadelních prknech a v knižních zpracováních. Ale myslím si, že tato verze od Walt Disney patří mezi klasiku a je vážně nádherná. Nejde o nic velkolepého a přesto v sobě má krásný příběh, který chytí za srdce.
Brzy se v kinech objeví nové filmové zpracování, které se alespoň podle traileru hodně drží Disneyovské verze, takže se nechám překvapit, jaké to bude.


     Možná jsem divná, ale mně se líbí netvor mnohem víc než princ, který je sice hezky, ale zase nijak zvlášť. A zvíře je chlupaté a divoké, ale přitom se dokáže změnit. Já nevím, ale kdybych měla pobýt čas s netvorem, poznávat jej a nakonec i pochopit. A on se pak změnil v nějakého chlapa, tak bych mu kolem krku určitě neskákala. Vždyť je to někdo úplně jiný? Jistě, v podstatě se jedná o jednu osobu, ale já přece znala zvíře a to jsem začala milovat. Tak jak mám milovat prince, který se mi ani nelíbí? Aby v tom měla chudák Bella zmatek. Anebo jsem prostě šťoural. ;-)

     Kráska a zvíře je nádherná pohádka, kterou mohu doporučit všem. Tato kniha je zkrácená verze filmu, takže bych jí brala jako doplněk k filmu, když si chcete připomenout oblíbené scény. Nebo jako čtení pro malé děti. Věřím, že i dnešní děti dokáží ocenit krásu tohoto pohádkového příběhu.

Název: Kráska a zvíře
Autor: Walt Disney    
Překlad: Zdeňka Psůtková
Počet stran: 96
Vydal: Egmont, 1993 (1. vydání)

Komentáře

  1. Ach, tenhle článek mi udělal takovou radost, ani nevíš jak moc velkou :) Miluju Disneyovky, jak knížky, tak filmy. Pamatuju si, jak se tenkrát v 90. letech u nás vydávaly poprvé v Egmontu a mám jich hrozně moc. Popravdě se už těším, až jednou tyhle knížky ukážu svým vlastním dětem a budeme si z nich číst (zatím nemám dítě ani jedno, ani nejsem těhotná :D)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.