Recenze: Láska v Provenci – Bridget Asher

Příběh plný lásky, rodiny, dobrého jídla a Francie… skvělá kombinace pro romantiky a milovníky Provence…

Heidi se stále nedokázala smířit se smrtí svého manžela Henryho, do reality j vrací pouze jejich syn Abbot a její cukrárna. Ona však žije pro minulost a nikdo z rodiny jí nedokáže pomoci. A tak ji matka pošle s Abbotem a s šestnáctiletou neteří Charlottou do Provence, kde mají starý rodinný dům v malém městečku. Jejich sousedka a rodinná přítelkyně Véronique jim pomáhá nejen skvělým jídlem, ale je pro všechny tři oporou. Heidi po dlouhé době nachází klid ve svém srdci, vzpomíná na Henryho, ale zároveň v sobě nechává klíčit novou lásku. Navíc přišel čas, aby Heidi zjistila matčino tajemství z jednoho léta před mnoha lety…
...........

O tomhle starém domě v Provence se vypráví mnoho příběhů lásky a zázraků, Heidi je všechny zná z dětství, kdy jí je vyprávěla matka. Každý, kdo v něm pobýval, dokázal otevřít srdce pro lásku… našel novou, usmířili se zde manželství nebo dokonce pár tady zplodil dítě, o nějž se dlouho snažil… Prostě zázračný dům uprostřed nádherné přírody… Místo jako stvořené pro lásku a skvělé jídlo.

Po přečtení tohoto romantického příběhu zjistíte, že láska má mnoho podob a nikdy není jednoduchá. Často je mnohovrstvá a za jednou láskou se skrývá další. Stačí mít jen srdce otevřené a dokázat lásku přijmout takovou jaká je.
Abbot ke mně otráveně přišel a obrátil se na Daniela: „Tvoje obrazy vyvolávají smutek, jenže člověk neví proč.“
„Skvělá definice abstraktního umění,“ ocenil to Daniel.
(str. 23)
Dobré jídlo a láska spolu souvisí, nebo spíše se skvěle doplňují, jako by k sobě neodmyslitelně patřili. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. A v Provence to platí dvojnásob, stačí jen zavřít oči, nasát vůni a atmosféru okolí a hned se do té krásy zamilujete.

Knihu jsem si užila, tedy až po příjezdu do Francie. Z počátku jsem se nemohla začíst a do Heidi jsem se nedokázala vcítit, neustále mi na ní něco vadilo. Přišla mi až příliš odtažitá od čtenářů, ale v Paříži a v Provence pookřála, konečně se rozzářila a začala být více než sympatická.

Každá postava má v sobě nějakou bolest, s kterou už velmi dlouho žije. Svým způsobem si na ni už všichni zvykli, ale přesto by se jí rádi zbavili. Vypořádá se matka se svými stíny minulosti? Usmíří se s dcerou? Objeví Charlotte naději na budoucnost? Otevře Heidi své srdce lásce? Vypořádá se Abbot se ztrátou otce, nebo ho stále bude někde vídat? Život je těžký a každý se s ním musí poprat po svém, tedy za předpokladu, že najde sílu bojovat.
„Tys přijela, abys mi pověděla, jaké bude počasí?“
„Jezdíš kabrioletem, který má rozbitou střechu,“ řekla jsem věcným tónem. „Myslela jsem, že bys to možná chtěl vědět.“
(str. 405)
Děj v sobě má velmi silně emotivní okamžiky, jako je Abbotovo poustění uzdravené vlaštovky do přírody. Poletí a bude žít? Vzlétne až k nebi? Nebo nepoletí a zemře před našimi zraky? Existuje naděje? Dokáže víra pozvednout zraněné křídlo? Pro každého tento symbol vzlétajícího uzdraveného ptáčka znamená něco jiného. A co stane, pokud se s tím Abbot nevyrovná?

Navíc v knize najdete několik skvělých receptů, které lákají k vyzkoušení. Paní Véronique je sympatická žena, která žije jednoduchý vesnický život, ale přesto dokáže každému poradit. Něco dobrého ukuchtí, posadí se ke stolu a ráda si všechny vyslechne. Lidé čas od času potřebují mít někoho, kdo jim naslouchá a to tato milá sousedka umí, což ocení nejen Heidi, ale všichni v okolí.

Láska v Provenci je krásná romantika, kterou ocení všechny ženy snící o lásce a něze… Skvělé odpočinkové počtení lákající k návštěvě Francie.

Hodnocení: 75 % 

Název: Láska v Provenci (orig. The Provence Cure for the Brokenheartes, 2011)
Autor: Bridget Asher
Překlad: Pavla & Matouš Iblovi
Vazba: Vázaná
Počet stran: 432
Vydal: Fortuna Libri, 2013 (1. vydání)

Komentáře

  1. Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede přivedl mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho způsobů, jak dostat mého muže zpět, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.