Virtuos – Margriet de Moor

Milostný historický román plný operního zpěvu, lásky k hudbě a vášnivého vzplanutí, když jeden nádherný hlas dokáže okouzlit všechny okolo…


     Desetiletá Carlotta žije ve vsi Croce Del Carmine a velice ráda chodí do kostela poslouchat nádherný zpět o rok staršího chlapce Gaspara. Že k němu něco cítí, si uvědomí ve chvíli, kdy Gasparo zmizí. Chlapec je totiž ve věku, kdy musí podstoupit zákrok pro zachování čistoty hlasu a andělské krásy.
     O sedmnáct let později přijíždí vévodkyně Carlotta Rocca d´Evandro do Neapole, aby si užila jednu operní sezónu. Hned během prvního představení zaslechne úchvatný hlas, který jí dojme k slzám. Úžasným sopranistou není nikdo jiný než Gasparo. A tak se během jedné operní sezóny rozhoří dětský cit ve spalující vášeň pro hudbu i lásku…

     Autorka má velký zájem o hudbu a zpěv, což se odráží i v knize, která nemusí sednout každému čtenáři. Místy je tu až příliš popisování požitků z hudby a oper, a to může pro někoho působit nudnějším dojmem.

     Ocitáme se v 18. století, převážně v Neapoli, ale s Gasparem nakoukneme třeba i do Říma nebo Francie, kde též koncertuje. Historická fikce je trochu zkombinovaná se skutečnými událostmi a osobnostmi této doby. Například Gasparův přítel je hudební skladatel Georg Friedrich Händel. Autorka tak kombinuje fikci se skutečností, hudbu, filozofii a všechno obaluje květnatým jazykem, který knihu pozvedává na skvělý požitek.

     Sopranista Gasparo je oddán hudbě tělem i duší, pro to, aby mohl zpívat lidem, by snad obětoval i duši. Svůj hlas dokáže přizpůsobit jak tragédii, tak i milostné opery. Jeho hlasový rozsah je prostě darem od boha, který se jen tak nerodí. Není divu, že svým hlasem získává v Neapoli i různě po světě velký obdiv a posluchači po něm šílí.
     Jako malý chlapec byl poslán pryč od rodiny, podstoupil kastraci pro zachování líbezného hlasu a pak pokračoval ve speciální výchově pro ještě větší cit pro hudbu. Není divu, že působí trochu zvláštně, jako by se ho nic z okolního světa netýkala. Je trochu povrchní, ale to je tím, že jeho vážně nezajímá nic jiného než jeho zpět.
     Chlapci nesmí být víc než dvanáct, dvanáct let je hranice, ale jinocha předurčeného ke zpěvu je třeba sledovat už dávno předtím. Jen znalec zaznamená, že zaoblení čelisti kostnatí. V očích prosvítá únava prozrazující, že kůže a krev se pouštějí do hledání. To je kritický bod. Rty a tváře jsou ještě dětské, ale do pohybů se vkrádá klackovitost a ta rozhoduje: zítra zapřáhneme koně. Zákrok v Norcii není zvlášť závažný. Jen jeden ze čtyř chlapců ho nepřežije. Cílem chirurga je odstranit chámovody a varlata, aniž poškodí cokoliv jiného. Když se to podaří – a daří se to často -, vrátí se dítěti po zhojení rány jak tělo, tak radost ze života. Bude se dál vyvíjet a zbývající žlázy vybaví jeho organismus vzhledem k mimořádným okolnostem několika svéráznými, nevinnými, nádhernými akcenty. Hrudním košem skýtajícím dostatek prostoru pro mimořádně vytrénované plíce. A hrtanem, dokonale tvarovaným, vydávajícím hlas palčivé krásy, hlas, který dojímá a mámí, který dosvědčuje existenci světa mimo tento svět, nicméně přesto náleží tělu, jež je jako každé jiné: horké, plné temných tužeb.
(str. 9)
     Carlotta je z počátku typická žena 18. století, od které se očekává, že se provdá za výhodnou partii a bude mít rodinu, která je jím nadevše. A tak se v patnácti letech provdala za rodinného přítele vévodu Rocca d´Evandro, kterému bylo před čtyřicet, což ovšem znamenalo, že je již dobře zaopatřen a tedy vhodný kandidát na manželství.
     Až v Neapoli, kam jí manžel pustí na jednu operní sezónu, protože sám nesdílí manželčinu lásku k opěře, ukáže Carlotta co v ní dříme za hříšnici. Gasparo jí svým hlasem úplně omámí, stejně jako v dětství, a ona s ním prožije milostný poměr. Velká škoda, že operní sezóna nemůže trvat věčně.

     Virtuos je krásný historický román, který je sice krátký, ale zároveň je neodolatelný. I když nemusí vyhovovat všem, protože hudba a láska k ní tu kraje první roli. Ale přesto jde o milostný román, protože se tu kromě hudby objevuje i láska a milostné vzplanutí, takže Carlotte a Gasparo často končí v posteli.

     Na knihu jsem náhodou narazila v Levných knihách a musím říct, že rozhodně nelituji přečtení, protože kniha je vážně krásná.


Název: Virtuos (orig. De Virtuoos)
Autor: Margriet de Moor
Překlad: Magda de Bruin Hüblová
Počet stran: 144
Vydal: Pistorius & Olšanská, 2013

Komentáře

  1. Tak to mě hodně zaujalo. Musím navštívit levné knihy!

    OdpovědětVymazat
  2. Minulý mesiac som z LK objednávala a nad touto som uvažovala. Teraz aj trochu ľutujem, že som si ju nevzala. Vyzerá to celkom dobre a mohol to byť opäť jeden z tých lepších úlovkov :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.