Černý kocour a jiné povídky - Edgar Allan Poe

Černý kocour a jiné povídky je soubor povídek, které napsal Edgar Allan Poe a vydala ho Mladá fronta Praha v roce 1988. Knihu jsem si půjčila v knihovně.
Obsahuje tyto povídky: Jáma a Kyvadlo; Zrádné srdce; Černý kocour; Skokan; Pád do Malströmu; Rukopis nalezený v lahvi; Podlouhlá bedna; Zlatý brouk; Odcizený dopis; Eleonora; Obchodník; Senzace s balónem.
.
Všechny povídky mají depresivní pozadí i děj, v kterém se odráží chmurné pocity, jako smutek, beznaděj, zloba i nenávist.
Rozhodně na člověka zapůsobí, občas mě během čtení přepadla taková deprese, že jsme měla pocit, že už nikdy neuvidím slunce či se nebudu radovat.
 
Já jsem nakonec četla jen první čtyři povídky, to mi jako ochutnávku Poeova díla stačilo, na další si udělám pauzu, ale jednou si určitě přečtu.
...
Černý kocour:
Sice je tato povídka zařazená do souboru až jako třetí, já s ní ale začnu.
Vypravěč se v podstatě zpovídá ze svých hříchů a zároveň vzpomíná na život. Vždy byl milý a miloval zvířata, jeho manželka byla stejná, tak si pořídili více mazlíčků a kocoura Pluta.
Vypravěč se však za roky změnil a začal pít. Ubližovat ženě i zvířatům a jednou v opilosti vypíchl Plutovi oko. Později kocoura na zahradě oběsil a jeho dům vyhořel. Zastesklo se mu po mazlíčkovi a u jedné krčmy narazil na kocoura, který byl téměř totožný s Plutem.
Po čase však začal být paranoidní, že ho ten kocour sleduje a začal ho nenávidět...
.
Povídka je velmi působivá a vyjadřuje pocity beznaděje a šílenství, vypravěč se během svého života změní a začne být paranoidní. Domnívá se, že jeho kocour se chce mstít, že ho sleduje a chce zabít. Proto ho má v plánu předejít a zabít ho první, jenže zabije svou ženu. Nakonec je přece jen vražda nevinného potrestána tím, že kocour ho vydá katovi.
Vyšla v roce 1842, v době kdy Poe ztratil práci...
...
Jáma a Kyvadlo:
Vypravěč je vězněn inkvizicí v kopce, nejdříve v naprosté tmě, on tápe a chce odhalit velikost kopky, přitom málem spadl do obrovské jámy.
Pak ho přivázali a nad ním se kývalo kyvadlo smrti, on však popruhy namaže jídlem a krysy je přehryžou, kyvadlo ho tak nepřeťalo ve dví.
Následně se stěny začnou pohybovat a prostor zmenšovat, tlačí ho to k jámě...
.
Autor zde popisuje nejen myšlenkové pochody vězně, ale zároveň se hodně soustředí i na jeho emoce a rozum, o který pomalu přichází. Z emocí vyzařuje temnota a beznaděj, povídka je rozhodně depresivní. Pocity smutku, samoty střídá čiré šílenství mysli.
Vyšla v roce 1842, v době kdy Poe ztratil práci, kvůli nemoci své manželky...
...
Zrádné srdce:
Vypravěč se zpovídá ze svého šílenství, ale sám o sobě říká, že šílenec není. Zabil starce kvůli jeho supímu oku.
Nejdříve ho sedm nocí pozoroval a osmou noc se stařec vzbudil. Byl vyděšený z přicházející smrti...
.
Příběh mírně připomíná Černého kocoura, ale zároveň je jiný. Jsou zde popsaný stavy šílencovi mysli i beznaděj oběti. Stařec je tak vyděšený, že očekává smrt a šílenec je vyděšen z jeho oka, že ho v návalu vztahu zabije.
Publikována v roce 1843, kdy byl autor zcela na mizině.
...
Skokan:
Vypravěč vypráví o králi, který měl rád vtipy a šprýmy, měl trpaslíka - šaška Skokana, který byl ze své země unesen ještě s trpaslicí Tripettou.
Král jednou zase konal maškarní ples a nenapadala ho maska, proto si zavolal Skokana, jenže ani on na nic nepřišel. Král se rozzuřil a Tripetta prosila o Skokanovu milost, jenže král jí udeřil a chrstnul jí víno do obličeje. Skokan se naštval a vymyslel masku pro krále a jeho sedm rádců, kteří si z něho i s Tripetty často utahují, půjdou za orangutany...
.
V podstatě spravedlnost zvítězí, nadřazený a povýšený král i se svými kumpány shoří a dobrý šašek Skokan uteče. Přesto povídka působí pochmurně, ale to je Poea normální.
Vyšla v roce 1849, tedy na sklonku Poeova života.

Komentáře