Láska až za hrob - Petr Heteša

Rozkazy jsou jasné, je potřeba sledovat a eliminovat „Žirafu“, která má být velkou hrozbou. Kde je ale pravda a o co tu ve skutečnosti jde?


     Cameron „Žirafa“ Sodenbergová má problém. Její studentská práce na žurnalistiku zabývající se případem Lewittown leží někomu v žaludku, proto se vysoká kráska hrající basketbal ocitá v nebezpečí. Naštěstí to není žádná křehotinka, a tak Cameron hledá pomoc u svých přátel v nechvalně známé čtvrti Chincoteague, kam se nikdo neozbrojený neodváží. Žirafa musí rychle najít způsob, jak uniknout FBI a hlavně přežít, protože její pronásledovatelé se rozhodli ji umlčet za každou cenu…

     Zařadit tuto knihu do jednoho žánru není nic jednoduchého, protože je tu sice náznak sci-fi (vlastně až na konci se konečně dozvíme, jak to celé bylo a kdo je ten neznámý nepřítel), ale hlavně jde o kriminální thriller, kde je studentka žurnalistiky pronásledovaná agenty FBI napříč celým Baltimorem (a občas i mimo něj). 
     Akce tady rozhodně nechybí a nemusíme na ní dlouho čekat. Hned na začátku je Cameron sledována neznámým mužem, a tak si na něj počíhá v temném podchodu, kde ho omráčí. Až poté zjistí, že je to agent FBI, čímž se rozehraje nebezpečná hra o odhalení tajemství, pro které je někdo ochoten i zabíjet.
     Tomu muži mohlo být tak něco kolem čtyřicítky a to, že sem nepatří a že je cizím prvkem, bylo zřejmé až z jeho oblečení, které se opravdu hodilo spíše do obchodního a administrativního centra baltimorské metropole než sem, kde budilo stejně nesmyslný a šokující dojem jako přistání létajícího talíře. Bylo evidentní, že muž Cameron sleduje, protože byl nepřehlédnutelný na pět set metrů a v tomto prostředí působil jako radioaktivní hřib.
(str. 8)
     Cameron je přezdívaná „Žirafa“ pro svou výšku, díky níž může hrát za univerzitu basketbal. Přestože je vysoce inteligentní, tak nepatří mezi nejlepší studenty, protože je praktická a využívá svou chytrost jen na to, co se jí hodí. Navíc je často pod vlivem drog, díky tomu má hodně podivné přátele a známé, se kterými by se nikdo nechtěl dát do sporu, ale zároveň se na ně v nouzi dá spolehnout. Co se týče jejího studia žurnalistiky, tak je velký šťoural. Ne že by se snad vyžívala v bulváru nebo v konspiračních teoriích, ale když se do něčeho pustí, tak to dotáhne do konce a hlavně si zjistí všechny informace, než vynese závěr. A tady se stala ta chybička u její práce s názvem Láska až za hrob, protože ji nyní FBI podezřívá, že se jim nabourala do počítačů.

     No, ona celá prezentace baltimorské pobočky FBI nevyznívá zrovna dobře, protože téměř celou knihu máte pocit, že se všichni už dočista zbláznili. Jejich komunikace mezi odděleními vázne, a tak se také stane, že se při jedné akci málem postřílí, protože každý má úplně jiné rozkazy. A tato omezenost v informovanosti hodně štve agenta Leigha Jerrada, kterému se nezdá celý humbuk kolem Cameron. Jeho nadřízení zarytě opakují, že ji má pouze sledovat a na nic se neptat, jenže mu neposkytli o ní vůbec žádné podklady. A tak se Jerrad pouští do vlastního pátrání po pravdě, což ho může stát život, protože brzy přijde na to, že tu vážně něco nehraje.

     Dlouho nikdo nechápe, proč FBI čeří vodu kolem případu Lewittown, který se už osm let snaží ti nejlepší odborníci vyřešit, ale marně. Proč se za záhadných okolností všichni zaměstnanci jedné firmy zbláznili a téměř všichni zemřeli? A přitom Cameron ve své práci neuvádí žádné neznámé informace, které by už předtím nebyly zveřejněné. Dokonce ani nebylo cílem práce, aby případ vyřešila, vlastně šlo jen o cvičení ve sběru dat a jejich zpracování. A tak nikdo nechápe, o co FBI jde. Ale Cameron musela na něco přijít, protože FBI se rozhodla, že nestačí jen zabavit všechny kopie práce, ale má být úplně vymazána. V čem je tedy háček? Co je tak důležitého, že by kvůli tomu někdo zabíjel?
     „… Ale vaši kolegové si všechny kopie odnesli a to, co nám tu zbylo, před třemi dny poručil ze všech počítačů vymazat další váš kolega. Mám dojem, že se z toho u vás stal nějaký sport.“
     „Prosím?“
     „No prostě soutěž, kdo zničí víc kopií té práce.“
(str. 142)
     Musím říct, že jsem od knihy moc neočekávala, a tak jsem byla mile překvapena, protože kriminální zápletka se postupně vyvíjela, až vygradovala v super finále, na které se vyplatilo počkat si. Navíc má kniha jen tři sta stran, takže na nějaké nudná místa tady není prostor, což je knize jedině k prospěchu.
     Občas je sice děj trošku přelidněný, takže můžete mít problém se v postavách vyznat, ale hlavní je pro děj Cameron, okolo které se to všechno točí. Stačí tedy sledovat ji a ta vás dovede až do konce.
     Je to čtivé a napínavé, protože neustále čekáte, kde se kdo objeví a jaké bude mít záměry. A také jste zvědaví, jaká konspirační teorie nakonec bude v závěru vysvětlena. Kdo za vším stojí? A co když je na tom něco pravdy?

     Láska až za hrob je pěkně napínavá kniha, která v sobě kloubí kriminální thriller a sci-fi, což není zase tak obvyklé spojení. Rozhodně se nebudete nudit, je to prostě příjemná oddychovka.

Název: Láska až za hrob
Autor: Petr Heteša
Počet stran: 312
Vydal: Epocha – edice Pevnost sv. 34, 2008 (1. vydání)

Komentáře