Recenze: Démon a zloděj - Darren Shan

Lord Lítost a jeho démoni ze světa nezmizeli a dokonce se občas zastaví na návštěvu do lidského světa, což rozhodně není dobré, tedy alespoň pro lidi.
Tentokrát nás příběhem z Demonaty neprovede Grubbs, ale mladík Pecka a můžete se vsadit, že ani on to nebude mít lehké.

Děj:
Percival (Pecka) Fleck je divný týpek, který nikdy nezapadl do kolektivu spolužáků. Ostatní ho považují za blázna, protože vidí podivná světla. Pecka by si hodně přál mít někoho, s kým by si rozuměl. Jsou tu však jen ty záhadná světla, které dokáže ovládat, a tak si s nimi hraje. Jenže s neznámem by se zahrávat nemělo a už vůbec ne, pokud to má něco společného s Demonatou. O tom se přesvědčí i Pecka, když omylem ze světel sestaví portál, z kterého vykoukne démon.
Pecka se po několika dnech objeví ve svém pokoji a nic si nepamatuje, hlavně že má u sebe svého brášku Arta. Rodiče se s tím smíří a společně se přestěhují do nového města, aby začali nový život.
Asi po roce je Art unesen démonem do Demonaty a Pecka se vrhne rovnou za ním, aby ho zachránil. Setká se tu s čarodějem Beranabusem a skupinou lovců démonů, tzv. Učedníci. Pokud chce Pecka pokračovat v cestě napříč Demonatou, tak se musí naučit ovládat magii. Všichni jsou však překvapení "jeho" světly, protože je vidí skutečně jen on a díky nim, dokáže sestavovat portály rychleji než čaroděj.
Dokáže Pecka nalézt brášku Arta? Utká se Pecka s Lordem Lítostí, který Arta unesl? Proč jediný Pecka vidí ta světla? Kdo je ve skutečnosti zloděj? A jak příběh zamotá mladý Dervish Grady a Žralok?
.
O knize:
Démon a zloděj je druhý díl série Demonata a zvláštností je, že se odehrává před prvním dílem, takže se tu setkáme s mladým Dervishem, který ještě nemá moc zkušeností s démony. Pokud jste tedy čekali na pokračování příběhu s Grubbsem, tak si počkejte na třetí díl - Massagre.
.
Pecka je milý chlapec se smyslem pro humor. Vidí své chyby a snaží se naučit novým věcem. I přes hrůzu spojené s démony neváhá a skočí bezhlavě do portálu za démonem, aby zachránil svého bráška. Přestože má občas velký strach, tak se nevzdává a svou odvahu prokazuje v boji.
Beranabus je trochu necita a za svými cíli si jde hodně tvrdě. Kdysi měl možná i "srdce", ale za dlouhá léta bojů s démony ztratil hodně z lidskosti a nyní neváhá využít nezkušeného Pecku proti démonům. Pátrá totiž po legendární zbrani Kah-gaš, aby skoncoval s Lordem Lítostí. Jeho cíle jsou dobré, ale postup k jejich dosažení už příliš ne.
Dervish, ladík a Učedník bojující s démony. Zatím má smysl pro humor a je zábavný, ale je teprve na začátku své cesty, na jejímž konci z něho bude zatrpklý a unavený strýc Dervish. Více se o něm dočtete v Demonatě.
Lord Lítost opět nezklamal a svými polopravdami zamotá osudy všech. Někdo mu ukradl jeho fámula Artérii a on chce zloděje dostat. Škoda, že se ukáže až na konci, on je vážně zábavný chlapík.
.
Můj názor:
Obálka je úžasná a zároveň děsivá, stejně jako děj knihy, takže se skvěle hodí. Je na ní démon, tak si alespoň čtenář může o kráse démonů udělat svůj názor. Jsou to krasavci.
.
Příběh je opět napínavý a čtivý, přesto je o trošku slabší než první díl. To i však vůbec nebrání, abych si přečetla následující díly. Jsem hodně zvědavá, jak to všechno nakonec dopadne.
Démona zloděj je plný zvratů a nečekaných situací, takže nehrozí nuda, spíš naopak, budete nedočkavě očekávat, co si na vás autor ještě vymyslel.
.
Dostáváme se hlouběji do Demonaty a máme možnosti ji spolu s postavami prozkoumat. Zajímavá myšlenka je ta, že v Demonatě plyne čas odlišně než ve světě lidí. Takže se klidně může stát, že zatímco si budete užívat démonní společnosti, tak v lidském světě uplyne jen pár minut, nebo také let.
Demonata je prostě nebezpečná a kdo do ní jednou vejde, tak už nikdy nevyjde stejný.
.
Skvělé dobrodružné fantasy s příměsí hororu i detektivky. To všechno doplněno krvavými scénami a brutalitou, jak jsme u Darrena Shana již zvyklí. Je to ale o trochu v menší míře než v Demonatě.
.
Knihu je určena dospívající mládeži, přesto bych ji raději doporučila trochu otrlejší mládeži, ale určitě ji ocení i dospělí jako takovou oddychovku, při které běhá mráz po zádech.
.
Hodnocení: 8/10
Název:Démon a zloděj (orig. Demon Thief, 2005)
Autor: Darren Shan
Série: Demonata
Díl: 2
Překlad: Richard Podaný
Vazba: Pevná
Počet stran: 240
Vydal: CooBoo, 2011
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře