Knihy, co mě zaujaly #6

Vychází stále a stále nové knihy, které by stály za hřích. Má knihovna praská ve švech a knihy jsou i někde, kam původně nepatří, ale já si mezi novinkami našla pět knih, které mě hodně zaujaly, takže uvažuji o jejich koupi. Krásku a zvíře si pořídím určitě a nového Doctor Who asi nechám na květen do Prahy na Svět knihy, kam se chystám.


Kráska a zvíře: Zakletá v knize - Jennifer Donnelly (Egmont, 2017)
     Anotace:
     Zakleta v knize, originální příspěvek k novému hranému filmu studia Walt Disney Kráska a zvíře, vypráví příběh osamělé milovnice knih Belle. Ta najde v knihovně svého věznitele zvířete očarovanou knihu, která ji zanese do zcela nového světa. Zde se Belle spřátelí s tajemnou hraběnkou, která jí nabídne život, o jakém vždy snila. Ale nový svět není zdaleka takový, jak se na první pohled zdá, a čím více v něm Belle tráví času, tím těžší je ho opustit. Napínavé příběhy se nás zmocní a už nepustí, a jakmile je Belle zakleta v této knize, možná už z ní nikdy nenajde cestu ven.

     - Pokud se vám líbil film a oblíbili jste si postavu věčně zasněné knihomolky Belly, která se zamilovala do zvířete, tak si myslím, že uvítáte tuto knihu, kde se s Belle znovu setkáte. No, já se na knihu těším určitě. A přidávám vzkaz pro knihu: Už brzy se uvidíme v knihkupectví. :-)

Doctor Who: Generace velkého třesku - Gary Russell (Jota, 2017)
     Anotace:
     Vánoce 2015, Sydney, Nový Jižní Wales, Austrálie.
     Dokážete si představit, jak všechny překvapí, když se v sydneyské zátoce otevře časový portál. A taky si dokážete představit, jak je vyvede z míry, když vedle Harbour Bridge dosedne ohromná pyramida, která nevhodně zaclání Port Jackson, a navíc vyzařuje čirou energii. Dokážete si představit úlek v jejich tvářích, když sem dorazí gangster Cyrrus Guča, profesor Jaanson a mimozemská nájemná vražedkyně Kik Zabiják, aby zářící pyramidu obsadili. A nakonec si asi dokážete představit, jak všechny vyděsí, když jim těsně v patách dorazí skupina podvodníků chystajících se provést svůj zatím nejodvážnější husarský kousek.
     Tenhle gang sestává z Dlouhonožky (sexy komika), Psohlavce (který má na starosti bezpečnost a palebnou sílu), Mrněte (starajícího se o logistiku), Lopaty (hlavní archeoložky a historičky) a Felčara (jehož povinností je uchránit vesmír před explozí, vedle níž velký třesk vypadá jako provlhlá rachejtle).
     A když někdo omylem probudí Prastary vesmíru – což podle Felčara nebylo úplně moudré ani rozumné –, věci začnou rázem vypadat velmi komplikovaně.

     - Doctor Who je prostě originál a nikdy se ho nenabažím. Jen, než si pořídím tuto knihu, tak chci dokoukat pár posledních řad seriálu, který bude brzy zase pokračovat. Doctor je věčný…

Doctor Who - Obrazový průvodce seriálem Pán času (Slovart, 2017)
      Anotace:
     Úspěšný průvodce světem seriálu – nyní aktualizovaný a rozšířený, s novou postavou Doktora. Tento bohatě ilustrovaný průvodce je teď rozšířený o všechny akce ze série s Peterem Capaldim v roli nového Doktora. Obsahuje 32 nových stran s novými společníky a spojenci a s neuvěřitelnými dobrodružstvími napříč časem a prostorem. Kniha nabízí detaily k prostudování i potěšení, stejně jako zákulisní informace o tomto hitu mezi televizními seriály.

     - Toto je taková laskomina pro milovníky kultu Doctor Who, takže vážně uvažuji o pořízení. ;-)

Magický průvodce městem pod pahorkem - Pasi Ilmari Jääskeläinen (Paseka, 2017)
      Anotace:
     Šéfredaktor Olli Suominen vede středně velké nakladatelství, zaměřené na knížky pro děti a populárně naučnou literaturu. Jeho poklidný život, plný práce i rodinné rutiny, se změní, když si založí facebookový účet. Ozvou se mu totiž nejen kamarádi z dětství, ale i jeho první láska, nyní slavná spisovatelka, jež mu nabídne novou knihu - Magický průvodce městem. Citově okoralý Olli znovu zažívá probouzející se vášeň a posléze se ocitá před zásadním rozhodnutím. V době, kdy příprava rukopisu vrcholí a text se chystá do sazby, beze stopy zmizí jeho manželka a syn. Pouze na Ollim, bojujícím s vlastní amorálností a šrámy na duši, teď záleží, zda se rodina opět shledá. Šanci má jen jednu. Anebo?

     - Četla jsem Literární spolek Laury Sněžné a knihu jsem si zamilovala, protože to bylo něco nezapomenutelného a ráda se k ní vracím. Takže když vychází další kniha autora, která slibuje, že bude ještě lepší než ta předchozí, tak kdo by mohl váhat a nevydat se na další dobrodružství objevovaní knižního světa? Opravdu má všechno jen jeden konec? Nebo existuje ještě jiná, druhá možnost?

Kiki z Montparnassu - Catel Muller, José-Louis Bocquet (Argo, 2017)
     Anotace:
     Kiki se na bohémském Montparnassu dvacátých let podařilo vymanit z bídy a stát se jednou z nejcharismatičtějších postav meziválečné avantgardy. Družka Mana Raye, jehož inspirovala k legendárním fotografiím, zvěčnili na svých plátnech Kisling, Foujita, Per Krohg, Calder, Utrillo nebo Léger. Kiki ale nebyla jen múzou jedné generace, hledající způsob, jak se zbavit kocoviny z první světové války, byla především jednou z prvních emancipovaných žen dvacátého století. Vedle sexuální a citové svobody, kterou si dopřávala, se u Kiki projevovala svoboda ve vystupování, v projevu a v myšlení, která nevzešla odnikud odjinud než ze školy života.

     - Když jsem byla v březnu v knihkupectví Kosmas, tak mě zaujala obálka této knihy v regále. Anotace slibuje zajímavý příběh a uvnitř to vypadá jako skvělý komiks, takže mě kniha k sobě vábí jako krásná siréna. :-)

     A ještě zmíním jednu knihu, a to Provence jako sen - Lenka Horňáková Civade, kterou vydalo Argo (2017). Já knihu četla v prvním vydání (nakladatelství Lidové noviny, 2010) a byla jsem z četby nadšená, jen je škoda, že se toto první vydání už téměř nedá sehnat.

Komentáře