Příspěvky

Zobrazují se příspěvky z duben, 2012

Recenze: Žítkovské bohyně - Kateřina Tučková

Od pradávna žily v Bílých Karpatech (obec Žítková a okolí) tzv. bohyně, ženy se znalostí bylin, léčitelství, ale také zaříkávání. Měly své "andzjely", tedy dobré anděly, kteří k bohyním vodili ztrápené lidi potřebující pomoc. Je zvláštní, že se těmto ženám neříkalo třeba čarodějnice, jak by bylo pro lidi typické. Možná ten název "bohyně" však vypovídá i o tom, že je (hlavně místní) lidé měli v úctě. Nebrali je jako nějaké šarlatánky, ale jako velmi mocné a nadané ženy, které dokážou pomoci nemocným jak na těle, tak i na duši.

Recenze: Upírské příběhy - Arthur Conan Doyle

Arthur C. Doyle je a nejspíš už navždy bude "ten, kdo napsal Sherlocka Holmese", jenže tento autor má na svědomí i mnohé povídky, kde slavný detektiv se svým pomocníkem Watsonem nevystupují. Dokonce se mezi nimi objevují i nadpřirozené bytosti, jako upíří. Pokud jste si mysleli, že ti jsou nestvůrami současnosti, tak vězte, že byly populární i mnohem dříve.

Recenze: Levá ruka boží - Paul Hoffman

Velechválen budiž Oběšený vykupitel a jeho víra, že se všichni rodíme hříšní a je potřeba se vykoupit! " Poslouchejte. Svatyně vykupitelů na Střelecké stráni je zatraceně lživý název, protože tam nikdo vykoupení nedojde a o svatyni už vůbec nelže mluvit." první slova knihy, str. 7 Přesto tam stále přicházejí zástupy chlapců ve věku šest až deset let, jejichž život se smrskne do pouhých třech věcí, a to bolest, hlad a víra, jenže na ně čeká ještě temnota a smrt, které je mohou sevřít a už nepustit. Na vše dohlížejí vykupitelé a trestají chlapce za jakoukoliv maličkost, dokonce i za přátelství mezi sebou a za projev vlastního myšlení. Velechválen budiž Oběšený vykupitel!

Recenze: Dračí oči - Stephen King

Dcera spisovatele Stephena Kinga si přála, aby jí otec vyprávěl pohádky, a to by nebyl on, kdyby si nějakou rovnou nevymyslel, a tak vznikly Dračí oči. . Děj: Král Roland má dva syny - chytrého a odvážného Petra, který je dědic trůnu a zbabělého Tomáše, který nemůže "dokonalému" bratrovi konkurovat, a tak si ho nikdo nevšímá. Jenže král Roland je otráven a z vraždy je obviněn a odsouzen Petr, který je následně doživotně uvězněn do věže. Slabomyslný Tomáš se stává králem a Rolandův zlotřilý čaroděj Flagg je jeho rádce, který Tomáše plně ovládá a tedy v podstatě vládne on. Jistě vám už vrtá hlavou, že pohádka má přece skončit šťastně, takže jak to celé bylo? Skutečně Petr otrávil svého otce? Nebo za tím stojí někdo jiný? A dopadne příběh nakonec dobře?

Recenze: Nenasytná - Meg Cabot

Upíři jsou naprosto všude! Po vzoru populárního upířího seriálu Touha, tak tito nemrtví přicházejí i do seriálu Nespoutaná, jejíž scénáristkou je Mína Harperová, která nesnáší upíry, má smůlu na chlapy a k tomu neobvyklý dar vidět, jak lidé kolem ní zemřou a to rozhodně žádnému vztahu moc prospět nemůže.