Recenze: Pod vejcem - Laura Marx Fitzgeraldová

Obal knihy hlásá: „Kdyby Dan Brown psal svou Šifru mistra Leonarda pro děti, napsal by Tajemství mistra Rafaela! Tentokrát musím s reklamou souhlasit.

Anotace:
Když třináctiletá Theodora Tenpennyová vyleje na obraz svého zesnulého dědečka lahvičku s lihem, pod vrchním nátěrem objeví druhý obraz, který připomíná dílo renesančního malíře Rafaela.
V první chvíli je nadšená, nemá to totiž doma vůbec lehké. Musí se postarat o nemocnou maminku, uzavřenou ve svém vlastním světě, a také o dvě stě let starý rodinný dům – a na to všechno má jen čtyři sta šedesát tři dolary, které jí zůstaly po dědečkovi. Vzápětí se jí však zmocní obavy. Co když dědeček, který pracoval jako hlídač v Metropolitním muzeu, obraz ukradl?
Pokud chce Theo rozluštit záhadu, musí se přestat spoléhat jen sama na sebe. S pomocí nových a velmi neobvyklých přátel procestuje celý Manhattan a odhalí dědečkovo neuvěřitelné tajemství.
.......

Kniha je pro mládež od deseti let, ti si užijí různé eskapády třináctileté Theodory, která toho o obrazech ví mnohem víc, než většina dospělých. Její dědeček ji od mala bral do muzea, kde si „kreslila“ a podlehla kouzlu umění.

Přirovnání knihy k Šifře mistra Leonarda je vcelku přesné, jen tu jde o obraz mistra Rafaela a profesora Longdona vystřídala malá Theodora, která je chytrá a umí si poradit v neřešitelných situacích. Našla si parťačku Bodhi, bohatou sousedku a dceru filmových herců, která spoléhá hlavně na moderní technologie, a tak tvoří se staromódní Theodorou zajímavý kontrast.

Ve správném dobrodružném čtení nesmí chybět nějaký záporák, který dělá hlavní hrdince potíže. Ten se tady dlouho neukazuje, až v závěru zasáhne, aby se zmocnil vzácného obrazu. Prý ho chce jen chránit, ale to je jen jeho výmluva.
Jakmile se má tvář dostala do úrovně jeho pohledu, snažil se zvednout hlavu. „Je to pod vejcem,“ zaskřehotal, jeho dříve ledové oči se zamžily. „Podívej se pod vejce.“
Zdravotníci mi řekli, abych na něj mluvila. „Co je, Jacku?“ řekla jsem a má mysl vířila mezi tím, co bych měla říct a věcmi, na které jsem se chtěla zeptat. „Co je pod vejcem?“
„Je tam... dopis.“ Krev mu vybublávala ke rtům a jeho slova zněla namáhavě. „A poklad.“ Zavřel oči a bylo to naposledy.
(str. 10)
Autorka se rozhodně nebojí povědět mládeži o těžkostech  neuvěřitelných zrůdnostech během 2. světové války, kdy nacisté ve velkém kradli umělecká díla po celé Evropě, a to nejen Židům, ale komukoliv. Každý se mohl stát jejich obětí a vůbec nic s tím neudělal. Někdo se chtěl zachránit, nebo někoho z rodiny, proto se „vykoupil“ nějakým rodinným pokladem. A tak bylo mnoho osudů lidí nadobro přepsáno, nebo úplně vymazáno.
A stejný případ se stal i dědečkovi malé Theodory, který to před ní držel v tajnosti. Byl za války zajat, ale podařilo se mu uprchnout z tábora a přežil, jeho přítel takové štěstí neměl. A odtud pochází i příběh Rafaelova obrazu, na který dědeček po válce narazil, když se podílel na záchraně uměleckých děl před nacisty.

Tajemství mistra Rafaela nespočívá pouze v odhalení, kde Theodořin dědeček obraz vzal, nebo jaký je válečný příběh na záchranu malé dívky, ale v obrazu samotném. Je na něm opravdu Madona s malým Kristem? Nebo se v obraze skrývá ještě něco mnohem většího? A proč je vyobrazení na obrazu tak podivné, zcela netradiční pro renesančního umělce? Jde snad o podvrh?

Kniha se čte velmi dobře a napětí je patrné od začátku do konce. A tak si čtení vážně užijete. Je pochopitelně určena pro mládež od deseti let, ale myslím si, že by jí dokázali ocenit i dospělí, i když ti spíše jen jako oddychové počtení.

Hodnocení: 75 %
Velice děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
 
Název: Pod vejcem - Tajemství mistra Rafaela (orig. Under the Egg, 2014)
Autor: Laura Marx Fitzgeraldová
Překlad: Klára Žemličková
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 256
Vydal: Fortuna Libri, 20014 (1. vydání)
Doporučená cena: 259 Kč

Komentáře