Naše heslo Apokalypsa – Veronika Černucká

Soukromá vyšetřovatelka Tara má nový případ a můžete se vsadit, že se všechno pořádně zkomplikuje...


Vrchní inspektor Vyskočil dostal záhadný anonymní dopis s dvěma sty tisíci korun, a protože si sám neporadí ani s prací na počítači, tak hned zavolá Taře. Díky ní ho před časem povýšili, jelikož mu pomohla vyřešit případ (nebo ho spíše vyřešila sama). A tak Tara odjíždí na zámek hraběte Tovačovského, kde se podle anonymu schyluje k vraždě.
Než se Tara stihne rozkoukat a začít s pátráním, tak je hrabě zavražděn a podezřelými je několik hostů a rodina. Kdo vraždil a proč? Ale hlavně jak? Hrabě byl totiž zabit v zavřeném pokoji, kde nikdo jiný nebyl. Vraždy se ujímají tři místní policisté, kteří mrtvolu ještě nejspíše nikdy neviděli a na místě činu jsou poprvé. Není tedy divu, že požádají Taru o spolupráci na případu.
A tak se Tara pouští do vyšetřování, jenže nejdříve musí odhalit kdo je kdo, protože všichni v zámku mají svá tajemství. Všechno se dál komplikuje a Tara musí zapojit logiku i všechny zkušenosti, aby vraha dopadla...

Se soukromou vyšetřovatelkou Tarou jsme se již setkali v detektivce Tajemství sedmi ještěrek, kde pomáhala inspektorovi Vyskočilovi vyšetřit případ a zároveň porazit nepříjemného inspektora Myšku.

Česká autorka Veronika Černucká má můj obdiv, klidně se mohla v knize soustředit pouze na detektivní zápletku a napsat skvělé krimi, ale ona si dala tu práci a pohrála si s postavami, které mají své problémy i úspěchy, takže na stránkách knihy doslova ožívají.

Je tu několik „nepotřebných“ postav, které se zdají být až zbytečné, ale není tomu tak, protože zápletku oživují. Třeba vrchní inspektor Vyskočil, který nezvládá práci na počítači a všechno by nejraději psal postaru na psacím stroji. Je to takový neškodný ňouma, který se díky Taře dočkal povýšení a knize dodává mírně komického nádechu.
„On s nimi vůbec nemluvil. Oni mu poslali e-mail. Já mu zřídila e-mailovou adresu a teď musím kontrolovat veškerou došlou poštu. E-maily tisknu a předkládám je vrchnímu inspektorovi na papíru. On mi odpovědi napíše na stroji a já to přepisuji. Rychlejší by bylo, kdyby mi to nadiktoval nebo nahrál.“
(str. 11)
Dále je tady úžasný dědeček Luigi, který je bohatý, ale není držglešle. Pro rodinu udělá mnohé a Taře občas zjišťuje informace k případům, protože má spoustu kontaktů na těch správných místech. Ale rozhodně to není mafián, jak se opovážil tvrdit ten pisálek RÁKOS ve svém článku v novinách. To Luigiho opravdu vytočilo, vždyť už je v zaslouženém důchodu a teď o něm nějaký novinář bude psát, že je mafián? Tak to tedy ne. A tak požádá Taru, aby zjistila, kdo ten RÁKOS je.
Luigi patří mezi mé oblíbené postavy, tak snad se s ním ještě v nějaké knize setkáme a třeba se dozvíme, zda je vážně mafián nebo nikoliv.
„Taro! Ty vidíš čokoládu a přestáváš vnímat. Říkám, že když mi zjistíš, kdo je ten RÁKOS, tak ti koupím dva takovéhle pytle.“
(str. 20)

Samotný případ vraždy hraběte Tovačovského je klasický případ „tajemství zavřeného pokoje“. Jak mohl být hrabě zavražděn, když s ním v pracovně nikdo nebyl? No, evidentně to někdo dokázal, ale jak? Tara bude mít plné ruce práce, protože mrtvých přibývá a vrahem musí být někdo ze zámku. 
Každý tady má nějaké tajemství, které si chrání zuby nehty a Tara si musí poradit s namyšlenou smetánkou, přestárlou herečkou, která si ovšem stále o sobě myslí, že je velká hvězda, nebo třeba recenzérkou divadelních her. Jsou to bohatí lidé, kteří se domnívají, že mohou všechno. Ale je tu ještě knihovnice Adéla a dotěrný majordomus (tedy tajemník, jak o sobě prohlašuje) Oskar, který ví o všem, co se kde šustne...
Dědeček zavrtěl hlavou. „Pisatel bude buď blázen, nebo má peněz tolik, že je může rozhazovat plnými hrstmi. Taky nejsem chuďas, ale mám k penězům zdravý vztah a zaplatit dvě stě tisíc, aniž bych měl nejmenší záruku, že uvidím výslede? Ta to vážně ne.“
(str. 23)
Tara si umí poradit v každé situaci a rozhodně není křehká a bezbranná, protože u sebe neustále nosí několik zbraní a ve vážných situacích klidně přistoupí k násilí, aby protivníkovi ukázala, že ona je ta, která má navrch. Je to inteligentní žena, která má zkušenosti, jenž k vyřešení případů využívá, a proto také vždy slaví úspěch.

Kniha se čte velmi dobře a příběh si každý užije. Je to také tím, že se autorka nebojí udělat si z postav legraci, a občas tak vznikají až groteskní situace. Například Vyskočil a jeho práce na počítači, nebo zuřící dědeček Luigi. Dokonce i na zámku se objeví zajímavé momenty, třeba když si Tara uvědomí, že na zámku snad nikdo není úplně v pořádku. Jsou tu všichni blázni, nebo se to Taře pouze zdá?
Neobtěžovala jsem se odpovídat. Jen jsem přemýšlela, co je tohle za místo. Připadám si tu jako v blázinci! A tenhle? Ten by měl být za mřížemi. To se mi bude fakt dobře spát, když vím, že se tenhle šílenec může volně pohybovat po zámku!
(str. 63)
Řešení případu je klasická detektivka, kde se k vyřešení musí uvažovat, používat šedé mozkové buňky a mít smysl pro detaily. Odhalí Tara vraha? A co vy, přijdete na to, kdo vraždil? Jaký měl vrah motiv?

Vrahem může být naprosto kdokoliv, protože důvodů k vraždě by se na zámku našlo hned několik. Vrah má všechno pečlivě naplánované a nic ho nevyvede z míry, dokonce ani Tara, která kolem něho pomalu utahuje smyčku vyšetřování. Může se mu podařit vyklouznout? Bude snad uvězněn nevinný? Prostě detektivní zápletka, kterou si vychutnáte až do konce.

Naše heslo APOKALYPSA je skvělé krmi, které v sobě má všechno, co má mít správná detektivka a možná i něco navíc. Skvělé počtení plné napětí i zábavy.

Nedávno vyšla další detektivka s Tarou v hlavní roli, takže se už na knihu „Poslední modlitba“ moc těším.

Název: Naše heslo Apokalypsa
Autor: Veronika Černucká
Vazba: Vázaná
Počet stran: 224
Vydal: MOBA – edice Původní česká detektivka (sv. 194), 2014 (1. vydání)

Komentáře

  1. Detektivky mě docela baví a tahle má navíc velké plus za to, že ji napsala česká autorka. A podle Tvé recenze kniha vypadá skvěle, mám ráda dobře naplánovaný příběh (což je u detektivek v podstatě základ) a tady to vypadá, že autorka v tomhle ohledu nezklamala :) Díky za tip!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.