Čoko-kakaové sušenky

Dneska tu mám pro vás ještě jeden recept, tentokrát na čoko-kakaové sušenky, které si klidně můžete udělat s čokoládou nebo lentilkami. Mám ráda variabilitu receptů, protože záleží jen na vás, co máte rádi a co si do sušenek dáte. Fantazii se meze nekladou...


Ingredience:

200 g hladké mouky
½ lžičky jedlé sody
80 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 vejce
100 g másla
3 lžičky kakaa
50 g čokolády na vaření (lze nahradit lentilkami)


Postup:
- Do mísy dáme mouku, jedlou sodu, cukr krystal, vanilkový cukr, vejce, změklé máslo a kakao. Všechny suroviny zpracujeme do hladkého těsta a dáme si ho vychladit asi na 40 minut do ledničky.

- Čokoládu si nasekáme na kousky, nebo si připravíme lentilky.

- Plech si trochu vymažeme olejem, nebo vyložíme pečícím papírem.

- Z těsta tvoříme kuličky, do kterých zapracujeme kousky čokolády, nebo lentilky. Kuličky jen mírně zploštíme (neděláme placičky, protože se to v troubě trochu rozteče do podoby sušenek) a dáváme s větším rozestupem (asi 6-7 cm) na plech.

- Plech dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 160´C asi 25 minut.


Poznámky:
- Sušenky jsou hodně málo sladké, hlavně pokud použijete kvalitní kakao, tak si klidně přidejte cukr do receptu.
- Pokud děláte variantu s lentilkami, tak nějaké zapracujte do sušenek a pár jich dejte navrch. Sušenky tak budou barevnější a veselejší. 
- Teplotu a dobu pečení si vyzkoušejte podle vaší trouby, protože každá peče trochu jinak. Já nerada peču zprudka, proto volím teplotu 160´C a peču 20 až 25 minut. Ale pokud zvýšíte teplotu, tak se sušenky pochopitelně budou péct kratší dobu.


P.S. Na zpracování těsta mám nejraději toto. Je to sice už letitý nástroj, ale je můj oblíbený. Neví někde, jak se tomu správně říká? Hnětačka na těsto? U nás doma se tomu totiž říká "šmrdla" na těsto, což asi nebude oficiální název. :-D

Komentáře